Nepřehlédněte
5 tipů, jak minimalizovat riziko vaginální infekce
Soutěž o plyšového medvěda XXL, kterého si děti zamilují
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Mlsání je hřích? Se zdravými přírodními sladidly nikoli!
Taky občas rádi mlsáte? A míváte potom výčitky? Není proč! Existují i zdraví prospěšná sladidla s nízkým glykemickým indexem, která dodávají tělu energii a podporují zdravý životní styl! Nevěříte? Vysoce výživný palmový kokosový nektar je zářným příkladem.
Kokosový palmový nektar v BIO kvalitě je přirozené sladidlo, které není jakkoli průmyslově upravované. To znamená, že nektar nepodstoupil rafinaci a dokonce ho při výrobě ani nezahřívali! Jedná o vysoce výživný nektar bez gluteinů, který splňuje i všechny požadavky kladené na veganskou a vitariánskou stavu. Navíc má nízký glykemický index, takže se po něm necítíme unavení a překyselení jako po klasickém bílém cukru.
Palmový nektar je velmi vhodná alternativa ke konvenčnímu cukru - dodává tělu energii a podporuje zdravý životní styl. Má zvláště vysoký obsah draslíku, hořčíku, zinku a železa (podobně jako voda z kokosu) a je přírodním zdrojem vitamínů B1, B2, B3, B6 a C. Je rovněž velmi bohatý na ostatní minerály a enzymy, které napomáhají pomalému vstřebávání do krevního oběhu.
Kokosový sirup se vyrábí z nektaru z květů tropické kokosové palmy v oblasti jihovýchodní Asie. Jedná se o perfektní a zdravé sladidlo, jež je možné použít do koktejlů, čaje, kávy, cereálií i na pečení. Cukr z kokosové palmy se nevyrábí ze stejného druhu palmy, jaká se používá k výrobě palmového oleje. Sladký palmový nektar má jemnou chuť, podobnou medu z divoce rostoucích květin, což z něj dělá skvělé sladidlo do ranní kávy nebo čaje.
Tento kokosový nektar výrobce nikdy nemíchá s cukrem z cukrové řepy, takže si můžete být jisti, že se Vašemu tělu dostává péče, kterou má mít. Nektar z kokosové palmy je mnohem bohatší na obsah živin, než ostatní, běžně dostupná komerční sladidla. A navíc je tu i ekologické hledisko, které podporuje konzumaci kokosového nektaru - kokosové palmy vyprodukují průměrně o 50 - 75% cukru více na 1 akr než cukrová třtina, a pro danou produkci je potřeba jen 1/5 půdních živin.
Pokud máte rádi srovnávací přehledy a tabulky, jistě Vás budou následující informace inspirovat.
Makro-živiny (mg / 100gm) |
Cukr z kokosové palmy |
Sirup z agáve |
Med |
Javorový sirup |
Hnědý cukr |
Rafinovaný, bílý cukr |
Dusík (N) |
202 |
NA |
NA |
NA |
10 |
0 |
Fosfor (P) |
79 |
7 |
4 |
2 |
3 |
0 |
Draslík (K) |
1,030 |
1 |
52 |
234 |
65 |
2.5 |
Vápník(Ca) |
8 |
1.5 |
6 |
67 |
24 |
6 |
Hořčík (Mg) |
29 |
1 |
2 |
14 |
7 |
1 |
Sodík (Na) |
45 |
1 |
4 |
9 |
2 |
1 |
Chlor (Cl) |
470 |
NA |
NA |
NA |
16 |
10 |
Síra (S) |
26 |
NA |
NA |
NA |
13 |
2 |
Bor (B) |
0.6 |
NA |
NA |
NA |
0 |
|
Zinek (Zn) |
2 |
0.2 |
0.2 |
4.2 |
.2 |
0.1 |
Hořčík (Mn) |
0.1 |
0.1 |
0.1 |
3.3 |
.2 |
0 |
Železo (Fe) |
2 |
1 |
0.4 |
1.2 |
1.26 |
0.1 |
Měď(Cu) |
0.23 |
0.1 |
0 |
0.1 |
0 |
0 |
Thiamin |
0.41 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Vitamín C |
23.4 |
0.5 |
0.5 |
0 |
0 |
0 |
Zdroj: Filipínský výzkumný institut pro potravinářství a výživu - srovnání základního obsahu 3 zdrojů jedlého cukru - analyzováno PCA - TAL, 11. září 2000. (MI Secretaria, 2003) v částicích na 1 milion (ppm nebo mg/li), USDA, www.nationaldata.com
Zdravotní účinky výživových prvků cukru z kokosových palem:
Makro-živiny |
Zdraví prospěšné účinky poskytované těmito živinami |
Dusík (N) |
pomáhá léčit kardiovaskulární onemocnění |
Fosfor (P) |
důležitý pro růst kostí, funkci ledvin a růst buněk |
Draslík (K) |
snižuje vysoký krevní tlak, pomáhá upravovat hladinu cukru v krvi, pomáhá redukovat hladinu cholesterolu a hmotnost |
Vápník (Ca) |
životně důležitý pro silné kosti a zuby a pro růst svalové hmoty |
Hořčík (Mg) |
nezbytný pro látkovou výměnu, nervy a stimulaci mozku (paměť) |
Sodík (Na) |
hraje klíčovou roli ve správném fungování nervů a svalů |
Chlor (Cl) |
upravuje tlak tělesných tekutin a vyrovnává nerv. systém |
Síra (S) |
důležitá pro zdravé vlasy, pleť a nehty, zároveň napomáhá udržovat kyslíkovou rovnováhu pro správnou funkci mozku |
Bor (B) |
nezbytný pro zdravé kosti a funkci kloubů (zvyšuje schopnost těla vstřebávat vápník a hořčík) |
Zinek (Zn) |
Je nazýván živinou inteligence a je nezbytný pro rozvoj mentálních funkcí |
Mangan (Mn) |
má antioxidační účinky a bojuje proti volným radikálům, je důležitý pro správnou funkci trávení a pro stavbu kostí |
Železo (Fe) |
životně důležité pro kvalitu krve, mentální rozvoj a imunitní systém |
Měď (Cu) |
pomáhá uvolňovat energii, pomáhá při tvorbě melaninu v kůži a napomáhá tvorbě červených krvinek a vstřebávání i transportu železa v těle |
Poslat článek
Tisk
Štítky: