Nepřehlédněte

Filmy pro každého

 
celý článek | Admin | přečteno: 9545x 2015.03.13

Vyhněte se jarní únavě, pomáhá pitný režim

 
celý článek | Admin | přečteno: 9359x 2017.03.23

Látky a metráž

 
celý článek | přečteno: 9490x

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Staročeské koláče

 
Staročeské koláče

Neznám nikoho, kdo by se po nedělním obědě nechtěl zakousnout do tradičních staročeských koláčů. Řada dnešních hospodyněk se ale při představě jejich pečení obává složité přípravy a podceňuje svoji zdatnost. Náš tip zní – co takhle zkusit to s domácí pekárnou? Bude to hračka!

 

 

To, co bylo pro naše babičky téměř denní rutinou, zvládaly to levou zadní a ještě k tomu „od oka“, je pro některé z nás pořádným strašákem. Pokud si netroufáte na vlastní výrobu kynutého těsta, domácí pekárna je ideální pomocnicí. Stačí do ní nasypat, nalít a přidat všechny potřebné suroviny a zapnout program kynutí těsta. Úspěch máte zaručen. Upečte si nedělní koláče jako od babičky ještě dnes!

Recept na staročeské koláče

Těsto:

Do pekárny přidáme všechny tyto suroviny:

3dcl vlažného mléka, 2 žloutky, 90g cukru moučka, 90g másla, 100g hrubé mouky, 400g hladké mouky, špetku soli, 20g droždí

Nastavíme program kynutí těsta a máme o něj postaráno.

Po vykynutí tvarujeme malé koláčky a uprostřed každého vyhloubíme dolíček. Plníme podle chuti různými náplněmi. Okraje potřeme vejcem s troškou mléka

 

Tvarohová náplň:

Smícháme 400g tvarohu (v pozlátku, nikoliv ve vaničce), 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 80g cukru moučka

Maková náplň:

Povaříme 200g mletého máku a 0,5 l mléka. Poté přidáme 100g mletých piškotů, rum, 1 vejce, vanilkový cukr.

Marmeládová nebo povidlová náplň:

Ideální je použít švestková povidla nebo nějakou tužší domácí marmeládu. Pokud takový zdroj nemáme, osvědčila se jahodová Hamé marmeláda.

Navrch posypeme koláče drobenkou ze 60g másla, 60g cukru moučka a 90g polohrubé mouky. Pečeme v předehřáté troubě do krásné zlatavé barvy. 

Foto: Archív Petry Petrovické

 

Doporučuji upéct hned několik várek, protože díky podmanivé vůni už při samotném pečení stojí na příděl ještě teplých koláčů dlouhá fronta a ty mizí doslova raketovou rychlostí. Pokud vám ale přesto nějaké zbudou a přejete si je uchovat vláčné, naskládejte je vychladlé do širokého pekáče, přiklopte poklicí nebo utěrkou a odneste do chladné spíže. Budou jako čerstvé i několik dalších dní. 

 

Přeji hodně úspěchů a hlavně dobré chutnání!

2015.05.17 | Kateřina Pořízová | přečteno: 10312x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Recept staročeské koláče domácí pekárna

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Je úplná rovnocennost mezi pohlavími správná?

Již léta vzduchem sviští pojmy jako je genderová válka, feminismus či emancipace žen. Ale kam až můžou dojít? Jaké js...
 
celý článek | Lucie Martincová | 2014.07.31 | přečteno: 10204x

Svatební listina snadno a rychle

Svatba je životním krokem, který by si měl zamilovaný pár náležitě užít. Místo toho jsou však přípravy svatebního dne...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.06.16 | přečteno: 9595x

Yoga Sensation nejen pro jogíny

V pražské O2 Aréně se letos konal již druhý ročník obrovské akce s názvem Yoga Sensation. Pokud si myslíte, že se jed...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.07.27 | přečteno: 9299x

Odlétáte?

  Vážené a milé čarodějnice, rok se s rokem sešel a nadešel čas oprášit košťata…   ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.04.29 | přečteno: 10384x
 

Portál pro ženy