Náročné životní lekce: Proč přicházejí a kdy se mohou vracet jako bumerang?

 
Náročné životní lekce: Proč přicházejí a kdy se mohou vracet jako bumerang?

Když se řekne náročné životní lekce, každý si pod tím představí něco jiného. Pro jednoho to může být například ztráta milovaného člověka, pro druhého zase nemoc. Jak se s takovými těžkostmi vyrovnat? A jde to vůbec?

 

Tak jako tak tyto situace značně zatěžují psychiku. Pokud bychom se však podívali trochu dál, můžeme zjistit hlubší důvod věcí, které se nám v životě dějí.

Typický náhled na věc: „Proč se to děje zrovna mně?“

Mnoho lidí si v případě vystavení složitým životním situacím pokládá nejčastěji otázku typu: „Proč se to děje zrovna mně?“ Stát tváří v tvář něčemu nepříjemnému je velmi náročné, a nezřídka kdy to neumíme přijmout nebo možná ani nechceme. Ovšem čas většinou tyto pocity promění. A také pochopení celé situace. To je asi primární záležitost.

Zákon synchronicity říká to, že nic se neděje jen tak a všechno má svůj důvod. Pakliže se z životní „lekce“ nepoučíte, může se velmi snadno opakovat.

                                                           

Jak se dovtípit odpovědi?

Ono se to lehko řekne, pochopit dění kolem sebe. Ale jakým způsobem to učinit? Jediná možnost je podívat se skrz problém a ponořit se do hloubi své duše. Tam se skrývá nejedno tajemství. Samozřejmě můžete na celou věc nahlédnout i racionálně, to ovšem nemá až tak dobré výsledky. Rozhřešení získáte jedině naslouchání své duši, svému srdci. Uveďme si konkrétní příklad.

Mladý člověk náhle onemocní rakovinou. Je to pro něj velký šok a zpočátku se s tím nemůže smířit. Jeho situace je vážná, ale ne neřešitelná. Má na výběr dvě cesty, kterými se vydá: buď podlehne skepsi a zavrhne možnosti léčby nebo to zkusí a bude bojovat o svůj život. Někde mezi tím pak musí pochopit, proč vlastně onemocněl. Možná, že v minulosti nehleděl tolik na sebe a pachtil se za mocí, za majetkem. A třeba to bylo úplně jinak. Odpověď zkrátka nosí v sobě a nikdo ji za něj nerozklíčuje.

                                                           

Někteří lidé čelí náročným životním lekcím opakovaně

Na světě žijí lidé, kteří sami sobě naslouchají a nedělají nic proti své vlastní osobě. Nepotlačují emoce, plní si sny, i kdyby ty nejskromnější, a snaží se vyhýbat stresovým situacím. Dalo by se tedy říct, že mají pohodové bytí na tomto světě. A takové může mít každý z nás. Jenže ve společnosti je více jedinců, kteří se neustále za něčím ženou a přestávají vnímat své okolí, své tělo.

Ve výsledku to může dopadnout tak, že mají neúspěšné vztahy, nedaří se jim v zaměstnání, a nakonec onemocní, protože toho na ně bylo až příliš. Duše a tělo jsou totiž v pevném souladu. Jakmile není nastolena rovnováha, vše se zbortí jako domeček z karet. Signály, které vám mozek, srdce a obecně i tělo dávají, jsou více méně jasné.

Musíte zastavit. Když neposlechnete, budete jako křeček v kleci. Vše se bude vracet jako bumerang, dokud nepochopíte.

                                                           

Každý den si můžeme vybrat, jak ho prožijeme

Ve společnosti panují jakási dogmata, jako třeba: „Život je krátký, musíme si ho užít.“, „Není třeba na nic čekat, musíme to udělat hned.“ anebo „Žij každý den tak, jako by byl tvůj poslední.“ Ono něco na těchto tezích bude, o tom není pochybnost. Jenže praxe bývá zpravidla jiná. Že čas skutečně plyne navzdory všemu a všem, si uvědomuje jen málokdo.

Proto mnoho lidí tak moc zahálí a myslí si, že šance, které dostali, se budou opakovat. A pouze zlomek žije opravdu tak, jak chce. Proto přichází životní lekce, které nás mají posunout vpřed a dávají nám možnost jakéhosi prozření.

                                                           
 

Nedělejte ty samé chyby, jako v minulosti

To, co jste prožili, se stalo kdysi dávno a musíte to nechat být. Nevracejte se k tomu, avšak vezměte si z toho velké ponaučení. Neste ho ve své srdci po zbytek života. Jedině tak se vyhnete opakujícím se problémům ve svém životě. Ukažme si to opět na příkladech ze života. Žena, která vždy lpěla na mužích silných, dominantních a drsných byla raněna nejen duševně, ale i fyzicky. Jakmile nepochopila, že je to špatná cesta, tyto destruktivní vztahy se jí opakovaly. Muž, který finančně zkrachoval kvůli své lehkovážnosti měl tytéž problémy, dokud nechopil sílu peněz a nenaučil se je udržet ve svém životě. Mladý chlapec byl stále ve škole šikanován, dokud se tyranům nepostavil a nesdělil své problémy okolí.                                                         

Všechny tyto případy mají jedno společné, tito lidé se museli naučit čelit svému vlastnímu strachu z odmítnutí, z opuštění, z neschopnosti. Stačilo ovšem udělat jeden jediný krok, který vše změnil a nastolil v jejich životě klid, mír a pohodu.

 

2022.02.19 | Jana Brandtlová | přečteno: 30189x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: tíživé situace náročné situace životní lekce psychika psychologie řešení těžkostí těžkosti problémy pocity stres

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Sezení na toaletní míse škodí zdraví! Správné je vyprazdňování v dřepu

Nad tématem vyprazdňování většina z nás moc nepřemýšlí, pokud nás zrovna netrápí akutní potíže. Prostě si sedneme na ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.10.01 | přečteno: 30145x

Mám se ráda, nemám se ráda...

  A už je tady to nesmyslné období zase, jsem protivná sobě i okolí. Nic mě nebaví, do ničeho se mi nechce, ...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.07.01 | přečteno: 30087x

V jakých oborech snadno najdete nabídky práce?

Podle ekonomů budou klesat úrokové sazby hypoték i spořicích účtů, zlevní nemovitosti, zvýší se počet nezaměstnaných a b...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.06.09 | přečteno: 30069x

MÓDNÍ LÉTO

Pomalu jsme se dostali za první polovinu července a to je ten správný čas, kdy se můžeme obléknout do pastelovýc...
 
celý článek | Veronika Verbichová | 2014.07.21 | přečteno: 30139x
 

Portál pro ženy