Nepřehlédněte
Miroslav Légl: Mezinárodní kuchyně bez soli a jiné chemie
Tipy na vhodné materiály k výrobě stylových dekorací do domácnosti
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
TYMIÁN – OCHRÁNCE IMUNITY
Tymián je bylinka, kterou pěstujeme v létě na našich zahradách a používáme v kuchyni při přípravě pokrmů. Výborně dochutí pečená masa nebo brambory. Ovšem ani v jiných ročních obdobích bychom na ni neměli zapomínat. Je známá svými silnými antioxidačními a antibakteriálními vlastnostmi, a tudíž je skvělým pomocníkem při léčbě nachlazení a k podpoře imunitního systému. Díky přítomnosti těkavých olejů thymolu a karvacrolu navíc krásně voní.
PĚSTOVÁNÍ
Tymián obecný (Thymus vulgaris) je divoká bylina pocházející ze Středomoří, daří se jí v slunečném teplém prostředí, sušších a lehčích půdách. Dobře snáší i velmi vysoké teploty. Existuje více jak 100 odrůd a hybridů tymiánu, které se od sebe liší nejen tvarem listů a květenství, ale i vůní a chutí.
HISTORIE
Jelikož má skvělé konzervační schopnosti, už staří Egypťané používali tymián při procesu mumifikace k balzamování zemřelých. Řekové zase tuto bylinku zapalovali a pomocí kouře zaháněli zlé duchy, vyvolávali božstvo a čistili vzduch. Užitek našel také při uzení masa. Ve staré době tato bylina byla též spojována s odvahou, takže gladiátoři používali tymián před bojem k posílení síly a sebevědomí. Ve středověku nosila šlechta snítku tymiánu připevněnou nebo vyšitou na oblečení, aby je uchránila před nemocemi. Kromě symbolu síly, odvahy a činu sloužil tymián i jako symbol něhy a dobroty a dodnes je v jižní Francii sázen k ochraně před zlými sny.
ZDRAVOTNÍ ÚČINKY
Tyminán obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek, hlavně vitamínů skupiny B, C a E, dále vitamín K, železo, vápník, selen, měď a mnoho dalších zdraví prospěšných látek, například silice, třísloviny či flavonoidy.
Díky těmto látkám je označován jako přírodní antibiotikum a hodí se k léčbě nemocí dýchacích cest, především ulevuje od kašle, působí při potížích s trávením, nadýmání a průjmu či nechutenství. Pozitivně působí i na psychiku a spánek.
POUŽITÍ
Nejčastěji se užívá bylinka vnitřně jako tinktura, kapky nebo čaj, lze jej také aplikovat zevně. Koupele a obklady vám pomou při proleženinách, vředech či mykózách.
Nemáte-li po ruce v zimě zrovna čerstvou bylinku, prokáže vám stejnou službu i tymián sušený. Připravit si můžete například domácí tymiánový sirup. Stačí, když do hrnce nalijete hrnek studené vody, přimícháte půl hrnku cukru a necháte svařit. Poté odstavte a přisypte 10 – 12 g sušeného tymiánu a necháte louhovat do druhého dne. Poté přeceďte a uchovávejte v chladu.
Poslat článek
Tisk
Štítky: tymián imunita zdraví kašel