newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Letní grilování: Menu z grilu 4.díl

 
Letní grilování: Menu z grilu 4.díl

Chystáte se o nadcházejícím víkendu rozžhavit svůj gril? Ať už máte gril na dřevěné uhlí nebo plynový, pochoutky z něj jistě nadchnout celou rodinu. Grilování je skvělou příležitostí, jak vyzkoušet i suroviny, které jinak příliš často ke slovu nepřijdou. Proč tedy nevyzkoušet něco nového? Ochutnejte třeba kozí sýr nebo jehněčí kotlety.

 

Grilovaný kozí sýr

Na 4 porce potřebujete:

200 g zralého kozího sýra

Olivový olej

Grilovací koření

Připravte si čtverec alobalu, do kterého sýr zabalíte. Potřete jej zlehka olivovým olejem, položte na něj sýr nakrájený na porce a zlehka potřete i jej. Posypte špetkou grilovacího koření, zabalte jako pevný balíček a dejte grilovat nejdříve švem dolů asi na tři minuty, poté otočené a rozbalené ještě na další dvě minuty. Podávejte na lůžku z grilované zeleniny, doplněné rozpečenou bagetkou.

Jehněčí kotleta na grilu

Na 4 porce potřebujete:

8 jehněčích kotletek (asi 1 kg)

3 stroužky česneku

Snítku čerstvého rozmarýnu (případně 1 lžíce sušeného)

Kůru z ½ citrónu

Olivový olej

Sůl, pepř

Nejdříve si přichystejte maso a to klidně den dopředu, přes noc v marinádě se pěkně rozleží. Kotletky tedy naporcujte, omyjte a osušte kuchyňskými utěrkami. V míse zamíchejte olivový olej, otrhané lístky rozmarýnu (sušený rozmarýn důkladně rozdrťte), rozmačkaný česnek, citrónovou kůru, sůl a drcený pepř. Kotletky poté obalte v marinádě a nechte je nasávat chutě, občas je otočte. Kotlety vyndejte alespoň půl hodiny před grilováním z lednice, aby získali pokojovou teplotu (o tom, proč je to důležité, se dočtete v článku Seriál o grilování: 6. díl – Jak správně grilovat maso?). Poté je položte na rozpálený gril a nechte je prudce opéct z každé strany zhruba pět minut, podle tloušťky plátků. Výborně chutnají například s opečenými bramborami a zeleninovým salátem.

Jablkové lívance

Na 8 porcí potřebujete:

3 vejce

25 dkg hladké mouky

300 ml mléka

3 lžíce cukru

1 kypřící prášek do pečiva

50 dkg jablek

Špetku soli

Olej na smažení

K přípravě lívanců potřebujete litinovou pánev na gril. Nejdříve si nastrouhejte jablka a poté připravte těsto z nich. V míse smíchejte vejce, mléko, cukr a nastrouhaná jablka. Po částech přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vše důkladně promíchejte. Na litinové pánvi rozehřejte olej a lžící na ni vkládejte porce těsta. Lívance smažte dozlatova z obou stran. Podávat můžete třeba obalené ve skořicovém cukru, ozdobené zakysanou smetanou a ovocem.

 

Inspirujte se i našimi dalšími recepty: Letní grilování: Menu z grilu 3.díl

 

2016.07.20 | Martina Limbergová | přečteno: 30181x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: grilování recepty na gril

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Dotáhněte rozdělanou práci díky hudbě

Potřebujete dokončit dlouho rozpracovaný úkol? Dobrým motivátorem může být správně zvolená hudba. Svěřte se do rukou apl...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.05.25 | přečteno: 30227x

Buďte nepřehlédnutelná díky originálním letním šatům

Dny plné sluníčka a téměř letních teplot přímo lákají k odhození svršků, s tím je však spojená i nezbytná obmě...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.05.26 | přečteno: 30146x

Akné - jak zatočit s nepříjemnými pupínky?

Akné je spojováno především s obdobím puberty. V této životní etapě se bouřlivě projevuje hormonální činnost a obličej p...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.09.10 | přečteno: 30200x

Spermidin aneb výživa pro buňky

Spermidin je trochu zavádějící název, protože tato látka se spermiemi opravdu nijak nesouvisí. V současné době je spermi...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.04.18 | přečteno: 31549x
 

Portál pro ženy