reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Feng Shui v koupelně

 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30446x 2012.12.18

Kam s nimi?

 
celý článek | Beáta Matyášová | přečteno: 30557x 2014.01.08

Jak si vybrat kvalitní stylovou kabelku?

 
celý článek | Martina Limbergová | přečteno: 30446x 2014.10.21

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Staročeské koláče

 
 

 

To, co bylo pro naše babičky téměř denní rutinou, zvládaly to levou zadní a ještě k tomu „od oka“, je pro některé z nás pořádným strašákem. Pokud si netroufáte na vlastní výrobu kynutého těsta, domácí pekárna je ideální pomocnicí. Stačí do ní nasypat, nalít a přidat všechny potřebné suroviny a zapnout program kynutí těsta. Úspěch máte zaručen. Upečte si nedělní koláče jako od babičky ještě dnes!

Recept na staročeské koláče

Těsto:

Do pekárny přidáme všechny tyto suroviny:

3dcl vlažného mléka, 2 žloutky, 90g cukru moučka, 90g másla, 100g hrubé mouky, 400g hladké mouky, špetku soli, 20g droždí

Nastavíme program kynutí těsta a máme o něj postaráno.

Po vykynutí tvarujeme malé koláčky a uprostřed každého vyhloubíme dolíček. Plníme podle chuti různými náplněmi. Okraje potřeme vejcem s troškou mléka

 

Tvarohová náplň:

Smícháme 400g tvarohu (v pozlátku, nikoliv ve vaničce), 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 80g cukru moučka

Maková náplň:

Povaříme 200g mletého máku a 0,5 l mléka. Poté přidáme 100g mletých piškotů, rum, 1 vejce, vanilkový cukr.

Marmeládová nebo povidlová náplň:

Ideální je použít švestková povidla nebo nějakou tužší domácí marmeládu. Pokud takový zdroj nemáme, osvědčila se jahodová Hamé marmeláda.

Navrch posypeme koláče drobenkou ze 60g másla, 60g cukru moučka a 90g polohrubé mouky. Pečeme v předehřáté troubě do krásné zlatavé barvy. 

Foto: Archív Petry Petrovické

 

Doporučuji upéct hned několik várek, protože díky podmanivé vůni už při samotném pečení stojí na příděl ještě teplých koláčů dlouhá fronta a ty mizí doslova raketovou rychlostí. Pokud vám ale přesto nějaké zbudou a přejete si je uchovat vláčné, naskládejte je vychladlé do širokého pekáče, přiklopte poklicí nebo utěrkou a odneste do chladné spíže. Budou jako čerstvé i několik dalších dní. 

 

Přeji hodně úspěchů a hlavně dobré chutnání!

| přečteno: 30815x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Recept, staročeské koláče, domácí pekárna

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Letní grilování: Menu z grilu 4.díl

Chystáte se o nadcházejícím víkendu rozžhavit svůj gril? Ať už máte gril na dřevěné uhlí nebo plynový, pochoutky z&nb...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.07.20 | přečteno: 30555x

JSTE ZERO WASTE?

Zamýšleli jste se někdy nad tím, kolik odpadu za rok vy nebo celá vaše domácnost vyprodukujete a co se s ním děje potom?...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.03.22 | přečteno: 30571x

Proč jsem ráda ženou

Kolikrát v životě slýchám, že chlapi to mají lehčí. Nevím, nemám ten pocit. A rozhodně jim nezávidím. Užívám si toho,...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.03.15 | přečteno: 30466x

Twerking

Tak jsem se konečně odvážila vyzkoušet si open class twerkingu, "toho třepání zadkem". Jednak jsem byla zvě...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.01.26 | přečteno: 30693x
 

Portál pro ženy