newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Prohřejte se kvalitním čajem, který pohladí na duši i na jazyku

 
 

 

Věděli jste, že čaj je druhým nejrozšířenějším nápojem na světě? Pije se totiž odjakživa, a to nejen díky svým praktickým, ale i rituálním účelům. Ne nadarmo je například tolik oblíbený v Číně nebo Anglii, kde je součástí snad nejznámějšího rituálu známého jako „čaj o páté“. Dopřejte si svůj každodenní ceremoniál během podzimu také vy. Přinášíme přehled základních druhů, ať víte, z čeho vybírat.

Klasika, která neomrzí

Zelený čaj má více než 5000 let starou historii a je oblíbený především na Východě. Obsahuje kofein i spoustu antioxidantů. Rozhodně bychom neměli podcenit jeho přípravu. Základem je nezalévat vroucí vodou, ale naopak ji nechat chvíli odstát, a to přibližně na teplotu 80 stupňů. Pokud by se zalil horkou vodou, do nálevu by se vyloučily i třísloviny a čaj by zhořkl. Z jedné dávky zeleného čaje je možné připravit dva až tři nálevy.

Černý čaj patří k naprosté klasice a je specifický svou silnější vůní. Také ho můžeme řadit mezi životabudiče, neboť je v něm obsažený kofein. Podle tradiční metody se po několikahodinovém sušení lístky svinou, třídí, nechají se ve vlhkém prostředí oxidovat a následně se dosuší. Černý čaj by se měl louhovat dvě až tři minuty. Záleží na druhu a chuti čaje, které chceme docílit. Z jedné dávky čaje se připravuje pouze jeden nálev.

Čaje, které pohladí

Ovocné druhy narozdíl od předchozích můžeme pít také za studena. Navíc tělo nedehydratují, a tak je můžeme pít i namísto vody. Měli bychom ale dbát hlavně na kvalitu a obsah ovoce. Nejlepší je vždycky takový, který obsahuje ovoce vypěstované dle zásad ekologického zemědělství. To totiž neobsahuje žádná rezidua pesticidů či dalších nežádoucích látek, které v čaji rozhodně nechcete.

Stejně bychom měli postupovat i při výběru bylinkových čajů. Také v tomto případě je potřeba dbát na to, z jakých bylinek se připravuje, neboť každá má na náš organismus individuální vliv. Sušené bylinky nebo jejich směsi se dají koupit sypané nebo porcované. Ty nejkvalitnější najdete u ekofarmářů, kteří pro výrobu využívají ty nejkvalitnější suroviny, jež byly navíc vypěstovány v souladu s přírodou. Více informací o biopotravinách nabídnou stránky myjsmebio.cz. Seznam farem, které čaje v bio kvalitě nabízí, najdete na kamprobio.cz nebo lovime.bio. V případě, že se vydáte do supermarketu, dbejte na to, aby vždy nesly označení logem biolistu nebo biozebry.

NÁŠ TIP: Květomluva

Přes 100 let stará valašská sušírna na ovoce, bělokarpatské louky a kamenitá, na kopci rozesetá políčka pro byliny a jedlé květy. To je Květomluva – bylinná farma v prostředí malebné krajiny Bílých Karpat. Kromě bylinkových čajů v bio kvalitě nabízejí také další výrobky, jako jsou jedlé květy, bylinné koupele a oleje nebo sušené ovoce. Za svou práci také získali cenu ČESKÁ BIOPOTRAVINA 2020 v kategorii Bio výrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky! Více informací na www.kvetybyliny.cz.

 

| přečteno: 30456x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zima, čaj, bio, květomluva

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Krása v průběhu času. Pleť bílá versus bronzová

V posledních desetiletích se názor na „smyslné opálení“ nezměnil, i když vyznavačů bílé, respektive přirozené barvy plet...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.05.28 | přečteno: 30787x

Praktické obklady do kuchyně

Do své nové kuchyně už jste si vybrali kuchyňskou linku, osvětlení a položili tu správnou podlahu. Ale co obklad na zeď ...
 
celý článek | Admin | 2017.08.08 | přečteno: 30729x

POPRASKANÉ KOUTKY - JAK VZNIKAJÍ A CO S NIMI

Kůže na rtech je jemná a tenká, proto je náchylnější k různým poraněním. Jedním z takových běžných problémů jsou poprask...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2018.11.18 | přečteno: 31709x

10 babských rad, jak se zbavit kašle

Vlhko, zima, přechody z venkovního prostředí do vytopených interiérů a zpět, k tomu často nezdravá strava a...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.01.05 | přečteno: 32503x
 

Portál pro ženy