newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

reklama 6 v magazínu pro ženy

Staročeské koláče

 
Staročeské koláče

Neznám nikoho, kdo by se po nedělním obědě nechtěl zakousnout do tradičních staročeských koláčů. Řada dnešních hospodyněk se ale při představě jejich pečení obává složité přípravy a podceňuje svoji zdatnost. Náš tip zní – co takhle zkusit to s domácí pekárnou? Bude to hračka!

 

 

To, co bylo pro naše babičky téměř denní rutinou, zvládaly to levou zadní a ještě k tomu „od oka“, je pro některé z nás pořádným strašákem. Pokud si netroufáte na vlastní výrobu kynutého těsta, domácí pekárna je ideální pomocnicí. Stačí do ní nasypat, nalít a přidat všechny potřebné suroviny a zapnout program kynutí těsta. Úspěch máte zaručen. Upečte si nedělní koláče jako od babičky ještě dnes!

Recept na staročeské koláče

Těsto:

Do pekárny přidáme všechny tyto suroviny:

3dcl vlažného mléka, 2 žloutky, 90g cukru moučka, 90g másla, 100g hrubé mouky, 400g hladké mouky, špetku soli, 20g droždí

Nastavíme program kynutí těsta a máme o něj postaráno.

Po vykynutí tvarujeme malé koláčky a uprostřed každého vyhloubíme dolíček. Plníme podle chuti různými náplněmi. Okraje potřeme vejcem s troškou mléka

 

Tvarohová náplň:

Smícháme 400g tvarohu (v pozlátku, nikoliv ve vaničce), 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 80g cukru moučka

Maková náplň:

Povaříme 200g mletého máku a 0,5 l mléka. Poté přidáme 100g mletých piškotů, rum, 1 vejce, vanilkový cukr.

Marmeládová nebo povidlová náplň:

Ideální je použít švestková povidla nebo nějakou tužší domácí marmeládu. Pokud takový zdroj nemáme, osvědčila se jahodová Hamé marmeláda.

Navrch posypeme koláče drobenkou ze 60g másla, 60g cukru moučka a 90g polohrubé mouky. Pečeme v předehřáté troubě do krásné zlatavé barvy. 

Foto: Archív Petry Petrovické

 

Doporučuji upéct hned několik várek, protože díky podmanivé vůni už při samotném pečení stojí na příděl ještě teplých koláčů dlouhá fronta a ty mizí doslova raketovou rychlostí. Pokud vám ale přesto nějaké zbudou a přejete si je uchovat vláčné, naskládejte je vychladlé do širokého pekáče, přiklopte poklicí nebo utěrkou a odneste do chladné spíže. Budou jako čerstvé i několik dalších dní. 

 

Přeji hodně úspěchů a hlavně dobré chutnání!

2015.05.17 | Kateřina Pořízová | přečteno: 18423x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Recept staročeské koláče domácí pekárna

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Červené krásky od hvězdného Louboutina

Slavné "Louboutinky" letos oslavily dvacet let. Již dvacet let patří tyto střevíčky mezi nejluxusnější obuv. Mnohé celeb...
 
celý článek | Petra Hegedüšová | 2012.12.23 | přečteno: 14803x

Soutěž o Sililevo – nechejte vaše nehty zářit zdravím!

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Admin | 2015.10.05 | přečteno: 19766x

Pořiďte své dceři na Vánoce panenku, která bude jako ona

Každá holčička v skrytu duše touží po někom, o koho by mohla pečovat a koho bude vychovávat k obrazu svému. Nejen duševn...
 
celý článek | Admin | 2018.11.29 | přečteno: 5792x

Radiofrekvenční lifting pro mladistvě vypadající pleť

Proces stárnutí pleti nezastavíte, ale dokážete ho výrazně zpomalit. Některé kosmetické metody dokonce umí navrátit vaší...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.11.28 | přečteno: 3904x
 

Portál pro ženy