newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Mlsání je hřích? Se zdravými přírodními sladidly nikoli!

 
Mlsání je hřích? Se zdravými přírodními sladidly nikoli!
 

 

Taky občas rádi mlsáte? A míváte potom výčitky? Není proč! Existují i zdraví prospěšná sladidla s nízkým glykemickým indexem, která dodávají tělu energii a podporují zdravý životní styl! Nevěříte? Vysoce výživný palmový kokosový nektar je zářným příkladem.

Kokosový palmový nektar v BIO kvalitě je přirozené sladidlo, které není jakkoli průmyslově upravované. To znamená, že nektar nepodstoupil rafinaci a dokonce ho při výrobě ani nezahřívali! Jedná o vysoce výživný nektar bez gluteinů, který splňuje i všechny požadavky kladené na veganskou a vitariánskou stavu. Navíc má nízký glykemický index, takže se po něm necítíme unavení a překyselení jako po klasickém bílém cukru.

Palmový nektar je velmi vhodná alternativa ke konvenčnímu cukru - dodává tělu energii a podporuje zdravý životní styl. Má zvláště vysoký obsah draslíku, hořčíku, zinku a železa (podobně jako voda z kokosu) a je přírodním zdrojem vitamínů B1, B2, B3, B6 a C. Je rovněž velmi bohatý na ostatní minerály a enzymy, které napomáhají pomalému vstřebávání do krevního oběhu.

Kokosový sirup se vyrábí z nektaru z květů tropické kokosové palmy v oblasti jihovýchodní Asie. Jedná se o perfektní a zdravé sladidlo, jež je možné použít do koktejlů, čaje, kávy, cereálií i na pečení. Cukr z kokosové palmy se nevyrábí ze stejného druhu palmy, jaká se používá k výrobě palmového oleje. Sladký palmový nektar má jemnou chuť, podobnou medu z divoce rostoucích květin, což z něj dělá skvělé sladidlo do ranní kávy nebo čaje.

Tento kokosový nektar výrobce nikdy nemíchá s cukrem z cukrové řepy, takže si můžete být jisti, že se Vašemu tělu dostává péče, kterou má mít. Nektar z kokosové palmy je mnohem bohatší na obsah živin, než ostatní, běžně dostupná komerční sladidla. A navíc je tu i ekologické hledisko, které podporuje konzumaci kokosového nektaru - kokosové palmy vyprodukují průměrně o 50 - 75% cukru více na 1 akr než cukrová třtina, a pro danou produkci je potřeba jen 1/5 půdních živin.

Pokud máte rádi srovnávací přehledy a tabulky, jistě Vás budou následující informace inspirovat.

Makro-živiny (mg / 100gm)

Cukr z kokosové palmy

Sirup        z agáve

Med

Javorový sirup

Hnědý cukr

Rafinovaný, bílý cukr

Dusík (N)

202

NA

NA

NA

10

0

Fosfor (P)

79

7

4

2

3

0

Draslík (K)

1,030

1

52

234

65

2.5

Vápník(Ca)

8

1.5

6

67

24

6

Hořčík (Mg)

29

1

2

14

7

1

Sodík (Na)

45

1

4

9

2

1

Chlor (Cl)

470

NA

NA

NA

16

10

Síra (S)

26

NA

NA

NA

13

2

Bor (B)

0.6

NA

NA

NA

0

 

Zinek (Zn)

2

0.2

0.2

4.2

.2

0.1

Hořčík (Mn)

0.1

0.1

0.1

3.3

.2

0

Železo (Fe)

2

1

0.4

1.2

1.26

0.1

Měď(Cu)

0.23

0.1

0

0.1

0

0

Thiamin

0.41

0

0

0

0

0

Vitamín C

23.4

0.5

0.5

0

0

0

Zdroj: Filipínský výzkumný institut pro potravinářství a výživu - srovnání základního obsahu 3 zdrojů jedlého cukru - analyzováno PCA - TAL, 11. září 2000. (MI Secretaria, 2003) v částicích na 1 milion (ppm nebo mg/li), USDA, www.nationaldata.com

Zdravotní účinky výživových prvků cukru z kokosových palem:

Makro-živiny

Zdraví prospěšné účinky poskytované těmito živinami

Dusík (N)

pomáhá léčit kardiovaskulární onemocnění

Fosfor (P)

důležitý pro růst kostí, funkci ledvin a růst buněk

Draslík  (K)

snižuje vysoký krevní tlak, pomáhá upravovat hladinu cukru v krvi, pomáhá redukovat hladinu cholesterolu a hmotnost

Vápník (Ca)

životně důležitý pro silné kosti a zuby a pro růst svalové hmoty

Hořčík (Mg)

nezbytný pro látkovou výměnu, nervy a stimulaci mozku (paměť)

Sodík (Na)

hraje klíčovou roli ve správném fungování nervů a svalů

Chlor (Cl)

upravuje tlak tělesných tekutin a vyrovnává nerv. systém

Síra (S)

důležitá pro zdravé vlasy, pleť a nehty, zároveň napomáhá udržovat kyslíkovou rovnováhu pro správnou funkci mozku

Bor (B)

nezbytný pro zdravé kosti a funkci kloubů (zvyšuje schopnost těla vstřebávat vápník a hořčík)

Zinek (Zn)

Je nazýván živinou inteligence a je nezbytný pro rozvoj mentálních funkcí

Mangan (Mn)

má antioxidační účinky a bojuje proti volným radikálům, je důležitý pro správnou funkci trávení a pro stavbu kostí

Železo (Fe)

životně důležité pro kvalitu krve, mentální rozvoj a imunitní systém

Měď (Cu)

pomáhá uvolňovat energii, pomáhá při tvorbě melaninu v kůži a napomáhá tvorbě červených krvinek a vstřebávání i transportu železa v těle

 

2013.03.22 | Alice Drápal Audyová | přečteno: 10944x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky:

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Sedmero rad pro bylinkovou zahrádku za oknem

Toužíte mít čerstvé bylinky pořád po ruce, ale nevlastníte zahradu, kde by se daly úspěšně pěstovat? Nevadí. Voňavým ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.03.22 | přečteno: 11832x

Omalovánky pro dospělé - ten pravý vánoční dárek pro každého

Stále ještě nevíte, čím obdarovat svou dobrou kamarádku, babičku nebo bezvadnou švagrovou? Potřebuje váš Ježíšek pora...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.12.22 | přečteno: 11549x

Jak získat levné letenky do celého světa?

Na světě je spousta krásných míst a byla by škoda alespoň některá z nich neprozkoumat. Láká vás poznávání nových míst...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.06.22 | přečteno: 11767x

Sedm statečných v Chorvatsku

Mít čerstvých osmnáct a odjet s šesti kamarádkami k moři zní jako předloha na špatnou knížku a ještě horší film, nicm...
 
celý článek | Lucie Martincová | 2014.10.14 | přečteno: 11003x
 

Portál pro ženy