newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Investice do světla s pohybovým senzorem, ušetříte až 30 % nákladů na osvětlení

 
Investice do světla s pohybovým senzorem, ušetříte až 30 % nákladů na osvětlení

Světlo s pohybovým senzorem je skvělým pomocníkem v domácnosti. Oceníte ho nejen, když máte malé děti, ale třeba také pokaždé, když přijde vyúčtování za elektřinu. Světla s pohybovým senzorem jsou stále oblíbenější a není se čemu divit. Jsou prakticky vybavením každé nové moderní domácnosti, umísťují se do interiéru, ale i jako venkovní světla. Ukážeme vám, jak nejlépe světlo s pohybovým senzorem využít, odhalíme vám jeho přednosti.

 

Jak nástěnné světlo s pohybovým čidlem funguje?

Pohybový senzor slouží k tomu, aby zapnul světlo vždy, když zaznamená pohyb. Ale naopak také, aby světlo za nějakou dobu zhasnulo. Pokud pohybové čidlo na světlo zaznamená pohyb, zapne se a svítí pouze omezenou dobu, poté se opět vypne. Nejen, že tak šetří výdaje za elektrickou energii, protože se zbytečně nesvítí, ale navíc může zvyšovat bezpečnost například na schodišti. Další nespornou výhodou je vyšší míra zabezpečení domu nejen před zloději – například jako venkovní světlo s pohybovým čidlem, které se zapne, pokud zaznamená pohyb. 

Jakým způsobem mohu vyřešit automatické zapnutí světla pomocí čidla pohybu?

Existují dvě hlavní možnosti, jak zapojit světlo s pohybovým čidlem. Některá světla v sobě už mohou mít čidlo pohybu zabudované. Takové řešení má velkou výhodu, protože nenarušuje design interiéru ještě dalším nevzhledným čidlem. Ideální jsou například taková stropní světla s čidlem, které můžete umístit například na chodbu, ke vchodovým dveřím a podobně.

 

 

Druhou variantou pak je propojení samostatného světla se samostatným čidlem pohybu. Takové propojení je technicky složitější a rozhodně nevypadá příliš dobře, je ale mnohem praktičtější. Často se takové řešení používá například pro osvětlení většího prostoru, jako je chodba, schodiště a podobně. Světla jsou rozmístěna tak, aby osvětlily dostatečně celou plochu, ale samostatné pohybové čidlo na světlo může být například jen na začátku a na konci takového prostoru. 

Kam ideálně umístit nástěnné světlo s pohybovým čidlem v interiéru?

Uvnitř domu jsou ideální místa, kam umístit pohybové čidlo nebo žárovky s pohybovým čidlem, typicky je to schodiště, chodba, sklep a samozřejmě garáž. Prakticky všude tam, kde se člověk může pohybovat, ale zpravidla tam netráví delší dobu. Nedoporučujeme umístit žárovky s pohybovým čidlem nebo samostatná čidla tam, kde můžete trávit více času – pro takové případy jsou takzvaná čidla přítomnosti, aby se vám zbytečně světlo nevyplo.

 

Venkovní světlo s pohybovým čidlem zvýší zabezpečení domu

Ven se používají světla s čidlem pohybu například kvůli bezpečnosti, ale také aby zvyšovaly zabezpečení domu před zloději. Zejména za tmy bezesporu oceníte venkovní světlo s pohybovým čidlem přímo u vchodu do domu, stejně jako okolo domu, na zahradě a podobně. Navíc může odradit zloděje, protože se nebudou moct k domu přiblížit nerušeně za tmy.

 

TIP: Víte, že ke vchodovým dveřím domu se skvěle hodí venkovní stropní světlo s čidlem.

Světlo s pohybovým čidlem se vyplatí

Pokud stále žádné pohybové čidlo nepoužíváte, ale nově si ho pořídíte, velmi rychle se investice projeví. Obecně se uvádí, že úspora díky pohybovým čidlům může být až 30 %. Ovšem není to jen o samotné úspoře, která je i tak velká. Pohybová čidla vám výrazně zjednoduší život a zvýší pohodlí z bydlení.

 

2021.01.20 | Admin | přečteno: 30276x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: domov bydlení osvětlení světlo s pohybovým čidlem

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Belgický rýžový dort

Před pár lety jsem měla tu čest prožít pár dní v Bruselu. Kochat se místním koloritem a především ochutnávat jíd...
 
celý článek | Sabina Stehnová | 2013.03.04 | přečteno: 30087x

Placené volno z práce na pohřeb: kdy na něj máte nárok?

Plánujete se zúčastnit pohřbu? Seznamte se s podmínkami, které vám umožňují vzít si volno z práce. Podle Zákoníku práce ...
 
celý článek | Admin | 2017.10.17 | přečteno: 30794x

Feng Shui v koupelně

Dnes budeme podle Feng Shui procházet koupelnou, která je velice důležitou místností ve vašem domě, protože je to mís...
 
celý článek | Vendula Králová | 2012.12.18 | přečteno: 30090x

Seriál o grilování: 2. díl – Proč jsou plynové grily tak oblíbené?

Slunečná odpoledne a vlahé večery se rychle blíží, je tedy na čase představit si další z typů grilů, pokud elekt...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.05.02 | přečteno: 30064x
 

Portál pro ženy