Zapečená čekanka
Čekanka představuje nejen zdravou bylinu, náhražku kávy (melta) nebo čaj. Snadno si z čekanky listové můžete připravit také hlavní jídlo, které má právě díky této potravině detoxikační účinky, vysoký obsah vlákniny a podporuje také zažívání.
Suroviny: bramborová kaše, plátkový sýr, šunka, sůl, pepř, hořčice, máslo, 4 čekankové puky
Ze všeho nejdříve si připravte bramborovou kaši, do které následně přimíchejte pár lžic hořčice dle chuti. Máslem vymazaný menší pekáček vysteleme rovnoměrně bramborovou kaší, na kterou budeme následně pokládat čekankové puky. Čekanku (v případě 4 porcí také stejné množství puků) je nejdříve potřeba omytou povařit pár minut v osolené vodě, aby byla po zapečení vláčná. Následně každý puk rozkrojíme na půl a každý zvlášť zabalíme do plátku šunky a sýra (můžete případně pro ještě výraznější chuť zlehka potřít hořčicí). Takto připravenou čekanku poklademe do pekáčku. Ještě zlehka osolíme a popepříme a poklademe tenkými plátky másla a můžeme nechat zapéct, dokud sýr nezezlátne.
Čekanku seženete běžně v obchodě mezi další zeleninou (nejčastěji v regálech se saláty). Doporučujeme ji však po zakoupení co nejrychleji zpracovat, nevyplatí se ji totiž příliš dlouho skladovat, poměrně rychle okorá. A pokud zrovna neholdujete teplému pokrmu, ale přesto chcete čekanku vyzkoušet, můžete ji jednoduše čerstvou použít jen jako oblohu k hlavnímu jídlu nebo do salátu stejně jako rukolu, polníček nebo hlávkový salát.
Image courtesy of khumthong at FreeDigitalPhotos.net
Poslat článek
Tisk
Štítky: čekanka, zdravá potravina, bramborová kaše, sýr, šunka, detoxikace organismu