newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

reklama 6 v magazínu pro ženy

Medové pečení

 
Medové pečení

Dnešní sladká tečka medově karamelové chuti. Se staletým slovanským původem…Ano, hádáte správně, upečeme si spolu MEDOVNÍK.

Asi neznám vděčnější desert. Plní funkci nedělního zákusku a udělá službu i jako, na zdobení naprosto nenáročný, narozeninový dort. 

 

Vůbec se toho nebojte, je to sice lepivá práce a je potřeba vlastnit spoustu nádobí, ale výsledek bude stát za to!

Co budeme potřebovat:

na medové pláty:

  •          400 g prosáté hladké mouky
  •          300 g krupicového cukru
  •          1 lžičku jedlé sody
  •          půl másla a půl Hery
  •          3 vejce
  •          4 lžíce medu (klidně může být ztuhlý, budeme šlehat ve vodní lázni)

na krém:

  •          plechovku Salka (pokud máte raději karamelové, můžete použít to)
  •          a máslo (minimálně jedno a čtvrt, množství poznáte podle hustoty krému)

 

A jdeme na to:

Rozehřejeme troubu na 170°C (horkovzdušnou na 150°C), mezitím ve vodní lázni (voda se nesmí dotýkat dna misky) rozpustíme Heru s máslem, opravdu pomaličku, protože do směsi budeme přidávat vejce a proto nesmí být moc horká (aby nám z toho nevznikla opravdu hodně mastná míchaná vejce). Postupně tedy zašleháme vejce, cukr, med a sodu společně s hladkou moukou. Protože budeme těsto ve vodní lázni míchat ještě minimálně 10 minut, doporučuji nyní sáhnout po mixeru s hnětacími háky. Když má těsto krásnou nahnědlou barvu, je hotovo. Vypneme sporák a klidně necháme nad vodní lázní (s teplým těstem se lépe pracuje).

Teď si na pečící papír, nebo raději na víc papírů (mně se z jedné dávky těsta podařilo upéct 6 plátů) obkreslíme třeba talíř. Do kruhu potom v tenounké vrstvě rozetřeme těsto, tak aby namalovaný kruh alespoň o 1cm přesahovalo.  Do zlatova upečeme (trvá to asi 7 minut) a vyměníme za další. V době dalšího pečení doporučuju hotovou placku hned okrájet na požadovanou velkost. Dokud jsou teplé a měkké, jde to mnohem snáz: na upečenou placku znovu položíme talíř, který jsme obkreslovali a tenkým nožem přebytky ořízneme a uložíme do misky. To uděláme postupně se všemi plackami.

Než všechno zchladne, nachystáme si krém. Povolené máslo ušleháme s kondenzovaným mlékem do hladka, otázka asi deseti minut.

Potom krém namažeme na první placku, kterou uložíme na podnos a na ni další a další a další…Až celý medovník zkompletujeme, potřeme ze všech stran zbytkem krému. Všechny okrájené kousky placek důkladně rozdrobíme a „oplácáme“ jimi celý medovník. A tramtadadá, máme hotovo ;)

Teď už jen uložíme do lednice (alespoň přes noc) a druhý den můžeme nakrojit, dobrou chuť!

 

2014.04.02 | Andrea Tomanová | přečteno: 16811x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Medovník; recept; medový dort

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Mít svý jistý

Jde to vůbec? Pouze zdánlivě. Nikdy nemůžeme vědět, co přinese příští rok, den, okamžik. Můžeme tušit a taky doufat. ...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.04.20 | přečteno: 14933x

Jak zhubnout chůzí nordic walking

Lidí, kteří chodí s hůlkami, jste si určitě už někdy kolem sebe všimli. Možná jste si říkali, k čemu je taková chůze ...
 
celý článek | Admin | 2016.03.11 | přečteno: 16863x

Design kina v obývacím pokoji

Jednou z nejdůležitějších místností v našem domě je obývací pokoj. Vzhledem k tomu, že v obývacím pokoji trávíme hodně č...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.03.19 | přečteno: 2288x

Vendula Špetlíková – nadšená kuchařka, která plní sny sobě i ostatním

Vendula Špetlíková, kterou znají její fanoušci jako mladou, energickou a usměvavou maminku dvou malých dětí, vletěla ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.11.25 | přečteno: 16158x
 

Portál pro ženy