Nepřehlédněte
Jak bojovat s celulitidou domácími prostředky?
Proč si vybrat bio bavlnu? Dopřejte sobě a své rodině to nejlepší.
4 top střihy plavek, které jsou nadčasové
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Staročeské koláče
Neznám nikoho, kdo by se po nedělním obědě nechtěl zakousnout do tradičních staročeských koláčů. Řada dnešních hospodyněk se ale při představě jejich pečení obává složité přípravy a podceňuje svoji zdatnost. Náš tip zní – co takhle zkusit to s domácí pekárnou? Bude to hračka!
To, co bylo pro naše babičky téměř denní rutinou, zvládaly to levou zadní a ještě k tomu „od oka“, je pro některé z nás pořádným strašákem. Pokud si netroufáte na vlastní výrobu kynutého těsta, domácí pekárna je ideální pomocnicí. Stačí do ní nasypat, nalít a přidat všechny potřebné suroviny a zapnout program kynutí těsta. Úspěch máte zaručen. Upečte si nedělní koláče jako od babičky ještě dnes!
Recept na staročeské koláče
Těsto:
Do pekárny přidáme všechny tyto suroviny:
3dcl vlažného mléka, 2 žloutky, 90g cukru moučka, 90g másla, 100g hrubé mouky, 400g hladké mouky, špetku soli, 20g droždí
Nastavíme program kynutí těsta a máme o něj postaráno.
Po vykynutí tvarujeme malé koláčky a uprostřed každého vyhloubíme dolíček. Plníme podle chuti různými náplněmi. Okraje potřeme vejcem s troškou mléka.
Tvarohová náplň:
Smícháme 400g tvarohu (v pozlátku, nikoliv ve vaničce), 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 80g cukru moučka
Maková náplň:
Povaříme 200g mletého máku a 0,5 l mléka. Poté přidáme 100g mletých piškotů, rum, 1 vejce, vanilkový cukr.
Marmeládová nebo povidlová náplň:
Ideální je použít švestková povidla nebo nějakou tužší domácí marmeládu. Pokud takový zdroj nemáme, osvědčila se jahodová Hamé marmeláda.
Navrch posypeme koláče drobenkou ze 60g másla, 60g cukru moučka a 90g polohrubé mouky. Pečeme v předehřáté troubě do krásné zlatavé barvy.
Foto: Archív Petry Petrovické
Doporučuji upéct hned několik várek, protože díky podmanivé vůni už při samotném pečení stojí na příděl ještě teplých koláčů dlouhá fronta a ty mizí doslova raketovou rychlostí. Pokud vám ale přesto nějaké zbudou a přejete si je uchovat vláčné, naskládejte je vychladlé do širokého pekáče, přiklopte poklicí nebo utěrkou a odneste do chladné spíže. Budou jako čerstvé i několik dalších dní.
Přeji hodně úspěchů a hlavně dobré chutnání!
Poslat článek
Tisk
Štítky: Recept staročeské koláče domácí pekárna