newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak jíst, abychom se vyhnuli nafouknutému břichu?

 
Jak jíst, abychom se vyhnuli nafouknutému břichu?

Máte po jídle často nafouknuté břicho? Trápí vás nepříjemný tlak v něm? Pak by to chtělo přehodnotit svůj jídelníček a zkusit změnit některé stravovací návyky. Nemusí to být ani žádné zásadní změny, a přesto ucítíte úlevu. Na co si dávat pozor? A co vám naopak prospěje?

 

Pozor na nadýmavé potraviny

Každý asi ví, že po luštěninách, květáku nebo zelí může čekat nafouklé břicho a vyšší plynatost. Mezi nadýmavé potraviny ale patří například i brokolice, kukuřice, cibule, česnek, papriky, švestky, jablka či hrušky. Zkuste si tyto potraviny vždy vhodně tepelně upravit, to zlepší jejich stravitelnost. Způsobit nadýmání mohou i umělá sladidla a sycené nápoje. A mezi strašáky oprávněně patří také čerstvé bílé pečivo a kynuté potraviny.

Omezte sladké, smažené a tučné pokrmy

Nejen, že jsou tato jídla vesměs nezdravá, ale také se špatně tráví. Výsledkem často bývá právě břicho jako nafukovací balón. Další dobrý důvod, proč tato jídla ve svém běžném jídelníčku omezit na minimum, ne?

 

V jednoduchosti je úleva

Kdo by neznal klasického španělského ptáčka a čočku na kyselo s párkem? Nebo si raději dáte zdravý zeleninový salát s vejcem a sýrem? Pokud však trpíte na nadýmání, všechna tato jídla vám pravděpodobně udělají zle. Kombinují totiž více druhů bílkovin a to není pro zažívání dobré.  Maso, vejce a sýr by se neměly v pokrmech objevovat zároveň. Dodržujte pravidlo jednoho druhu bílkovin v každém jídle, pomůže to zlepšit vaše trávení. Dobrá není ani kombinace ovoce a zeleniny, to až na výjimky (mrkev + jablko) také pravděpodobně způsobí potíže.

S dezertem počkejte

Dát si po obědě sladkou tečku v podobě zákusku je sice lákavé, ovšem následné problémy s trávením a nafouknutým břichem za to nestojí. Raději si dezert odpusťte nebo si jej dejte až na odpolední svačinu. Stejně tak ovoce nejezte hned po obědě, ale nejdříve po 2 hodinách.

Vsaďte na koření a bylinky

Při tepelné úpravě nadýmavých potravin nezapomeňte přidat koření, které tuto vlastnost zmírní. Patří mezi ně především římský kmín, saturejka, majoránka a libeček. Při potížích s plynatostí si pak uvařte fenyklový, heřmánkový nebo mátový čaj, uleví se vám.

 

2017.03.28 | Martina Limbergová | přečteno: 30697x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví zažívání stravování jídelníček nafouknuté břicho špatné trávení

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Květiny, které nikdy nezvadnou

Útulný byt ozdobený barevnými květinami působí harmonicky a esteticky, zejména když květiny ladí s vybavením, ostatní...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30762x

Na trhu najdete povlečení různých materiálů i vzorů

Čas plyne jako voda a život je třeba si užívat naplno. Nedílnou součástí života je i kvalitní spánek, který nejen osvěží...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.10.30 | přečteno: 31812x

Krásné ruce a nehty zazáří především v létě

Ruce a nehty jsou naší vizitkou stejně jako naše šaty a účes. Péče o ně navíc není nijak složitá, můžete tak jednoduš...
 
celý článek | Admin | 2016.06.26 | přečteno: 30604x

Skryté poklady Karlštejnska: perfektní cíl pro rodinnou dovolenou

Kam s rodinou o prázdninách nebo na prodloužený víkend? Na Karlštejn! Ikonický hrad ve středních Čechách přitahuje každo...
 
celý článek | Lea Kubová | 2024.06.29 | přečteno: 733x
 

Portál pro ženy