reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Tipy na letní líčení - stíny v tužce

 
celý článek | Barbora Juřeníková | přečteno: 30141x 2015.07.21

Odpustit nevěru?

 
celý článek | Darina Adámková | přečteno: 30221x 2013.12.20

Life is too short

 
celý článek | Beáta Matyášová | přečteno: 30176x 2014.02.28

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Seriál o grilování: 6. díl – Jak správně grilovat maso?

 
 

Jaké maso se hodí na gril?

Dá se říct, že skoro všechno, pokud je kvalitní a čerstvé. Samozřejmě čím libovější je, tím bude pokrm zdravější. Ale zase je potřeba vybírat takové, které není příliš suché nebo tuhé. Z vepřového masa je nejlepší krkovička, kotleta, panenka nebo žebra, naopak třeba kýta vhodná vůbec není, protože je hodně suchá. I plynový gril s horním víkem by v tomto případě nebyl zárukou dobrého výsledku. Z hovězího masa je ideální nízký roštěnec nebo svíčková, přední a zadní hovězí je na grilování příliš tuhé. Vepřové a hovězí maso se dá také na grilu skvěle připravit mleté a podávat třeba v podobě lahodných domácích hamburgerů. Z drůbežího masa se nejčastěji připravuje to kuřecí, kde se dá využít prakticky vše. Výborná jsou grilovaná křidýlka, stehna, ať už celá nebo vykostěná, a samozřejmě kuřecí prsíčka. Oblíbené jsou i grilované ryby, o nich si ale řekneme více až v příštím díle seriálu. Méně často se pak v našich končinách griluje skopové maso nebo zvěřina, i když i tyto pečínky jsou lahůdkou.

Jak maso před grilováním připravit?

Pokud budete připravovat steaky nebo medailonky, musíte maso samozřejmě nakrájet na plátky. Nešetřete přitom a nechte je dostatečně silné. Steak by měl být silný zhruba dva až tři centimetry, kuřecí prsa nechejte klidně vcelku. A určitě maso nenaklepávejte. Sice by bylo o něco křehčí, ale zároveň vysušené, protože by z něj vytekla šťáva a právě ta dělá onu lahodnou chuť.

Jak dlouho marinovat?

Typickou úpravou masa je marinování, které mu díky použitému koření dodá chuť a vůni přesně podle chuti. Na marinádu použijte nejlépe čerstvé bylinky, ty jsou prostě nejlepší. Ale chuťově dobré jsou i různé sušené směsi koření. Rozmíchejte je v kvalitním olivovém oleji, kterého stačí jen minimální množství. Můžete přidat i další ingredience podle chuti, například pivo, víno, med či třeba netradiční povidla. Marinádu ale nikdy nesolte! Sůl vytahuje z masa vodu a bylo by tak zbytečně méně šťavnaté. Maso ve směsi dobře obalte a nechte jej v lednici odpočívat a nasávat chutě koření. Délka marinování záleží na druhu masa a velikosti jednotlivých porcí. Hovězí se může nechat ležet klidně i dva dny, aby dobře zkřehlo, u vepřového obvykle stačí marinovat přes noc. Kuřecí maso je křehčí a zvládne nasát vše i během několika hodin. Čím pikantnější marinádu máte, tím by měla být kratší doba marinování, aby výsledek nebyl až moc ostrý a nepřebil chuť masa.

Je správné dát maso z lednice rovnou na gril?

Jedině u mletého masa, to můžete dát z lednice rovnou na rozpálený gril. Jinak potřebuje maso nějaký čas na aklimatizaci. Pokud byste dali studené maso na gril, zvenku by se opeklo, zevnitř by ale bylo studené a nedodělané. Nechte ho raději aspoň půl hodiny venku z lednice, aby získalo pokojovou teplotu. Před položením na gril je dobré z něj papírovou utěrkou lehce setřít přebytečnou marinádu, aby neodkapávala do ohně a netvořily se tak karcinogenní látky. Teď je ten správný čas maso osolit a poté jej položit na gril.

 

Jak vše dobře propéct?

Nejlepší je maso nechat prudce zatáhnout, aby se uvnitř uzavřela šťáva, a poté ho nechat na mírnějším žáru dodělat. Je samozřejmě potřeba dobře ho hlídat, aby se nepřipalovalo. K otáčení masa používejte grilovací kleště, protože při napichování na vidličku z něj zbytečně vytéká chutná šťáva. Odhadnout dobu přípravy jednotlivých druhů masa chce trochu cviku, záleží na typu grilu i velikosti porcí. Pokud máte termosondu s hrotem, je jednodušší zjistit, zda je už maso hotové. Když je uvnitř teplota 70°C a více, je už dobře propečené.

Na závěr nechte maso na talíři chvíli „vydýchat“, než se do něj pustíte. Vychladne tak na příjemnou teplotu a rozvinou se v něm všechny chutě a vůně. Dobrou chuť!

 

Čtěte také předchozí díl seriálu: Jak grilovat zdravěji?

| přečteno: 30135x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: seriál, grilování, příprava masa, maso na gril

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vyzkoušejte online seznamky a dejte vale single životu!

Být single má své výhody, dlouhodobě si takový život ale vybere málokdo. Většina z nás si přeje potkat toho pravého. Něk...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.06.26 | přečteno: 30088x

Zařaďte do svého jídelníčku rybí tuk. Vaše tělo vám rozhodně poděkuje

Mnoho z nás má rybí tuk spojený s něčím odpudivým, co jsme byly nuceny jako děti popíjet pro náš zdravý vývoj. S postupe...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.01.11 | přečteno: 30227x

Dámský overal – pohodlí při nošení a módní vzhled v jednom

Když před lety módní návrháři zařadili do svých kolekcí dámské overaly a světové hvězdy v nich vyrazily do ulic i na sla...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.10.18 | přečteno: 729x

Klimatizace: aby se vám i v létě dobře dýchalo

Sezóna největších pařáků se pomalu, ale jistě blíží. Je tedy čas poohlédnout se po výkonné klimatizaci, protože pokud to...
 
celý článek | Nina Albertová | 2019.04.28 | přečteno: 30175x
 

Portál pro ženy