newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Sezóna hubnutí do plavek je v plném proudu. Co dělat, aniž byste museli dřít v posilovně?

 
Sezóna hubnutí do plavek je v plném proudu. Co dělat, aniž byste museli dřít v posilovně?

Hubnutí není pouze otázka intenzivního cvičení v posilovně a ubírání kalorií z jídelníčku. Pomoci vám mohou i jiné, mnohem snadnější způsoby.

 

Léto se blíží nezastavitelným tempem a většina lidí se snaží shodit přebytečná kila, aby vypadali v plavkách co nejlépe. Není ovšem nutné, abyste si narychlo koupili permanentku do posilovny, snížili svůj příjem kalorií na minimum a snažili se sedřít své tělo z kůže. Skvěle vám totiž postačí zařadit do svého jídelníčku určité potraviny a dodržovat některé návyky zdravého životního stylu, které nejenže vyžadují minimální úsilí, ale velmi účinně pomohou nastartovat váš metabolismus, posílit zdraví a odbourat tak veškeré přebytečné tuky.                                                               

Vypijte před jídlem sklenici vody

Konzumace alespoň jedné sklenice obyčejné vody před každým jídlem je efektivní způsob, jak toho sníst méně. V případě, že máte problémy s přejídáním, osvojení si tohoto jednoduchého návyku vám pomůže získat pocit plnosti dříve a potlačit tak vaše choutky sníst toho více, než je potřeba. Kromě toho byste obecně neměli příjem vody podceňovat, neboť její nedostatek může vést k dehydrataci.

                                                                

Dopřejte si dostatek spánku

Dostatek spánku je pro odbourání přebytečných kil naprosto nezbytnou záležitostí. Unavený člověk má totiž tendenci doplňovat svou energii zpravidla tučnými, sladkými a jinými nezdravými potravinami, což vašemu tělu rozhodně neprospěje. Nedostatek odpočinku může navíc rozhodit hladiny důležitých hormonů v těle, a tím zpomalit váš metabolismus.                                                               

Odstraňte ze své spíže nezdravé potraviny

Pokud chcete začít hubnout, ale máte ve své kuchyni nebo spíži schované nezdravé lahůdky, pravděpodobně moc daleko nedojdete. Dokud totiž budete mít po čem sáhnout, může vás váš mozek ve slabších chvílích k tomu donutit. Zbavte se proto všech sladkých a tučných potravin, které doma máte, a jakmile na vás půjdou chutě, dopřejte si například kousek 80% čokolády nebo si připravte zdravý popcorn z kukuřičných zrn.      

                                                                                                                         

Jezte více bílkovin

Potraviny plné bílkovin dokáží téměř ihned po konzumaci zrychlit váš metabolismus. Na jejich trávení totiž musí tělo vynaložit nejvíce energie, což znamená, že bude mnohem efektivněji spalovat kalorie. Bílkoviny navíc pomáhají budovat svalovou hmotu, takže kromě hubnutí dodají vašemu tělu pevnější tvar. Mezi jejich nejlepší zdroje patří především maso, vejce, mléčné výrobky nebo také luštěniny.                                         

Nebojte se pikantního koření

Pikantní koření patří mezi účinné prostředky, které pomohou zrychlit váš metabolismus a zároveň potlačit chuť jíst více jídla. Nejlépe se osvědčily chilli papričky, které jsou známé pro svůj obsah antioxidantu kapsaicinu, ovšem příznivé účinky vám přinese také častější konzumace zázvoru, skořice, kmínu, kurkumy nebo wasabi.

                                                                                                                             

Pijte více kávy a zeleného čaje

Kromě příjmu správných potravin byste měli během hubnutí brát ohled také na pití správných nápojů. Kvalitní káva a zelený čaj obsahují kofein, který dokáže nastartovat váš metabolismus na takové úrovni, že získanou energii budeme pociťovat sami na svém těle. Zelené čaje navíc obsahují užitečné antioxidanty, které přináší řadu benefitů pro vaše zdraví a sami o sobě podporují spalování.                     

                                                                                                           

Nezapomeňte na dostatek vlákniny

Dostatečný příjem vlákniny nejenže zvyšuje pocit sytosti, ale také podporuje funkci trávicího ústrojí, což je pro zdravé hubnutí naprosto nezbytné. Pokud se chcete zbavit přebytečných kil, zařaďte do svého jídelníčku více zeleniny, ovoce a především potravin bohatých na tuto nezbytnou živinu, včetně ovesných vloček a luštěnin.

2022.05.30 | Jana Brandtlová | přečteno: 30100x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: hubnutí potraviny zdravá strava spánek pití vody zelený čaj vláknina

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Bylinná léčba v tradiční čínské medicíně

Čínská bylinná léčba je součástí velkého léčebného systému zvaného tradiční čínská medicína (TCM), který je jedním z nej...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.12.09 | přečteno: 30234x

Jak být okouzlující družičkou, ale nezastínit nevěstu - tipy na svatební oblečení

Účast na svatbě jako družička je jedinečnou a zároveň odpovědnou rolí, která vyžaduje pečlivou přípravu a plánování. Jed...
 
celý článek | Nina Albertová | 2024.03.11 | přečteno: 227x

Poznejte kouzlo aromatických olejů pro blaho těla i duše

Znáte to samy. Jakmile ucítíte například vůni skořice, připomene vám to zimu, svařené víno a Vánoce. Vůně rozkvetlých li...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.01.19 | přečteno: 30071x

Vánoční soutěž o poukaz na nákup originálních mechových obrazů a dřevěných dekorací

Soutěž už skončila. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům Haně V., Monice P. a Radce Z.! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.12.10 | přečteno: 30308x
 

Portál pro ženy