newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

reklama 6 v magazínu pro ženy

Jak jíst, abychom se vyhnuli nafouknutému břichu?

 
Jak jíst, abychom se vyhnuli nafouknutému břichu?

Máte po jídle často nafouknuté břicho? Trápí vás nepříjemný tlak v něm? Pak by to chtělo přehodnotit svůj jídelníček a zkusit změnit některé stravovací návyky. Nemusí to být ani žádné zásadní změny, a přesto ucítíte úlevu. Na co si dávat pozor? A co vám naopak prospěje?

 

Pozor na nadýmavé potraviny

Každý asi ví, že po luštěninách, květáku nebo zelí může čekat nafouklé břicho a vyšší plynatost. Mezi nadýmavé potraviny ale patří například i brokolice, kukuřice, cibule, česnek, papriky, švestky, jablka či hrušky. Zkuste si tyto potraviny vždy vhodně tepelně upravit, to zlepší jejich stravitelnost. Způsobit nadýmání mohou i umělá sladidla a sycené nápoje. A mezi strašáky oprávněně patří také čerstvé bílé pečivo a kynuté potraviny.

Omezte sladké, smažené a tučné pokrmy

Nejen, že jsou tato jídla vesměs nezdravá, ale také se špatně tráví. Výsledkem často bývá právě břicho jako nafukovací balón. Další dobrý důvod, proč tato jídla ve svém běžném jídelníčku omezit na minimum, ne?

 

V jednoduchosti je úleva

Kdo by neznal klasického španělského ptáčka a čočku na kyselo s párkem? Nebo si raději dáte zdravý zeleninový salát s vejcem a sýrem? Pokud však trpíte na nadýmání, všechna tato jídla vám pravděpodobně udělají zle. Kombinují totiž více druhů bílkovin a to není pro zažívání dobré.  Maso, vejce a sýr by se neměly v pokrmech objevovat zároveň. Dodržujte pravidlo jednoho druhu bílkovin v každém jídle, pomůže to zlepšit vaše trávení. Dobrá není ani kombinace ovoce a zeleniny, to až na výjimky (mrkev + jablko) také pravděpodobně způsobí potíže.

S dezertem počkejte

Dát si po obědě sladkou tečku v podobě zákusku je sice lákavé, ovšem následné problémy s trávením a nafouknutým břichem za to nestojí. Raději si dezert odpusťte nebo si jej dejte až na odpolední svačinu. Stejně tak ovoce nejezte hned po obědě, ale nejdříve po 2 hodinách.

Vsaďte na koření a bylinky

Při tepelné úpravě nadýmavých potravin nezapomeňte přidat koření, které tuto vlastnost zmírní. Patří mezi ně především římský kmín, saturejka, majoránka a libeček. Při potížích s plynatostí si pak uvařte fenyklový, heřmánkový nebo mátový čaj, uleví se vám.

 

2017.03.28 | Martina Limbergová | přečteno: 15423x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví zažívání stravování jídelníček nafouknuté břicho špatné trávení

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Opilé patnáctky

  Chcete si po dlouhé době vyrazit s vašimi nejbližšími, upustit od každodenní rutiny a zbavit se přeby...
 
celý článek | Jakub Špiller | 2013.04.19 | přečteno: 16042x

Není smrádek, jako smrádek

Jsem netolerantní… a ani se za to moc nestydím, opravdu nesnáším zápach, ať ten co produkují hygienu zanedbáva...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.03.28 | přečteno: 13359x

MDŽ - tradice nebo přežitek?

Milé dámy, je tu 8. březen a ten se nese, jak známo, ve znamení „našeho“ MEZINÁRODNÍHO DNE. Má podle vás ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.03.07 | přečteno: 15655x

6 tipů, jak zvětšit a zpevnit svá prsa

Poprsí patří mezi hlavní rysy ženskosti. Bohatý dekolt zvyšuje sebevědomí a přitahuje mužské pohledy, o tom není pochyb....
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.09.10 | přečteno: 3948x
 

Portál pro ženy