newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Ořechových másel je na trhu nepřeberné množství. Jak je nejlépe využít?

 
Ořechových másel je na trhu nepřeberné množství. Jak je nejlépe využít?

Dávno odzvonilo dobám, kdy u nás bylo dostupné pouze arašídové máslo, a to jen velmi sporadicky. S různými druhy ořechových másel se v posledních letech roztrhl pytel a na našem trhu se dají sehnat másla vyrobená snad ze všech druhů ořechů, které nás napadnou.

 

A ať už je to máslo mandlové, lískooříškové, pistáciové nebo kokosové, všechna obsahují obrovské množství zdraví prospěšných látek a nabízejí hned několik způsobů jejich konzumace. Jak je v kuchyni využít?

Místo másla

Arašídové máslo namazané na toustu okoukané z amerických filmů a seriálů už není jediný způsob, jak tento pokrm konzumovat, avšak stále oblíbený. Výhodou je, že jako náhražka másla je možné využít i jiné typy ořechových másel, ať už samotné nebo pokladené například ovocem nebo zeleninou či jako součást různých pomazánek, sladkých nebo slaných. Nad domácí nutellu vyrobenou s použitím lískooříškového másla a kakaa nic lepšího prostě není.

                                                                

Ovocný salát

Ořechy nebo másla z nich vyrobená mohou skvěle doplnit ovocné saláty. Místo zdlouhavého krájení ořechů naberte lžíci másla a máte hotovo. Pokud byste chtěli salát vylepšit, smíchejte ořechové máslo například s medem nebo ovocnou šťávou a sladká zálivka je na světě.

Jogurt, ovesná kaše nebo müsli

Stejně tak je možné použít je do jogurtů, kaší všeho druhu nebo müsli. Jednoduché, chutné, rychlé a hlavně zdravé!

                                                                

Smoothie

Nebojte se je použít i do smoothie a ovocných nebo zeleninových šťáv, nápoj se rázem vyhoupne o několik levelů výš.

Nepečené dezerty

Dnes už dokážeme vytvořit obrovské množství zdravých nepečených dezertů jako jsou různé raw kuličky, tyčinky nebo košíčky, které mohou být podávány nejen jako vánoční cukroví, ale hodí se pro desítky jiných příležitostí. Společně s rozehřátou čokoládou nebo kokosovým olejem skvěle fungují jako zdravá alternativa oblíbených sladkostí.

                                                                

Pečené moučníky

Někdo na ořechová másla nedá dopustit ani při tepelné úpravě sladkých pokrmů. Dobrou službu nám udělají jako ingredience přidaná přímo do těsta, přičemž se musí přizpůsobit poměr vlhkých a sypkých surovin, stejně tak jako součást náplní a krémů, kde můžou nahradit ořechy nebo například máslo a ztužený tuk. Časté je také jejich využití na lívance nebo palačinky.

                                                                

Zálivka na zeleninový i těstovinový salát

Ovšem není problém je využít ani do slaných pokrmů jako součást zálivek na salát nebo různých dipů, například se zakysanou smetanou, hořčicí, olivový olejem nebo třeba citronem. Klasikou je použití těchto másel do hummusu společně s tahini pastou, ale i různých druhů pest, v nichž můžou hravě nahradit ořechy a semínka. Nejen, že odpadá jejich zdlouhavé sekání nebo mixování, ale dodají těmto pokrmům ideální konzistenci a skvělou chuť.

Přejeme skvělý gurmánský zážitek!

 

2022.10.12 | Jana Brandtlová | přečteno: 30054x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: máslo arašídové máslo ořechové máslo pečený moučník nepečený dezert

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vyhrajte kvalitní povlečení a spěte jako v pohádce

Sooutěž už skončila. Z povlečení se může radovat výherkyně Karolína S., gratulujeme! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.07.08 | přečteno: 30228x

Abeceda bylinkového zdraví na „U“

Abeceda bylinkového zdraví na „U“ se týká bylinek začínajících tímto písmenkem. Budeme si povídat o netradičních bylinká...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.03.25 | přečteno: 30245x

7 tipů na dárky pro sportovce

Vánoce se rychle blíží, a tak většina z nás už přemýšlí, čím udělat radost své rodině a přátelům. Máte mezi blízkými nad...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.11.21 | přečteno: 30561x

Jak je důležité míti Ferdu

  …aneb nikdy není pozdě začít.     ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.05.18 | přečteno: 30102x
 

Portál pro ženy