newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak jíst, abychom se vyhnuli nafouknutému břichu?

 
Jak jíst, abychom se vyhnuli nafouknutému břichu?

Máte po jídle často nafouknuté břicho? Trápí vás nepříjemný tlak v něm? Pak by to chtělo přehodnotit svůj jídelníček a zkusit změnit některé stravovací návyky. Nemusí to být ani žádné zásadní změny, a přesto ucítíte úlevu. Na co si dávat pozor? A co vám naopak prospěje?

 

Pozor na nadýmavé potraviny

Každý asi ví, že po luštěninách, květáku nebo zelí může čekat nafouklé břicho a vyšší plynatost. Mezi nadýmavé potraviny ale patří například i brokolice, kukuřice, cibule, česnek, papriky, švestky, jablka či hrušky. Zkuste si tyto potraviny vždy vhodně tepelně upravit, to zlepší jejich stravitelnost. Způsobit nadýmání mohou i umělá sladidla a sycené nápoje. A mezi strašáky oprávněně patří také čerstvé bílé pečivo a kynuté potraviny.

Omezte sladké, smažené a tučné pokrmy

Nejen, že jsou tato jídla vesměs nezdravá, ale také se špatně tráví. Výsledkem často bývá právě břicho jako nafukovací balón. Další dobrý důvod, proč tato jídla ve svém běžném jídelníčku omezit na minimum, ne?

 

V jednoduchosti je úleva

Kdo by neznal klasického španělského ptáčka a čočku na kyselo s párkem? Nebo si raději dáte zdravý zeleninový salát s vejcem a sýrem? Pokud však trpíte na nadýmání, všechna tato jídla vám pravděpodobně udělají zle. Kombinují totiž více druhů bílkovin a to není pro zažívání dobré.  Maso, vejce a sýr by se neměly v pokrmech objevovat zároveň. Dodržujte pravidlo jednoho druhu bílkovin v každém jídle, pomůže to zlepšit vaše trávení. Dobrá není ani kombinace ovoce a zeleniny, to až na výjimky (mrkev + jablko) také pravděpodobně způsobí potíže.

S dezertem počkejte

Dát si po obědě sladkou tečku v podobě zákusku je sice lákavé, ovšem následné problémy s trávením a nafouknutým břichem za to nestojí. Raději si dezert odpusťte nebo si jej dejte až na odpolední svačinu. Stejně tak ovoce nejezte hned po obědě, ale nejdříve po 2 hodinách.

Vsaďte na koření a bylinky

Při tepelné úpravě nadýmavých potravin nezapomeňte přidat koření, které tuto vlastnost zmírní. Patří mezi ně především římský kmín, saturejka, majoránka a libeček. Při potížích s plynatostí si pak uvařte fenyklový, heřmánkový nebo mátový čaj, uleví se vám.

 

2017.03.28 | Martina Limbergová | přečteno: 10483x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví zažívání stravování jídelníček nafouknuté břicho špatné trávení

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Spolehněte se na sílu přírody, bylinky pomohou s mnoha zdravotními problémy

Každého z nás alespoň občas trápí nějaké zdravotní problémy. Někdo má silný kořínek a potýká s nimi jen výj...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.02.03 | přečteno: 10120x

Briliantové šperky pro dokonalý pocit luxusu. Dopřát si je můžete i vy

Brilianty vždy měly punc výjimečnosti a luxusu. Nosit je můžete i vy a dopřát si pocit výjimečnosti také sobě. Vždyť si ...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.04.22 | přečteno: 132x

Jak mne chytlo GTD

Nikdy jsem neměla zvláštní potřebu organizovat si den. Všechno tak nějak vyplývalo jedno z druhého. Po třech letech m...
 
celý článek | Jitka Rázková | 2014.02.13 | přečteno: 9756x

Žár letních lásek

Se začátkem léta je neodmyslitelně spjatá i doba dovolených a s nimi zase krása, ale také nebezpečí letních lásek. ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.07.06 | přečteno: 9894x
 

Portál pro ženy