newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Bylinná péče o vlasy

 
Bylinná péče o vlasy

Vlasy jsou pro někoho chlouba, dostal do vínku jejich kvalitu a účes snadno udržuje. Jiný je stále nespokojený a hledá různé způsoby jejich ošetření. Nebo v průběhu života přijde období, kdy máme zdravotní problémy a projeví se to i na kvalitě a množství vlasů. Mohou to být neurologické příčiny, infekční onemocnění, stres nebo chybná výživa. Každý jednotlivý vlas je zarostlý kořenem v pokožce. Je obklopen cévami, nervy a tukovými žlázkami. Tvoří jej rohovitá vrstva, kůra a dřeň. Rostou asi 1mm za 2-4 dny. Délka jejich života je asi 3-4 roky. Potom vlas vypadne a je nahrazen novým.

 

 

Obecně hraje výživa velmi důležitou roli vzhledem k celkovému stavu vlasů. Látky důležité pro vlasy, jako např. železo, kyselina křemičitá, jód a síra, se nacházejí v celozrnném chlebu, rýži, cibuli, čerstvé zelenině, rybách, v játrech, mléce a vejcích. Růst a pevnost vlasů trpí nejen vlivem stoupajícího znečištění životního prostředí, ale také nešetrnými zásahy, jako je barvení a trvalá ondulace. Dáváme zde proto několik návodů, aby se jejich vzhled zlepšil.

 Lesk vlasů

K zlepšení lesku vlasů se používá černý čaj. Vlasy propláchneme několikrát v odvaru z černého čaje, po usušení budou mít hedvábný lesk. 

Zesvětlení vlasů

Dvě polévkové lžíce heřmánku se vaří 1/4 hodiny ve dvou litrech vody. Pak se směs přecedí. Odvarem se proplachují jen světlé vlasy a po předchozím umytí. 

Tmavé vlasy

Chceme-li překrýt první šedé vlasy, použijeme velmi silný černý čaj. 3 plné polévkové lžíce černého čaje bez přísad se vaří v 1/4 litru vody asi 15 minut a pak se dobře scedí. Po umytí prochláchneme vlasy čajem.

Hnědé vlasy

Ve dvou litrech vody se vaří asi 50g lískových listů. Asi po patnácti minutách se dobře scedí. Odvarem se vlasy proplachují po předchozím umytí.

Barvení vlasů henou

Hena je již od antiky nejznámějším prostředkem pro barvení vlasů. Přírodní prášek z heny barví vlasy do ruda až rezava, ale ovšem ve spojení s indigem, látkou, která se získává z indigového stromu. Mohou se docílit různé barevné odstíny hnědé až černé.

Lupy

Tento nám všem známý problém může být odstraněn nálevem z kopřiv. Vlasy se ošetřují nálevem ze sušených listů. Do ¼ litru ovocného octa se vhodí plná hrst listů, poté vše ohřejeme a necháme vylouhovat. Dobrým prostředkem proti tvoření lupů je také jmelí, které vedle toho působí ještě dezinfekčně. Používá se hrst jmelí na 1 litr vody.

Jemné vlasy

Známým prostředkem je lipový květ. 50g lipového květu se přelije 1 litrem horké vody a nechá se 20 minut vylouhovat. Poté se nálev nalije na vlasy a lehce vmasíruje. Vlasy jsou pak jemné a pružné.

Při zanícení vlasové pokožky

100g šalvěje se dá na 1 litr horké vody, nechá se 20 minut vylouhovat a scedí se. Poté se nanáší na vlasy. Nálev dezinfikuje, uklidňuje pokožku a působí protizánětlivě. Vlasy se také mohou před mytím masírovat šalvějovým olejem, pak se důkladně propláchnou.

Vlasová koupel z fenyklu obecného

Potřebujeme: 150g drogy, 1 litr vody
Droga se spaří vroucí vodou a nechá se 10 minut vylouhovat. Doporučuje se ke koupelím mastných vlasů. Zvyšuje jejich lesk a vůni.

Vlasová koupel z listů olše lepkavé

Potřebujeme: 50g drogy, ½ litru vody
Droga se spaří vodou a nechá se 20 minut vylouhovat. Poté se nálev přecedí. Příznivě působí při silném padání vlasů, nadměrné tvorbě lupů a při zvýšeném vylučování mazu. Koupel se doporučuje 1x týdně, ale né častěji.

Vlasová koupel z listů a kořene lopuchu většího

Potřebujeme: 80g drogy, 1 litr vody
Droga se nechá vylouhovat v teplé vodě a přecedí se přes husté síto. Použije se při nadměrném vypadávání vlasů a tvorbě lupů.

Důvodem padání vlasů může být nedostatek hořčíku nebo zinku a nebo také nedostatek křemíku.
Při mastících se vlasech jde o nedostatek vitamínu B2

 

 

2013.07.02 | Vendula Králová | přečteno: 30077x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: krása; péče o vlasy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Pomůžeme vám s výběrem dárku pro muže!

Nevíte si rady s výběrem dárku pro manžela, partnera nebo sourozence? Nebojte se, nejste sama! Připravili jsme p...
 
celý článek | Všeprosporty.cz | 2013.05.24 | přečteno: 30075x

JAK NA MASKY? PRAVIDELNÁ A SPRÁVNÁ PÉČE O PLEŤ UMÍ ZÁZRAKY

Máte pocit zašedlé, unavené nebo citlivé pleti? Zapomeňte na povinnosti a dopřejte si pravidelnou péči v podobě pleťové ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.12.03 | přečteno: 30141x

Muž na józe: procitnutí

Překvapilo mě, jak nekompromisně cvičitelka rozjela hodinu. Na podobném skupinovém cvičení jsem byl prvně a měl jsem ...
 
celý článek | Jan Kodl | 2013.02.12 | přečteno: 30045x

Ideální dárek pro děti? Potěšte je na Vánoce novou stavebnicí

A je to tu zase. V obchodech na nás začínají vykukovat čokoládové kolekce a v televizi se objevuje čím dál více reklam s...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.10.20 | přečteno: 30650x
 

Portál pro ženy