reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Belgický rýžový dort

 
celý článek | Sabina Stehnová | přečteno: 30088x 2013.03.04

Jak vyrazit levně do Evropy

 
celý článek | Lea Kubová | přečteno: 30070x 2020.10.28

Život jedna báseň

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 30330x 2014.10.23

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Staročeské koláče

 
 

 

To, co bylo pro naše babičky téměř denní rutinou, zvládaly to levou zadní a ještě k tomu „od oka“, je pro některé z nás pořádným strašákem. Pokud si netroufáte na vlastní výrobu kynutého těsta, domácí pekárna je ideální pomocnicí. Stačí do ní nasypat, nalít a přidat všechny potřebné suroviny a zapnout program kynutí těsta. Úspěch máte zaručen. Upečte si nedělní koláče jako od babičky ještě dnes!

Recept na staročeské koláče

Těsto:

Do pekárny přidáme všechny tyto suroviny:

3dcl vlažného mléka, 2 žloutky, 90g cukru moučka, 90g másla, 100g hrubé mouky, 400g hladké mouky, špetku soli, 20g droždí

Nastavíme program kynutí těsta a máme o něj postaráno.

Po vykynutí tvarujeme malé koláčky a uprostřed každého vyhloubíme dolíček. Plníme podle chuti různými náplněmi. Okraje potřeme vejcem s troškou mléka

 

Tvarohová náplň:

Smícháme 400g tvarohu (v pozlátku, nikoliv ve vaničce), 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 80g cukru moučka

Maková náplň:

Povaříme 200g mletého máku a 0,5 l mléka. Poté přidáme 100g mletých piškotů, rum, 1 vejce, vanilkový cukr.

Marmeládová nebo povidlová náplň:

Ideální je použít švestková povidla nebo nějakou tužší domácí marmeládu. Pokud takový zdroj nemáme, osvědčila se jahodová Hamé marmeláda.

Navrch posypeme koláče drobenkou ze 60g másla, 60g cukru moučka a 90g polohrubé mouky. Pečeme v předehřáté troubě do krásné zlatavé barvy. 

Foto: Archív Petry Petrovické

 

Doporučuji upéct hned několik várek, protože díky podmanivé vůni už při samotném pečení stojí na příděl ještě teplých koláčů dlouhá fronta a ty mizí doslova raketovou rychlostí. Pokud vám ale přesto nějaké zbudou a přejete si je uchovat vláčné, naskládejte je vychladlé do širokého pekáče, přiklopte poklicí nebo utěrkou a odneste do chladné spíže. Budou jako čerstvé i několik dalších dní. 

 

Přeji hodně úspěchů a hlavně dobré chutnání!

| přečteno: 30288x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Recept, staročeské koláče, domácí pekárna

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Monika Benešová – odvážná žena, která sama zdolala Pacifickou hřebenovku

Pacifická hřebenovka je jedna z nejtěžších pěších tras, které mohou dobrodruzi na světě absolvovat. Měří přes 4 200 km a...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.12.12 | přečteno: 30189x

Nemůžeš, ale musíš

Každá máme svoje limity. Fyzické, mentální i časové. Přesto se je často snažíme ignorovat. Proč? Vždyť není všem dnům...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.04.09 | přečteno: 30123x

5 skvělých tipů na dárky pro ni!

Vánoce se blíží mílovými kroky a vánoční šílenství sílí! Tak jako každý rok hledáme ty nejvhodnější a nejkrásnější dárky...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.12.13 | přečteno: 30146x

Domácí sametové likéry pro slavnostní chvíle

  K Vánocům patří kromě cukroví a dobrého jídla i skvělé pití. Také neodoláte sametově jemným sladkým likérů...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.12.16 | přečteno: 30515x
 

Portál pro ženy