reklama 3 v magazínu pro ženy
reklama 4 v magazínu pro ženy
reklama 1 v magazínu pro ženy

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Mrkvové cukroví aneb pečení na poslední chvíli

 
Mrkvové cukroví aneb pečení na poslední chvíli

Zlatá adventní neděle je tatam, Štědrý den se nezadržitelně blíží a vás teprve čeká ten pravý maraton vánočních příprav. Co víc, ještě stále nemáte upečené cukroví! Poradíme vám, jak na to vyzrát! Zkuste tři snadné hrníčkové recepty na zdravé a ihned vláčné cukroví s čerstvou mrkví!

 

 

Mrkvička je zdravá, to ví přece každé malé dítě. Mrkev, u nás nejčastěji karotka, je zelenina, která provází náš život od útlého dětství. Vedle blahodárných účinků pro náš organismus se pyšní i značným obsahem cukrů, kterého se dá využít právě v kuchyni. Jemnému pečivu propůjčí mrkev nejen přirozeně nasládlou chuť, ale také pěknou barvu. Mrkvové cukroví je nejchutnější čerstvé, proto je právě teď ideální doba k jeho přípravě. Upečte si ho také!

 

                            

 

Karotánky

 

Suroviny

  • ¾ hrnku hladké mouky (asi 10 dkg)
  • ¾ hrnku polohrubé mouky (asi 10 dkg)
  • 1 ½ hrnku jemně nastrouhané mrkve (asi 15 dkg)
  • 4 lžíce tuku (asi 10 dkg)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

 

Postup

Z prosáté mouky s práškem do pečiva, změklého tuku, strouhané mrkve a špetky soli vypracujeme vláčné těsto. Vyválíme plát silný podle svých zvyklostí, cca 3 – 5 mm a vykrajujeme oblíbené vánoční tvary. Přeneseme na plech a upečeme v předehřáté troubě dorůžova. Ještě horké obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru a po vychladnutí slepujeme meruňkovou zavařeninou. Karotánky jsou ihned vláčné a skvěle chutnají i bez zdobení, zejména pak dětem.

 

Plněné mrkvové měsíčky

 

Suroviny  

  • 1 ¼ hrnku polohrubé mouky (asi 20 dkg)
  • 1 hrnek jemně nastrouhané mrkve (asi 10 dkg)
  • 3 lžíce tuku (asi 8 dkg)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • trocha mléka
  • na náplň: zavařenina s výraznou chutí (z višní, blum, švestek, šípků, rybízu apod.)

 

Postup

Mouku prosátou s práškem do pečiva, mrkev, změklý tuk a mléko dle potřeby zpracujeme ve vláčné těsto. Vyválíme plát, z kterého formičkou nebo skleničkou vykrajujeme kolečka. Do středu každého z nich klademe malé množství zavařeniny, v půlce přehneme a okraje dobře zatlačíme, aby náplň při pečení nevytekla. Přeneseme na plech a pečeme ve středně rozehřáté troubě. Měsíčky podle chuti buď ihned po upečení obalujeme ve směsi vanilkového a moučkového cukru, nebo po zchladnutí lehce pokropíme tmavou a bílou čokoládovou polevou

 

Mrkvové hvězdičky

 

Suroviny

  • 1 ½ hrnku hladké mouky (asi 20 dkg)
  • 2 hrnky jemně nastrouhané mrkve (asi 20 dkg)
  • 2 lžíce tuku (asi 6 dkg)
  • 2 lžíce jemně strouhaných lískových oříšků
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • citrónová šťáva
  • trocha bílého jogurtu

 

Postup

Ze všech obvyklých surovin uhněteme vláčné těsto, do kterého podle potřeby přidáme bílý jogurt. Vykrajujeme hvězdičky nebo jiné oblíbené tvary, které upečeme v předehřáté troubě dorůžova. I tomuto jemnému cukroví sluší obalení ve směsi cukrů ihned po upečení, nebo spojování meruňkovou marmeládou, zdobení čokoládou a strouhanými oříšky. Vyzkoušet můžete i jemnou cukrovou polevu vymíchanou z moučkového cukru, vody, citrónové šťávy a meruňkové marmelády.  

TIP: Při zpracování těsta můžete oříšky bez problému nahradit jemně mletými zlehka opraženými ovesnými vločkami. Cukroví získá oříškovou příchuť a je přitom ideální pro alergiky, ale i malé děti.

 

                                            

  

Přeji dobrou chuť a voňavé Vánoce!

Image courtesy of Mister GC at FreeDigitalPhotos.net

 

2015.12.20 | Kateřina Pořízová | přečteno: 13216x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: recept na cukroví cukroví na poslední chvíli mrkvové cukroví

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vánoční osvětlení pro dokonalé kouzlo Vánoc

Také jste si už všimly, že se obchodní domy pomalu začínají odívat do vánočního hávu? Nejspíš ano, ono jde jen těžko ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.10.19 | přečteno: 13190x

Krabice vzpomínek

Jako malá jsem hodně času trávila u babičky a dědy. Bydleli ve starém domě, který obklopovala rozlehlá zahrada a neda...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.12.03 | přečteno: 10461x

Kustovnice čínská jako pochoutka i lék

Alternativní způsoby léčení a nejrůznější odnože tradiční medicíny dnes zažívají jakousi renesanci. Také je jako dopl...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.04.16 | přečteno: 10605x

I odpadkový koš může být vkusným doplňkem vaší domácnosti či kanceláře

Odpadkový koš je dnes nedílnou součástí každé domácnosti či instituce, a co víc, téměř každé místnosti. Má nejen prak...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.08.04 | přečteno: 11173x
 

Portál pro ženy