Nepřehlédněte
Kvalitní dřevěná podlaha vám bude sloužit po generace
Dětské tříkolky a odrážedla přivedou děti ke sportu
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
5 tipů, na co si dát pozor při zavařování
Léto se překlopilo do druhé poloviny a to znamená jediné, sezóna zavařování je v plném proudu! Tak ji nepromeškejte a pusťte se do toho taky. Až se zima zeptá, co jste dělali v létě, budete mít jako odpověď spížku plnou vlastních zavařenin. A ty se v zimních měsících budou náramně hodit, tomu věřte. Nejste v této oblasti zatím příliš zkušení? Poradíme, na co si dát největší pozor.
1. Vyberte vhodné ovoce
Chcete si zavařit meruňky, broskve, hrušky nebo třeba třešně jako kompot? Vybírejte ovoce zralé jen tolik, aby bylo pořád pevné. Díky tomu se vám nerozvaří, to pak nebývá výsledný kompot příliš lákavý. Naopak na marmelády a džemy se hodí ovoce hodně vyzrálé. Můžete tak ubrat množství cukru a marmeláda bude přirozeně sladší a chutnější.
2. Pořádně umyjte sklenice
Na přípravě sklenic si dejte záležet. Nejdříve je umyjte v teplé vodě s mycím prostředkem, pak je opláchněte pod studenou vodou a pro jistotu je můžete ještě dát na několik minut do trouby se 100°C teploty. Díky tomu zlikvidujete případné zárodky bakterií a plísní, které by vám výsledek znehodnotily.
3. Dobře volte, čím sladit
Nejlevnějším sladidlem je samozřejmě klasický bílý cukr. Ale do něj musíte při přípravě džemů a marmelád ještě přidat pektózu, látku zodpovědnou za rosolnatění. Jednodušší je sáhnout v obchodě rovnou po želírovacím cukru, který už pektózu obsahuje.
4. Zavařeninu dobře uzavřete
Každou sklenici po naplnění (pozor, nikdy ji neplňte až po okraj) musíte uzavřít tak, abyste zabránili přístupu vzduchu a choroboplodných zárodků dovnitř. Víčka utěsňující se zavařovací hlavou nepoužívejte opakovaně. Při druhém a dalším použití už nemusí okraj víčka tak pevně držet. Naopak šroubovací víčka se dají používat opakovaně, můžete je utáhnout podle potřeby a dobře těsní, takže jsou velmi praktická.
5. Zavařeniny si označte
Možná vám to připadá zbytečné, když přece víte, kam co ukládáte a jak vnitřek vypadá. Ale věřte tomu, že třeba u marmelád se po čase barvy trochu změní a nebude tak snadné jednotlivé druhy od sebe rozeznat. Označit si každou skleničku nálepkou s názvem zavařeniny je proto vhodné. A připište i datum výroby. Přece jen se může stát, že přes zimu vše nespotřebujete a další rok se vám zapletou s novou várkou. Takto budete mít ve spížce přehled a budete na první pohled vědět, co máte nejdříve spotřebovat.
Poslat článek
Tisk
Štítky: zavařování léto zavařeniny sklenice rady a tipy