Nepřehlédněte
K ekologické domácnosti stačí málo: jak jí dosáhnout?
Mrkvové cukroví aneb pečení na poslední chvíli
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Čokoládové pokušení
Čokoláda je vyráběna z kakaových bobů. Všichni jsme už někdy ochutnali samotné kakao bez příměsí. Je poměrně hořké a i když se najdou šťastlivci, kteří mají rádi hořkou čokoládu, většina z nás musí sáhnout po méně zdravé, mléčné čokoládě. Ale čas od času trocha sladkého hřešení neuškodí.
Historie čokolády sahá do doby Mayů a Aztéků, původních obyvatel amerického kontinentu před vpádem evropských objevitelů. Španělští kolonizátoři ji pak představili Evropanům a bylo vymalováno. Dnes značné procento žen s úsměvem na rtech přiznává jistou míru závislosti na této kakaové sladkosti.
Pokud chceme přece jen trochu pamatovat na své zdraví, uplatňujme jednoduché pravidlo: čím míň ingrediencí je v čokoládě obsaženo, tím líp. Pozitivní je, že dle nejnovějších výzkumů čokoláda prospívá zdraví fyzickému i psychickému. Je ale povolen jen jeden kus denně, velký asi jako kreditní karta z kvalitní čokolády, tzn. s vyšším procentem kakaa, tzn. hořké. Což už pro některé z nás tak pozitivní informace není.
Nicméně ani kousek mléčné čokolády nám nijak neublíží, jen je opravdu nutné udržet rozumnou míru v množství. Sladká čokoláda rozplývající se pomalu na jazyku vysílá do mozku signál, že jsme spokojeni a plní pozitivní energie, takže pokud máme splín, je čokoláda skvělá první pomoc.
Čokoláda nemusí být nutně konzumována ve formě pevných tabulek. Skvělá je i jako horký nápoj, tedy v případě, že se jedná o šálek pořádně husté a krémové čokolády a ne ředěný patok, který je bohužel tak často v různých kavárnách k dostání.
Někteří odvážlivci si dopřávají čokoládovou lázeň, která by měla mít uklidňující účinky a uvolnit přebytečné napětí těla i mysli. Z čokoládové koupele by tak měla vycházet úplně jiná osoba než ta, která do ní vstupovala. Měla by být uvolněná, usměvavá a mít dokonale hebkou pokožku. No a nám ostatním zbývají sprchové gely s čokoládovou vůní, které mají mít taktéž antidepresivní účinky. V kosmetice se také používají čokoládové pleťové masky pro hydrataci suché pleti. Čokoládové masáže zase slibují odstranění celulitidy.
Nic však nepřekoná oblibu v konzumaci této pochutiny. Tisíc lidí, tisíc chutí, ale čokoláda chutná všem.
Image courtesy by Stock Image at FreeDigitalPhotos.net
Poslat článek
Tisk
Štítky: jídlo, sladkosti, psychika