Nepřehlédněte
Služby hodinového manžela jsou čím dál oblíbenější
Toaletní stolek – stylový doplněk ložnice, který si zamilujete
Ochranné pomůcky: povinnost, kterou zanedbávají zejména zaměstnanci
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
VLAŠSKÉ OŘECHY – ZDRAVÍ UKRYTÉ VE SKOŘÁPCE
Vlašský ořech je plod ořešáku královského, který se na našich zahradách objevuje nejčastěji. Léčivé účinky mají nejen jeho plody, ale i listy a kůra. V léčitelství je využíván pro své antibakteriální účinky, čistí střeva a působí proti parazitům.
Tyto ořechy mají typický vzhled, jádra jsou obklopená tvrdou skořápkou a slupkou. Ta při dozrávání na stromě postupně hnědne a praská, zralé plody padají na zem a teprve potom jsou vhodné ke sklizni.
Pro zajímavost, ve středověku byl prý vlašský ořech symbolem plodnosti a erotiky, latinský rodový název stromu vznikl spojením slov „glans“ a „jovis“ znamenající v překladu Jupiterův žalud, podle římského boha Jupitera, jemuž byl tento strom zasvěcen.
Vzhled jádra zase prý lidem připomínal mozek, a proto byly vlašské ořechy považovány za symbol moudrosti a jejich konzumace měla zvyšovat intelekt.
Vlašské ořechy mají lahodnou chuť a vysoký podíl tuků a nenasycených mastných kyselin, obsahují vlákninu, kyselinu listovou a cenné minerální látky, jako hořčík, měď, zinek a draslík. Dále jsou bohaté na vitamíny, zejména vitamín B a E.
Jak prospívají našemu zdraví?
- redukují špatný cholesterol
- zlepšují metabolismus
- snižují riziko vzniku aterosklerózy a jiných kardiovaskulárních chorob
- předcházejí zánětům
- pomáhají snižovat váhu
- mají pozitivní vliv na nervovou činnost a mozek
- zlepšují náladu
- zlepšují sexuální potenci a plodnost
- posilují vlasy a nehty
- léčí kožní problémy
Tip pro brunetky!
Vývar z ořechových slupek a listů je vhodný jako přírodní přeliv na vlasy, ty jsou pak tmavší a lesklejší.
Poslat článek
Tisk
Štítky: vlašský ořech, superpotravina, výživa, zdraví