newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Mozkový jogging aneb trénujte svou hlavu

 
Mozkový jogging aneb trénujte svou hlavu

Stejně jako naše tělo, i náš mozek potřebuje neustálé procvičování k tomu, aby byl co nejdéle bystrý a fit. Zrodila se proto disciplína s názvem mozkový jogging a trénování paměti. Díky ní se nejen skvěle pobavíte a také vzděláte, ale přimějete vaši mysl k takovým výkonům, o kterých se vám ani nesnilo.

 

 

Mozek je stroj jako každý jiný

Žijeme ve vyspělé době, která s sebou nese řadu výhod, ale jako každá oblast života má také svá negativa. Dnešní doba, kdy za nás spoustu práce vykonávají počítače, způsobuje, že náš mozek leniví. Nemusíme nic zpaměti počítat a ani si nic pamatovat, stroj to zvládne za nás. Nejsme schopní si zapamatovat ani to, co potřebujeme koupit, musíme si vše psát. Jaký ale nastává problém, když nákupní seznam zapomeneme doma, nebo ještě hůře - nemůžeme si vzpomenout, kde že jsme ho vůbec nechali? Ten nejvýkonnější stroj, kterému se žádný na světě nevyrovná, si přitom nosíme všude s sebou - je to náš mozek. Pakliže s ním nebudeme pracovat a používat ho, zreziví stejně jako každý jiný.

Trénink jako prevence

Světové studie uvádějí, že mozek je 38krát výkonnější než nejlepší počítač světa. Je složen z asi 12 miliard nervových buněk, tzv. neuronů, které však během života postupně odumírají. Vědecké poznatky však dokazují, že mozkové buňky mají i poměrně vysokou schopnost regenerace (neuroplasticita mozku) a že mozek je i sám schopen nové nervové buňky  vyprodukovat (neurogeneze). To představuje převratné možnosti jak pro pacienty po úrazech, kteří prodělali poškození některého z mozkových center (zejména pak paměti a řeči), tak pro nás ostatní. Vzhledem k přímo epidemiologickému výskytu Alzheimerovy choroby, kterou bude podle vědců v roce 2050 trpět každý třetí Čech, nám mozkový jogging může posloužit jako perfektní prevence zásahu tímto nebo některým z dalších neurodegenerativních onemocnění mozku neodvratně vedoucích k demenci. 

Jak vlastně trénujeme

S mozkem pracujeme v podstatě neustále. Denně přečteme přes 10500 slov, sami jich použijeme přes 13500 a téměř 15000 slov vyslechneme v médiích. Tato suma slov by například našemu Největšímu Čechovi, Karlu IV., vystačila na celý život. Nám to však už nestačí ani pro procvičení paměti. Někteří z nás se věnují například luštění křížovek, sudoku, skládání puzzle nebo jiným hlavolamům. I to je skvělá nadstavba. Protože i tady platí, že opakování je matka moudrosti, informace si nejlépe ukládáme nejen přečtením, vyslechnutím, ale vlastním interpretováním a opakováním, a vůbec nejlépe osvojením v praxi. Typickým příkladem ze života je klasická forma učení, jak ji zná asi každá žák a student.

Techniky a strategie

Česká společnost pro trénování paměti a mozkový jogging (ČSTPMJ), která v České republice působí už více než 17 let, intenzivně pracuje jak přímo s našimi seniory, tak se sítí vlastních trenérů paměti, prostřednictvím kterých se v kurzech, vzdělávacích seminářích a akademických institutech třetího věku šíří dál mezi širokou veřejnost. Součástí těchto lekcí je osvojení různých technik a strategií, které nám mohou pomoci v běžném životě a mají vliv na naši celkovou kondici. Jsou to například asociování, vizualizace a kategorizace. Oblíbenou disciplínou je naučit se zapamatovat si nákupní seznam o 100 položkách, týdenní program bez použití diáře, data narození, letopočty a telefonní čísla nebo například dokázat si spočítat, na který den v týdnu připadá jaké datum aktuálního roku. Jednou ročně, zpravidla v březnu, vyhlašuje ČSTPMJ Národní týden trénování paměti, kdy mohou zájemci všech věkových kategorií v různých městech České republiky zdarma navštívit lekce mozkového joggingu a seznámit se s touto problematikou. Trénování paměti má stále více příznivců a těší se veliké oblíbenosti, a to zdaleka ne pouze u seniorské veřejnosti. Vyzkoušejte si ho také! Přihlaste se na kurz mozkového joggingu nebo si přečtěte některou z publikací o této zajímavé disciplíně a pusťte se do toho! Na trhu je celá řada titulů, které se věnují tomuto tématu, například knihy a cvičení zkušené trenérky paměti 3. stupně Mgr. Petry Hirtlové, Ph.D.

 

Image courtesy of cooldesign at FreeDigitalPhotos.net

 

 

2015.07.17 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30194x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: mozkový jogging trénování paměti prevence Alzheimerovy choroby

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Protistresový jídelníček

Podlehnout stresu není žádné umění. Ale život v neustálém poklusu se na vás podepisuje čím dál víc a strádá nejen vaše p...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.04.04 | přečteno: 30104x

Jak na akné s přírodní kosmetikou

Akné je zánět malých podkožních žlázek (pilosebaceózní folikuly), způsobený přemnožením škodlivých bakterií. Akné má mno...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.05.20 | přečteno: 30106x

Milostná přitažlivost

  Blízkost, kterou většina z nás zažívá s rodiči, ono vědomí bezpodmínečné lásky a pocitu bezpečí, který zažívám...
 
celý článek | Eva Štíbrová | 2016.07.24 | přečteno: 30100x

Nová dimenze nakupování bot

  Tak já nevím, je to vážně tak těžké...jít do obchodu a nic nekoupit?? Nebo to jen já odcházím z domova s m...
 
celý článek | Andrea Sýkorová | 2013.03.11 | přečteno: 30010x
 

Portál pro ženy