newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Když tma léčí

 
Když tma léčí

Světlo léčí - o tom už slyšel asi téměř každý. Stejně tak je známý fakt, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař. Stačí si vzpomenout třeba jen na neduživou princeznu solimánskou a jejího slavného Dr. Voštěpa. Léčebné a terapeutické účinky má však nejen světlo, ale i jeho protipól - tma. A k čemu taková terapie tmou vlastně slouží? Jak probíhá? A jaké jsou její účinky? To se dočtete v následujících řádcích.

 

V dnešní hektické době je člověk neustále bombardován obrovským množstvím nejrůznějších vlivů a podnětů. Znáte to - každodenní napětí a chvat, stále se něco „musí“, všechno se na vás valí, je to samé „včera už bylo pozdě“. Prostě neskutečné množství vnějších vlivů, které neustále rozptylují a zaměstnávají vaši pozornost, a které vám neumožňují ani na chvíli zpomalit a naslouchat svému vlastnímu nitru, svým vnitřním myšlenkám, potřebám, představám a přáním. A právě terapie tmou je jednou z možností, jak toto změnit.

Terapie tmou vychází z původní tradice nazývané yangtik, kterou v Tibetu provozují tamní mniši. Ti se již po staletí zavírají do temných místností, kde zcela o samotě žijí a meditují třeba i několik měsíců v kuse. Ale nemějte obavy, tohle po vás nikdo chtít nebude. Vy si můžete, pokud budete mít zájem, vyzkoušet „variantu pro Evropany“, kdy pobyt probíhá v dokonale zatemněných a odhlučněných malých chatkách, které jsou vybaveny obvykle základním nábytkem (postel, židle, stůl) a sociálním zařízením, někde mohou být k dispozici třeba i nějaké cvičící stroje (např. rotoped nebo crossový trenažér). Samozřejmostí je i pravidelný přísun jídla a pití, přičemž jídelníček je sestaven tak, aby byla zajištěna potřebná denní dávka energie a živin, včetně všech potřebných minerálních látek a vitamínů. Naopak tabu jsou veškeré rušivé vymoženosti moderní doby jako například televize, rádio, počítač nebo mobil. Délka pobytu bývá obvykle 7-10 dní. Během celého pobytu je k dispozici terapeut, kterého můžete v případě potřeby kdykoliv požádat o rozhovor. Zároveň máte k dispozici „nouzové tlačítko“ a tím si, pokud by vám to náhodou přerostlo přes hlavu, můžete rozsvítit a pobyt předčasně ukončit. To se prý ale nestává.

A jak to tedy vlastně celé funguje? Při pobytu ve tmě váš mozek najednou přestane dostávat ten jindy běžný a nikdy nekončící přísun nejrůznějších vnějších podnětů. A začne tím fungovat tak nějak lépe. Přirozeně. Vše se zpomalí. Žádné rušivé elementy. Najednou to budete jenom vy a vaše nitro. A tak se bude moci vynořit to, co bylo doposud ukryto někde hluboko ve vašem podvědomí. To, co jste pro všechny ty vnější tlaky doposud neměli šanci vidět. Nebo také to, co jste vidět nechtěli. To, před čím jste třeba úmyslně (anebo podvědomě) zavírali oči.

Možná to zní zvláštně, nebo dokonce až bláznivě, ale během pobytu ve tmě váš život, problémy i chyby uvidíte najednou jakoby z nadhledu. Dokážete své problémy přesně pojmenovat. Uvidíte a dokážete přesně pojmenovat i příčiny svých problémů a chyb. A to je velmi důležité. Protože tím se vám otevře i cesta k jejich odstranění.

Ať tedy již řešíte nějaký zásadní životní problém, stojíte před vážným životním rozhodnutím, cítíte se přetížení a pod trvalým tlakem, nebo prostě jen přemýšlíte nad svou budoucností, může být terapie tmou pro vás tou správnou volbou. Ve tmě vás totiž můžou napadnout ty nejúžasnější nápady. Tma vám může ukázat správnou cestu a nastartovat váš život tím správným směrem. Tma může do vašeho života vnést nečekaně mnoho světla.

 

Foto: www.freedigitalphotos.net

2014.02.28 | Helena Dvořáková | přečteno: 30069x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: terapie tma yangtik

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Podzim jako stvořený k tvoření

Není nad to, vytvořit si nějakou pěknou dekoraci vlastníma rukama. Navíc tak můžete dle libosti neustále měnit vzhled je...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.09.28 | přečteno: 30128x

Taje exotické Dominikánské republiky, které musíte vědět

Dominikánská republika je nejnavštěvovanější zemí Karibiku. Aby také ne, když nabízí rozmanitou krajinu a bohatou kultur...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.11.14 | přečteno: 30089x

Vyhrajte přírodní doplněk stravy proti nespavosti Dreamly

Soutěž už skončila. Gratulujeme výherkyním Hance L., Aleně K. a Ladislavě S.!   ...
 
celý článek | Admin | 2018.12.02 | přečteno: 30147x

Gastro club Mušlárna - vyrazte do Olomouce za nevšedním kulinářským zážitkem

Léto už sice skončilo, ale užít si atmosféru přímořské dovolené můžete i na podzim. A nemusíte kvůli tomu ani cestovat d...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.09.08 | přečteno: 30320x
 

Portál pro ženy