newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Třená buchta pro milovníky hanáckých koláčů

 
Třená buchta pro milovníky hanáckých koláčů

Druhá polovina srpna se v řadě našich měst a obcí nese ve znamení oslav Posvícení či Pouti. K takové příležitosti neodmyslitelně patří nejen dobré jídlo, ale i tradiční sladké pečení. Ať už takové svátky právě slavíte, či si jen užíváte klasický nedělní den, k chuti vám jistě přijde jednoduchá třená buchta s tvarohem a povidly, která svou chutí připomíná tradiční hanácké koláče. 

 

Chuť kynutých koláčů a vůni, která provází jejich pečení, asi nenahradí žádná třená buchta. A vlastně to není ani účel tohoto receptu. Vyzkoušet ho ale každopádně stojí za to. Těsto je lehké, příprava snadná a rychlá. Tvarohová náplň společně s povidly mu dodávají neodolatelnou příchuť a možná právě nedělní kávička s kouskem této pochoutky vás přenese zpět do dětství…

Jak na to a co vlastně budete potřebovat?

Množství surovin v receptu odpovídá pekáči menších rozměrů nebo formě s vyšším okrajem. Na klasický plech použijte dvojitou dávku, ale myslete přitom na to, že těsto snadno vyskočí.

 

TĚSTO

  • 2 celá vejce
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka pokojové teploty
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva


TVAROHOVÁ NÁPLŇ

  • 2 měkké tvarohy (pokud použijete vaničkové, uberte množství mléka asi na ¾ hrnku)
  • ½ hrnku cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 2 celá vejce
  • 1 hrnek mléka


POVIDLOVÁ NÁPLŇ

  • asi ½ hrnku povidel
  • několik lžic rumu na rozředění

 

PŘÍPRAVA

Těsto připravíme vyšleháním všech tekutých přísad a přisypáním mouky s práškem do pečiva. Opatrným vypracováním vznikne vláčné a lehoučké těsto, které snadno vylijeme do pečící formy. Tu můžeme vymazat tukem a vysypat moukou nebo vyložit pečícím papírem navhlčeným vodou.

Na první vrstvu syrového těsta pak nalijeme polotekutou tvarohovou náplň, kterou připravíme vymícháním všech uvedených surovin. Posledním stupněm, který přivede tuto sladkou záležitost k dokonalosti, je náplň z povidel a rumu, kterou můžeme na povrch buď pokládat lžičkou (stejným způsobem jako třešně na bublaninu) nebo pomocí cukrářského sáčku, který nám umožní rovnoměrně rozvrstvit náplň nebo například vytvořit vzor podobný hanáckému koláči. Pokud chceme, můžeme navrch nasypat drobenku. Buchtu pečeme pozvolna při 160 °C, než dostane zlatavou barvu.

Dobrou chuť!

2015.08.16 | Kateřina Pořízová | přečteno: 10577x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: třená buchta s chutí hanáckých koláčů recept na třenou buchtu s tvarohem a povidly

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Nutriční poradna

Nutriční poradna není pouze o hubnutí. Správnou volbou jídelníčku lze předejít mnohým zdravotním problémům, případně ...
 
celý článek | Admin | přečteno: 9861x

Konjac houba nejen pro citlivou pokožku

Konjac houba neboli konjacová brambora, někdy také označovaná jako Ďáblův jazyk nepředstavuje žádnou jedovatou rostli...
 
celý článek | Adela Rychtáriková | 2016.10.24 | přečteno: 11458x

Křečové žíly – příčiny vzniku a léčba

Křečové žíly jsou trápením, které mnoho žen řeší skrýváním nohou pod kalhotami a dlouhými sukněmi. To ovšem není sprá...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.06.29 | přečteno: 11281x

Řekněte STOP roztřepeným konečkům!

Nevzhledným roztřepeným konečkům se chce mermomocí vyhnout každá žena. Všechny moc dobře víme, že vlasy jsou naší viz...
 
celý článek | Nikol Bláhová | 2015.11.05 | přečteno: 9668x
 

Portál pro ženy