Nepřehlédněte

Ochutnávka Švédska

 
celý článek | Lucie Martincová | přečteno: 9550x 2014.07.16

Když láska bolí…

 
celý článek | Darina Adámková | přečteno: 9272x 2013.07.07

Bez čeho se neobejdu?

 
celý článek | Meridene | přečteno: 10177x 2014.09.26

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Třená buchta pro milovníky hanáckých koláčů

 
Třená buchta pro milovníky hanáckých koláčů

Druhá polovina srpna se v řadě našich měst a obcí nese ve znamení oslav Posvícení či Pouti. K takové příležitosti neodmyslitelně patří nejen dobré jídlo, ale i tradiční sladké pečení. Ať už takové svátky právě slavíte, či si jen užíváte klasický nedělní den, k chuti vám jistě přijde jednoduchá třená buchta s tvarohem a povidly, která svou chutí připomíná tradiční hanácké koláče. 

 

Chuť kynutých koláčů a vůni, která provází jejich pečení, asi nenahradí žádná třená buchta. A vlastně to není ani účel tohoto receptu. Vyzkoušet ho ale každopádně stojí za to. Těsto je lehké, příprava snadná a rychlá. Tvarohová náplň společně s povidly mu dodávají neodolatelnou příchuť a možná právě nedělní kávička s kouskem této pochoutky vás přenese zpět do dětství…

Jak na to a co vlastně budete potřebovat?

Množství surovin v receptu odpovídá pekáči menších rozměrů nebo formě s vyšším okrajem. Na klasický plech použijte dvojitou dávku, ale myslete přitom na to, že těsto snadno vyskočí.

 

TĚSTO

  • 2 celá vejce
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka pokojové teploty
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva


TVAROHOVÁ NÁPLŇ

  • 2 měkké tvarohy (pokud použijete vaničkové, uberte množství mléka asi na ¾ hrnku)
  • ½ hrnku cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 2 celá vejce
  • 1 hrnek mléka


POVIDLOVÁ NÁPLŇ

  • asi ½ hrnku povidel
  • několik lžic rumu na rozředění

 

PŘÍPRAVA

Těsto připravíme vyšleháním všech tekutých přísad a přisypáním mouky s práškem do pečiva. Opatrným vypracováním vznikne vláčné a lehoučké těsto, které snadno vylijeme do pečící formy. Tu můžeme vymazat tukem a vysypat moukou nebo vyložit pečícím papírem navhlčeným vodou.

Na první vrstvu syrového těsta pak nalijeme polotekutou tvarohovou náplň, kterou připravíme vymícháním všech uvedených surovin. Posledním stupněm, který přivede tuto sladkou záležitost k dokonalosti, je náplň z povidel a rumu, kterou můžeme na povrch buď pokládat lžičkou (stejným způsobem jako třešně na bublaninu) nebo pomocí cukrářského sáčku, který nám umožní rovnoměrně rozvrstvit náplň nebo například vytvořit vzor podobný hanáckému koláči. Pokud chceme, můžeme navrch nasypat drobenku. Buchtu pečeme pozvolna při 160 °C, než dostane zlatavou barvu.

Dobrou chuť!

2015.08.16 | Kateřina Pořízová | přečteno: 9926x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: třená buchta s chutí hanáckých koláčů recept na třenou buchtu s tvarohem a povidly

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Inspirativní bytové dekorace, které zútulní váš domov

Jak se chcete cítit ve svém domově? Zcela jistě pohodově, spokojeně, obklopeni příjemnou atmosférou a věcmi, které má...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.07.22 | přečteno: 9786x

Jak začít sportovat a přitom se nezničit IV – nezávoďte

Neočekávám, že by začátečník, kterému jde o to ve zdraví přežít první sportovní tréninky, měl závodní ambice. Mám teď...
 
celý článek | Eliška Anna Kubičková | 2014.04.01 | přečteno: 9009x

Zajímavé tipy na dárky pro muže

Když člověk shání dárek pro ženu, může se klidně poohlédnout po některých zajímavých špercích anebo po kosmetice. U p...
 
celý článek | Admin | 2016.04.28 | přečteno: 10064x

První den v práci jako personalista

Na internetu se to jen hemží radami, jak uspět při pracovním pohovoru. Ale kde jsou informace, jak uspět při pohovoru...
 
celý článek | Darina Adámková | 2014.01.15 | přečteno: 9162x
 

Portál pro ženy