newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Letní grilování: Menu z grilu 4.díl

 
Letní grilování: Menu z grilu 4.díl

Chystáte se o nadcházejícím víkendu rozžhavit svůj gril? Ať už máte gril na dřevěné uhlí nebo plynový, pochoutky z něj jistě nadchnout celou rodinu. Grilování je skvělou příležitostí, jak vyzkoušet i suroviny, které jinak příliš často ke slovu nepřijdou. Proč tedy nevyzkoušet něco nového? Ochutnejte třeba kozí sýr nebo jehněčí kotlety.

 

Grilovaný kozí sýr

Na 4 porce potřebujete:

200 g zralého kozího sýra

Olivový olej

Grilovací koření

Připravte si čtverec alobalu, do kterého sýr zabalíte. Potřete jej zlehka olivovým olejem, položte na něj sýr nakrájený na porce a zlehka potřete i jej. Posypte špetkou grilovacího koření, zabalte jako pevný balíček a dejte grilovat nejdříve švem dolů asi na tři minuty, poté otočené a rozbalené ještě na další dvě minuty. Podávejte na lůžku z grilované zeleniny, doplněné rozpečenou bagetkou.

Jehněčí kotleta na grilu

Na 4 porce potřebujete:

8 jehněčích kotletek (asi 1 kg)

3 stroužky česneku

Snítku čerstvého rozmarýnu (případně 1 lžíce sušeného)

Kůru z ½ citrónu

Olivový olej

Sůl, pepř

Nejdříve si přichystejte maso a to klidně den dopředu, přes noc v marinádě se pěkně rozleží. Kotletky tedy naporcujte, omyjte a osušte kuchyňskými utěrkami. V míse zamíchejte olivový olej, otrhané lístky rozmarýnu (sušený rozmarýn důkladně rozdrťte), rozmačkaný česnek, citrónovou kůru, sůl a drcený pepř. Kotletky poté obalte v marinádě a nechte je nasávat chutě, občas je otočte. Kotlety vyndejte alespoň půl hodiny před grilováním z lednice, aby získali pokojovou teplotu (o tom, proč je to důležité, se dočtete v článku Seriál o grilování: 6. díl – Jak správně grilovat maso?). Poté je položte na rozpálený gril a nechte je prudce opéct z každé strany zhruba pět minut, podle tloušťky plátků. Výborně chutnají například s opečenými bramborami a zeleninovým salátem.

Jablkové lívance

Na 8 porcí potřebujete:

3 vejce

25 dkg hladké mouky

300 ml mléka

3 lžíce cukru

1 kypřící prášek do pečiva

50 dkg jablek

Špetku soli

Olej na smažení

K přípravě lívanců potřebujete litinovou pánev na gril. Nejdříve si nastrouhejte jablka a poté připravte těsto z nich. V míse smíchejte vejce, mléko, cukr a nastrouhaná jablka. Po částech přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vše důkladně promíchejte. Na litinové pánvi rozehřejte olej a lžící na ni vkládejte porce těsta. Lívance smažte dozlatova z obou stran. Podávat můžete třeba obalené ve skořicovém cukru, ozdobené zakysanou smetanou a ovocem.

 

Inspirujte se i našimi dalšími recepty: Letní grilování: Menu z grilu 3.díl

 

2016.07.20 | Martina Limbergová | přečteno: 30135x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: grilování recepty na gril

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Když náhle odejde miláček vaší rodiny

  Některé věci v životě přichází jako blesk z čistého nebe. Než vás potkají, nepřipouštíte si je. A už vůbec...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.11.30 | přečteno: 30133x

Z New Yorku do Paříže: 16 nádherných úlovků pro cestovatele

Láká vás volání dálek, ale jediné cestování, kterého se vám dostává, je to prstem po mapě? Nevadí. Stačí si domů poří...
 
celý článek | Admin | 2016.06.06 | přečteno: 30140x

Obdarujte letos své blízké dobrotami z vlastní kuchyně

Vymyslet dárky k Vánocům, které by potěšily a nestály moc peněz, je docela oříšek. Co to letos vzít za jiný konec a míst...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.12.10 | přečteno: 30106x

5 principů úspěšné implantace

Rozvoj metod zubní implantace přinesl řešení problému, který se lidé snažili vyřešit od počátku věků. Chybějící zuby se ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2019.10.27 | přečteno: 30176x
 

Portál pro ženy