Nepřehlédněte

Proč zvolit profesionální úklid domácnosti?

 
celý článek | Admin | přečteno: 9644x 2016.12.19

William Sitwell: Dějiny jídla ve 100 receptech

 
celý článek | Admin | přečteno: 9754x 2015.05.11

Slávky na víně

 
celý článek | Andrea Tomanová | přečteno: 9643x 2014.03.06

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Medové pečení

 
Medové pečení

Dnešní sladká tečka medově karamelové chuti. Se staletým slovanským původem…Ano, hádáte správně, upečeme si spolu MEDOVNÍK.

Asi neznám vděčnější desert. Plní funkci nedělního zákusku a udělá službu i jako, na zdobení naprosto nenáročný, narozeninový dort. 

 

Vůbec se toho nebojte, je to sice lepivá práce a je potřeba vlastnit spoustu nádobí, ale výsledek bude stát za to!

Co budeme potřebovat:

na medové pláty:

  •          400 g prosáté hladké mouky
  •          300 g krupicového cukru
  •          1 lžičku jedlé sody
  •          půl másla a půl Hery
  •          3 vejce
  •          4 lžíce medu (klidně může být ztuhlý, budeme šlehat ve vodní lázni)

na krém:

  •          plechovku Salka (pokud máte raději karamelové, můžete použít to)
  •          a máslo (minimálně jedno a čtvrt, množství poznáte podle hustoty krému)

 

A jdeme na to:

Rozehřejeme troubu na 170°C (horkovzdušnou na 150°C), mezitím ve vodní lázni (voda se nesmí dotýkat dna misky) rozpustíme Heru s máslem, opravdu pomaličku, protože do směsi budeme přidávat vejce a proto nesmí být moc horká (aby nám z toho nevznikla opravdu hodně mastná míchaná vejce). Postupně tedy zašleháme vejce, cukr, med a sodu společně s hladkou moukou. Protože budeme těsto ve vodní lázni míchat ještě minimálně 10 minut, doporučuji nyní sáhnout po mixeru s hnětacími háky. Když má těsto krásnou nahnědlou barvu, je hotovo. Vypneme sporák a klidně necháme nad vodní lázní (s teplým těstem se lépe pracuje).

Teď si na pečící papír, nebo raději na víc papírů (mně se z jedné dávky těsta podařilo upéct 6 plátů) obkreslíme třeba talíř. Do kruhu potom v tenounké vrstvě rozetřeme těsto, tak aby namalovaný kruh alespoň o 1cm přesahovalo.  Do zlatova upečeme (trvá to asi 7 minut) a vyměníme za další. V době dalšího pečení doporučuju hotovou placku hned okrájet na požadovanou velkost. Dokud jsou teplé a měkké, jde to mnohem snáz: na upečenou placku znovu položíme talíř, který jsme obkreslovali a tenkým nožem přebytky ořízneme a uložíme do misky. To uděláme postupně se všemi plackami.

Než všechno zchladne, nachystáme si krém. Povolené máslo ušleháme s kondenzovaným mlékem do hladka, otázka asi deseti minut.

Potom krém namažeme na první placku, kterou uložíme na podnos a na ni další a další a další…Až celý medovník zkompletujeme, potřeme ze všech stran zbytkem krému. Všechny okrájené kousky placek důkladně rozdrobíme a „oplácáme“ jimi celý medovník. A tramtadadá, máme hotovo ;)

Teď už jen uložíme do lednice (alespoň přes noc) a druhý den můžeme nakrojit, dobrou chuť!

 

2014.04.02 | Andrea Tomanová | přečteno: 9655x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Medovník; recept; medový dort

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Snídaňové koktejly dodávají tělu tolik potřebné vitamíny a minerály. A nejen ty.

Rozličnost světa, ve kterém žijeme, charakterizuje různorodost, mnohost, variabilita. Totéž platí i u potravin. Polož...
 
celý článek | Alice Drápal Audyová | 2012.12.07 | přečteno: 9552x

Pánská jízda

Když mi před pěti lety oznámil můj manžel, že pojede s chlapama v létě na víkend na kola, vyrazil mi dech. Ta slastná...
 
celý článek | Martina Kysilková | 2014.11.13 | přečteno: 9528x

Zaručené tipy na dárky pro muže

Míváte často problémy s vymýšlením dárků pro muže? Děsíte se vždy chvíle, kdy bude váš drahý slavit narozeniny, ...
 
celý článek | Admin | 2016.07.30 | přečteno: 9742x

Bulka

  Divný slovo. Dokáže vyděsit. Tím spíš, když si uvědomím, kolik příběhů jsem za posledních pár měsíců slyše...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.05.02 | přečteno: 9706x
 

Portál pro ženy