newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Mlsání je hřích? Se zdravými přírodními sladidly nikoli!

 
Mlsání je hřích? Se zdravými přírodními sladidly nikoli!
 

 

Taky občas rádi mlsáte? A míváte potom výčitky? Není proč! Existují i zdraví prospěšná sladidla s nízkým glykemickým indexem, která dodávají tělu energii a podporují zdravý životní styl! Nevěříte? Vysoce výživný palmový kokosový nektar je zářným příkladem.

Kokosový palmový nektar v BIO kvalitě je přirozené sladidlo, které není jakkoli průmyslově upravované. To znamená, že nektar nepodstoupil rafinaci a dokonce ho při výrobě ani nezahřívali! Jedná o vysoce výživný nektar bez gluteinů, který splňuje i všechny požadavky kladené na veganskou a vitariánskou stavu. Navíc má nízký glykemický index, takže se po něm necítíme unavení a překyselení jako po klasickém bílém cukru.

Palmový nektar je velmi vhodná alternativa ke konvenčnímu cukru - dodává tělu energii a podporuje zdravý životní styl. Má zvláště vysoký obsah draslíku, hořčíku, zinku a železa (podobně jako voda z kokosu) a je přírodním zdrojem vitamínů B1, B2, B3, B6 a C. Je rovněž velmi bohatý na ostatní minerály a enzymy, které napomáhají pomalému vstřebávání do krevního oběhu.

Kokosový sirup se vyrábí z nektaru z květů tropické kokosové palmy v oblasti jihovýchodní Asie. Jedná se o perfektní a zdravé sladidlo, jež je možné použít do koktejlů, čaje, kávy, cereálií i na pečení. Cukr z kokosové palmy se nevyrábí ze stejného druhu palmy, jaká se používá k výrobě palmového oleje. Sladký palmový nektar má jemnou chuť, podobnou medu z divoce rostoucích květin, což z něj dělá skvělé sladidlo do ranní kávy nebo čaje.

Tento kokosový nektar výrobce nikdy nemíchá s cukrem z cukrové řepy, takže si můžete být jisti, že se Vašemu tělu dostává péče, kterou má mít. Nektar z kokosové palmy je mnohem bohatší na obsah živin, než ostatní, běžně dostupná komerční sladidla. A navíc je tu i ekologické hledisko, které podporuje konzumaci kokosového nektaru - kokosové palmy vyprodukují průměrně o 50 - 75% cukru více na 1 akr než cukrová třtina, a pro danou produkci je potřeba jen 1/5 půdních živin.

Pokud máte rádi srovnávací přehledy a tabulky, jistě Vás budou následující informace inspirovat.

Makro-živiny (mg / 100gm)

Cukr z kokosové palmy

Sirup        z agáve

Med

Javorový sirup

Hnědý cukr

Rafinovaný, bílý cukr

Dusík (N)

202

NA

NA

NA

10

0

Fosfor (P)

79

7

4

2

3

0

Draslík (K)

1,030

1

52

234

65

2.5

Vápník(Ca)

8

1.5

6

67

24

6

Hořčík (Mg)

29

1

2

14

7

1

Sodík (Na)

45

1

4

9

2

1

Chlor (Cl)

470

NA

NA

NA

16

10

Síra (S)

26

NA

NA

NA

13

2

Bor (B)

0.6

NA

NA

NA

0

 

Zinek (Zn)

2

0.2

0.2

4.2

.2

0.1

Hořčík (Mn)

0.1

0.1

0.1

3.3

.2

0

Železo (Fe)

2

1

0.4

1.2

1.26

0.1

Měď(Cu)

0.23

0.1

0

0.1

0

0

Thiamin

0.41

0

0

0

0

0

Vitamín C

23.4

0.5

0.5

0

0

0

Zdroj: Filipínský výzkumný institut pro potravinářství a výživu - srovnání základního obsahu 3 zdrojů jedlého cukru - analyzováno PCA - TAL, 11. září 2000. (MI Secretaria, 2003) v částicích na 1 milion (ppm nebo mg/li), USDA, www.nationaldata.com

Zdravotní účinky výživových prvků cukru z kokosových palem:

Makro-živiny

Zdraví prospěšné účinky poskytované těmito živinami

Dusík (N)

pomáhá léčit kardiovaskulární onemocnění

Fosfor (P)

důležitý pro růst kostí, funkci ledvin a růst buněk

Draslík  (K)

snižuje vysoký krevní tlak, pomáhá upravovat hladinu cukru v krvi, pomáhá redukovat hladinu cholesterolu a hmotnost

Vápník (Ca)

životně důležitý pro silné kosti a zuby a pro růst svalové hmoty

Hořčík (Mg)

nezbytný pro látkovou výměnu, nervy a stimulaci mozku (paměť)

Sodík (Na)

hraje klíčovou roli ve správném fungování nervů a svalů

Chlor (Cl)

upravuje tlak tělesných tekutin a vyrovnává nerv. systém

Síra (S)

důležitá pro zdravé vlasy, pleť a nehty, zároveň napomáhá udržovat kyslíkovou rovnováhu pro správnou funkci mozku

Bor (B)

nezbytný pro zdravé kosti a funkci kloubů (zvyšuje schopnost těla vstřebávat vápník a hořčík)

Zinek (Zn)

Je nazýván živinou inteligence a je nezbytný pro rozvoj mentálních funkcí

Mangan (Mn)

má antioxidační účinky a bojuje proti volným radikálům, je důležitý pro správnou funkci trávení a pro stavbu kostí

Železo (Fe)

životně důležité pro kvalitu krve, mentální rozvoj a imunitní systém

Měď (Cu)

pomáhá uvolňovat energii, pomáhá při tvorbě melaninu v kůži a napomáhá tvorbě červených krvinek a vstřebávání i transportu železa v těle

 

2013.03.22 | Alice Drápal Audyová | přečteno: 30370x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky:

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Ženy a hazardní hry? Už dávno nejde o tabu

Hazardní hry jsou v očích společnosti brány jako ryze mužská záležitost. Sama jsem před nějakou dobou pracovala v kasinu...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.11.23 | přečteno: 30461x

Zdravě v sezóně - domácí sirup a med z bezových květů

Bez černý je mohutný keř, který dříve nechyběl v žádné zahradě. Nyní je bohužel považován za nežádoucí a mnohdy ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.06.13 | přečteno: 30586x

Seznamte se, Stévie

Říká se jí také sladká tráva nebo medové lístky a její celé jméno zní Stevia rebaudiana, nebo-li Stévie sladká. Rostl...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.07.12 | přečteno: 30458x

Jak začít sportovat a přitom se nezničit XII – trénink na podzim

Čas na hodinách se po několika měsících opět sesynchronizoval s přírodou, vstáváme do ranních mrazíků, skrz koto...
 
celý článek | Eliška Anna Kubičková | 2014.10.29 | přečteno: 30852x
 

Portál pro ženy