reklama 3 v magazínu pro ženy
reklama 4 v magazínu pro ženy
reklama 1 v magazínu pro ženy
reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Občas i řídím

 
celý článek | Andrea Tomanová | přečteno: 9905x 2014.07.09

Pokrok nezastavíš...

 
celý článek | Jitka Rázková | přečteno: 9809x 2014.03.10

Chcete vědět, jaké nemovitosti si kupují ženy?

 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 9915x 2013.03.06

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak jíst, abychom se vyhnuli nafouknutému břichu?

 
Jak jíst, abychom se vyhnuli nafouknutému břichu?

Máte po jídle často nafouknuté břicho? Trápí vás nepříjemný tlak v něm? Pak by to chtělo přehodnotit svůj jídelníček a zkusit změnit některé stravovací návyky. Nemusí to být ani žádné zásadní změny, a přesto ucítíte úlevu. Na co si dávat pozor? A co vám naopak prospěje?

 

Pozor na nadýmavé potraviny

Každý asi ví, že po luštěninách, květáku nebo zelí může čekat nafouklé břicho a vyšší plynatost. Mezi nadýmavé potraviny ale patří například i brokolice, kukuřice, cibule, česnek, papriky, švestky, jablka či hrušky. Zkuste si tyto potraviny vždy vhodně tepelně upravit, to zlepší jejich stravitelnost. Způsobit nadýmání mohou i umělá sladidla a sycené nápoje. A mezi strašáky oprávněně patří také čerstvé bílé pečivo a kynuté potraviny.

Omezte sladké, smažené a tučné pokrmy

Nejen, že jsou tato jídla vesměs nezdravá, ale také se špatně tráví. Výsledkem často bývá právě břicho jako nafukovací balón. Další dobrý důvod, proč tato jídla ve svém běžném jídelníčku omezit na minimum, ne?

 

V jednoduchosti je úleva

Kdo by neznal klasického španělského ptáčka a čočku na kyselo s párkem? Nebo si raději dáte zdravý zeleninový salát s vejcem a sýrem? Pokud však trpíte na nadýmání, všechna tato jídla vám pravděpodobně udělají zle. Kombinují totiž více druhů bílkovin a to není pro zažívání dobré.  Maso, vejce a sýr by se neměly v pokrmech objevovat zároveň. Dodržujte pravidlo jednoho druhu bílkovin v každém jídle, pomůže to zlepšit vaše trávení. Dobrá není ani kombinace ovoce a zeleniny, to až na výjimky (mrkev + jablko) také pravděpodobně způsobí potíže.

S dezertem počkejte

Dát si po obědě sladkou tečku v podobě zákusku je sice lákavé, ovšem následné problémy s trávením a nafouknutým břichem za to nestojí. Raději si dezert odpusťte nebo si jej dejte až na odpolední svačinu. Stejně tak ovoce nejezte hned po obědě, ale nejdříve po 2 hodinách.

Vsaďte na koření a bylinky

Při tepelné úpravě nadýmavých potravin nezapomeňte přidat koření, které tuto vlastnost zmírní. Patří mezi ně především římský kmín, saturejka, majoránka a libeček. Při potížích s plynatostí si pak uvařte fenyklový, heřmánkový nebo mátový čaj, uleví se vám.

 

2017.03.28 | Martina Limbergová | přečteno: 11094x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví zažívání stravování jídelníček nafouknuté břicho špatné trávení

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak na interiérové stínění

Interiérové stínění je velice rozšířené a každou chvílí se inovuje. S tímto rozvojem se čím dál víc klade důraz na de...
 
celý článek | Admin | 2017.01.16 | přečteno: 10558x

To je ale počasíčko aneb takové to domácí žehrání

Zdá se, že Češi jsou tím proslulí už minimálně po Evropě. Nic není dobré, všechno je hrůza a katastrofa a svět a spol...
 
celý článek | Lucie Martináková | 2013.06.30 | přečteno: 9765x

Jak se vyhnout vánočnímu stresu

Také máte pocit, že doba, kdy Vánoce byly svátky klidu a míru je už dávno pryč? Už koncem října začínají obchody nabízet...
 
celý článek | Tereza Zelinková | 2017.12.12 | přečteno: 2136x

Jen tak si být nevěstou

Každá z nás touží být jednou nekrásnější nevěstou. Tou, která ráno vstane, kadeřnice ji načeše krásný účas a kosmetič...
 
celý článek | Zuzana Ditzelová | 2014.06.18 | přečteno: 9886x
 

Portál pro ženy