newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Mrkvové cukroví aneb pečení na poslední chvíli

 
Mrkvové cukroví aneb pečení na poslední chvíli

Zlatá adventní neděle je tatam, Štědrý den se nezadržitelně blíží a vás teprve čeká ten pravý maraton vánočních příprav. Co víc, ještě stále nemáte upečené cukroví! Poradíme vám, jak na to vyzrát! Zkuste tři snadné hrníčkové recepty na zdravé a ihned vláčné cukroví s čerstvou mrkví!

 

 

Mrkvička je zdravá, to ví přece každé malé dítě. Mrkev, u nás nejčastěji karotka, je zelenina, která provází náš život od útlého dětství. Vedle blahodárných účinků pro náš organismus se pyšní i značným obsahem cukrů, kterého se dá využít právě v kuchyni. Jemnému pečivu propůjčí mrkev nejen přirozeně nasládlou chuť, ale také pěknou barvu. Mrkvové cukroví je nejchutnější čerstvé, proto je právě teď ideální doba k jeho přípravě. Upečte si ho také!

 

                            

 

Karotánky

 

Suroviny

  • ¾ hrnku hladké mouky (asi 10 dkg)
  • ¾ hrnku polohrubé mouky (asi 10 dkg)
  • 1 ½ hrnku jemně nastrouhané mrkve (asi 15 dkg)
  • 4 lžíce tuku (asi 10 dkg)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

 

Postup

Z prosáté mouky s práškem do pečiva, změklého tuku, strouhané mrkve a špetky soli vypracujeme vláčné těsto. Vyválíme plát silný podle svých zvyklostí, cca 3 – 5 mm a vykrajujeme oblíbené vánoční tvary. Přeneseme na plech a upečeme v předehřáté troubě dorůžova. Ještě horké obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru a po vychladnutí slepujeme meruňkovou zavařeninou. Karotánky jsou ihned vláčné a skvěle chutnají i bez zdobení, zejména pak dětem.

 

Plněné mrkvové měsíčky

 

Suroviny  

  • 1 ¼ hrnku polohrubé mouky (asi 20 dkg)
  • 1 hrnek jemně nastrouhané mrkve (asi 10 dkg)
  • 3 lžíce tuku (asi 8 dkg)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • trocha mléka
  • na náplň: zavařenina s výraznou chutí (z višní, blum, švestek, šípků, rybízu apod.)

 

Postup

Mouku prosátou s práškem do pečiva, mrkev, změklý tuk a mléko dle potřeby zpracujeme ve vláčné těsto. Vyválíme plát, z kterého formičkou nebo skleničkou vykrajujeme kolečka. Do středu každého z nich klademe malé množství zavařeniny, v půlce přehneme a okraje dobře zatlačíme, aby náplň při pečení nevytekla. Přeneseme na plech a pečeme ve středně rozehřáté troubě. Měsíčky podle chuti buď ihned po upečení obalujeme ve směsi vanilkového a moučkového cukru, nebo po zchladnutí lehce pokropíme tmavou a bílou čokoládovou polevou

 

Mrkvové hvězdičky

 

Suroviny

  • 1 ½ hrnku hladké mouky (asi 20 dkg)
  • 2 hrnky jemně nastrouhané mrkve (asi 20 dkg)
  • 2 lžíce tuku (asi 6 dkg)
  • 2 lžíce jemně strouhaných lískových oříšků
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • citrónová šťáva
  • trocha bílého jogurtu

 

Postup

Ze všech obvyklých surovin uhněteme vláčné těsto, do kterého podle potřeby přidáme bílý jogurt. Vykrajujeme hvězdičky nebo jiné oblíbené tvary, které upečeme v předehřáté troubě dorůžova. I tomuto jemnému cukroví sluší obalení ve směsi cukrů ihned po upečení, nebo spojování meruňkovou marmeládou, zdobení čokoládou a strouhanými oříšky. Vyzkoušet můžete i jemnou cukrovou polevu vymíchanou z moučkového cukru, vody, citrónové šťávy a meruňkové marmelády.  

TIP: Při zpracování těsta můžete oříšky bez problému nahradit jemně mletými zlehka opraženými ovesnými vločkami. Cukroví získá oříškovou příchuť a je přitom ideální pro alergiky, ale i malé děti.

 

                                            

  

Přeji dobrou chuť a voňavé Vánoce!

Image courtesy of Mister GC at FreeDigitalPhotos.net

 

2015.12.20 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30077x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: recept na cukroví cukroví na poslední chvíli mrkvové cukroví

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Pro krásu se nemusí trpět, zkuste bezbolestnou liposukci

Valná většina žen se potýká s tím, že ať své tělo mučí sportováním sebevíc, některé partie prostě ne a ne zkrásnět. V...
 
celý článek | Admin | 2016.01.29 | přečteno: 29866x

Preclíkový dort

Nevšední dezert, který vás dostane svou silnou čokoládovou chutí doplněnou hravými preclíky. V nepříznivém počasí zaj...
 
celý článek | Adela Rychtáriková | 2016.04.06 | přečteno: 29936x

Jak si správně vybrat podprsenku na internetu?

Chystáte se udělat si radost novým spodním prádlem, ale trochu tápete, jakou si koupit podprsenku? V obchodech je k m...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.09.17 | přečteno: 30011x

Adventní tradice

Snad k žádným jiným svátků se neváže takové množství tradic než k Vánocům a snad žádný svátek není tak oblíbený, jak ...
 
celý článek | Katka Mikulášková | 2015.12.01 | přečteno: 30028x
 

Portál pro ženy