Nepřehlédněte
Produkty z bylinek. Inovativní a ekologické, můžete se pustit do výroby i sami
Tymiánové dopisy. Pocta obětem genocidy zasazená do současnosti
5 tipů, jak ušetřit při vánočních nákupech
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Letní grilování: Menu z grilu 4.díl
Chystáte se o nadcházejícím víkendu rozžhavit svůj gril? Ať už máte gril na dřevěné uhlí nebo plynový, pochoutky z něj jistě nadchnout celou rodinu. Grilování je skvělou příležitostí, jak vyzkoušet i suroviny, které jinak příliš často ke slovu nepřijdou. Proč tedy nevyzkoušet něco nového? Ochutnejte třeba kozí sýr nebo jehněčí kotlety.
Grilovaný kozí sýr
Na 4 porce potřebujete:
200 g zralého kozího sýra
Olivový olej
Grilovací koření
Připravte si čtverec alobalu, do kterého sýr zabalíte. Potřete jej zlehka olivovým olejem, položte na něj sýr nakrájený na porce a zlehka potřete i jej. Posypte špetkou grilovacího koření, zabalte jako pevný balíček a dejte grilovat nejdříve švem dolů asi na tři minuty, poté otočené a rozbalené ještě na další dvě minuty. Podávejte na lůžku z grilované zeleniny, doplněné rozpečenou bagetkou.
Jehněčí kotleta na grilu
Na 4 porce potřebujete:
8 jehněčích kotletek (asi 1 kg)
3 stroužky česneku
Snítku čerstvého rozmarýnu (případně 1 lžíce sušeného)
Kůru z ½ citrónu
Olivový olej
Sůl, pepř
Nejdříve si přichystejte maso a to klidně den dopředu, přes noc v marinádě se pěkně rozleží. Kotletky tedy naporcujte, omyjte a osušte kuchyňskými utěrkami. V míse zamíchejte olivový olej, otrhané lístky rozmarýnu (sušený rozmarýn důkladně rozdrťte), rozmačkaný česnek, citrónovou kůru, sůl a drcený pepř. Kotletky poté obalte v marinádě a nechte je nasávat chutě, občas je otočte. Kotlety vyndejte alespoň půl hodiny před grilováním z lednice, aby získali pokojovou teplotu (o tom, proč je to důležité, se dočtete v článku Seriál o grilování: 6. díl – Jak správně grilovat maso?). Poté je položte na rozpálený gril a nechte je prudce opéct z každé strany zhruba pět minut, podle tloušťky plátků. Výborně chutnají například s opečenými bramborami a zeleninovým salátem.
Jablkové lívance
Na 8 porcí potřebujete:
3 vejce
25 dkg hladké mouky
300 ml mléka
3 lžíce cukru
1 kypřící prášek do pečiva
50 dkg jablek
Špetku soli
Olej na smažení
K přípravě lívanců potřebujete litinovou pánev na gril. Nejdříve si nastrouhejte jablka a poté připravte těsto z nich. V míse smíchejte vejce, mléko, cukr a nastrouhaná jablka. Po částech přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vše důkladně promíchejte. Na litinové pánvi rozehřejte olej a lžící na ni vkládejte porce těsta. Lívance smažte dozlatova z obou stran. Podávat můžete třeba obalené ve skořicovém cukru, ozdobené zakysanou smetanou a ovocem.
Inspirujte se i našimi dalšími recepty: Letní grilování: Menu z grilu 3.díl
Poslat článek
Tisk
Štítky: grilování recepty na gril