Nepřehlédněte
Bzukot, který může ohrozit na životě. Jak vypadá alergie na hmyzí bodnutí a 7 rad, jak se mu vyhnout
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Ořechových másel je na trhu nepřeberné množství. Jak je nejlépe využít?
A ať už je to máslo mandlové, lískooříškové, pistáciové nebo kokosové, všechna obsahují obrovské množství zdraví prospěšných látek a nabízejí hned několik způsobů jejich konzumace. Jak je v kuchyni využít?
Místo másla
Arašídové máslo namazané na toustu okoukané z amerických filmů a seriálů už není jediný způsob, jak tento pokrm konzumovat, avšak stále oblíbený. Výhodou je, že jako náhražka másla je možné využít i jiné typy ořechových másel, ať už samotné nebo pokladené například ovocem nebo zeleninou či jako součást různých pomazánek, sladkých nebo slaných. Nad domácí nutellu vyrobenou s použitím lískooříškového másla a kakaa nic lepšího prostě není.
Ovocný salát
Ořechy nebo másla z nich vyrobená mohou skvěle doplnit ovocné saláty. Místo zdlouhavého krájení ořechů naberte lžíci másla a máte hotovo. Pokud byste chtěli salát vylepšit, smíchejte ořechové máslo například s medem nebo ovocnou šťávou a sladká zálivka je na světě.
Jogurt, ovesná kaše nebo müsli
Stejně tak je možné použít je do jogurtů, kaší všeho druhu nebo müsli. Jednoduché, chutné, rychlé a hlavně zdravé!
Smoothie
Nebojte se je použít i do smoothie a ovocných nebo zeleninových šťáv, nápoj se rázem vyhoupne o několik levelů výš.
Nepečené dezerty
Dnes už dokážeme vytvořit obrovské množství zdravých nepečených dezertů jako jsou různé raw kuličky, tyčinky nebo košíčky, které mohou být podávány nejen jako vánoční cukroví, ale hodí se pro desítky jiných příležitostí. Společně s rozehřátou čokoládou nebo kokosovým olejem skvěle fungují jako zdravá alternativa oblíbených sladkostí.
Pečené moučníky
Někdo na ořechová másla nedá dopustit ani při tepelné úpravě sladkých pokrmů. Dobrou službu nám udělají jako ingredience přidaná přímo do těsta, přičemž se musí přizpůsobit poměr vlhkých a sypkých surovin, stejně tak jako součást náplní a krémů, kde můžou nahradit ořechy nebo například máslo a ztužený tuk. Časté je také jejich využití na lívance nebo palačinky.
Zálivka na zeleninový i těstovinový salát
Ovšem není problém je využít ani do slaných pokrmů jako součást zálivek na salát nebo různých dipů, například se zakysanou smetanou, hořčicí, olivový olejem nebo třeba citronem. Klasikou je použití těchto másel do hummusu společně s tahini pastou, ale i různých druhů pest, v nichž můžou hravě nahradit ořechy a semínka. Nejen, že odpadá jejich zdlouhavé sekání nebo mixování, ale dodají těmto pokrmům ideální konzistenci a skvělou chuť.
Přejeme skvělý gurmánský zážitek!
Poslat článek
Tisk
Štítky: máslo, arašídové máslo, ořechové máslo, pečený moučník, nepečený dezert