newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Domácí med ze smrkových výhonků - vůně, chuť a síla přírody

 
Domácí med ze smrkových výhonků - vůně, chuť a síla přírody

Přestože už máme po 15. květnu, stále ještě je vhodná doba pro sběr mladých smrkových výhonků, které jsou účinným lékem. V teplejších oblastech naší země už jsou z nich sice nové větvičky, v těch chladnějších se ale teprve před několika málo dny začaly objevovat malé světle zelené špičky, které nesou ty nejčistší léčivé látky. Tyto mladé výhonky se dají sbírat, konzumovat jen tak začerstva nebo také používat jako přírodní medicína.  

 

 

Jarní léčivá síla smrku

 

Léčivá síla smrkových výhonků, ale také šišek a pryskyřice je v lidovém léčitelství známá už dlouhá léta. Vždyť smrková silice je hojně využívaná v aromaterapii, kde se aplikuje formou inhalací, koupelí nebo masáží. Blahodárně působí na dýchací cesty, usnadňuje rozpouštění hlenu a tím i jeho vykašlávání. Vysoký obsah vitamínu C posiluje imunitu, čistí organismus a dodává tělu potřebnou sílu. Smrk také tiší bolesti svalů, kloubů a působí protizánětlivě. Umí rovněž pomoci při poruchách prokrvení končetin, ale i nervozitě nebo celkové vyčerpanosti. Domácí medicínou, kterou si ze smrku můžete vyrobit a je vhodná i pro děti, je smrkový med – u nás tzv. smrkáč. Na tomto místě opět zdůrazňuji, že stejně jako jeho pampeliškový, sedmikráskový či rýmovníkový kolega nese svůj název „medu“ pouze přeneseně, s pravým včelím medem však nic společného nemá. Léčivé účinky mu ale upřít nelze. Užívá se při silném kašli a nemocech dýchacích cest, usnadňuje odkašlávání. Jedna lžička denně působí preventivně, posiluje imunitu a pomáhá při rekonvalescenci. Receptů na smrkový med (chcete-li sirup) je velká spousta, já však po zkušenostech upřednostňuji vařené varianty, neboť mají výrazně delší trvanlivost a nekazí se. Vzhledem k tomu, že mám malé děti, využívám tuto jarní léčivou dobrotu během celého roku a narozdíl od nevařeného sirupu mě tento ještě nikdy nezklamal. Dětem navíc velmi chutná, a to nejen jako lék. Používat se dá jako sladidlo do čaje, na pečivo s máslem, palačinky, sladké tousty, do ovesné kaše, na bramborové placky nebo třeba na perník.

 

Med z mladých smrkových výhonků

 

Suroviny: (uvedené množství je orientační)

  • 1 kg mladých smrkových výhonků (do 5 cm, ideální délka kolem 3 cm)
  • 1 kg třtinového cukru
  • 2 – 3 citróny

 

Postup:

Čerstvě natrhané smrkové výhonky opláchneme, nasypeme do hrnce, přidáme oloupané citróny pokrájené na kolečka a zalijeme přibližně litrem vody. Na mírném plameni povaříme asi 20 – 30 minut pod pokličkou. Bez povaření by se totiž výhonky vylouhovaly jen velmi málo a med by těžko houstl. Hrnec odstavíme a směs necháme do druhého dne vylouhovat. Obsah hrnce poté přecedíme přes síto nebo plátno a pečlivě vymačkáme. Přidáme cukr a za stálého míchání vaříme v otevřeném hrnci do požadované hustoty medu, což trvá zhruba hodinu. Ještě horký med ihned plníme do čistých sklenic, dobře uzavřeme a do druhého dne necháme stát na víčku. Hotový med uchováváme v chladu a temnu, vydrží nám po celý rok. Z toho poměru surovin vzniknou zhruba 2 menší sklenice, záleží ale samozřejmě na konzistenci, ve které hotový med sléváte. Myslete přitom na to, že tekutina po zchladnutí ještě dost výrazně zhoustne. Smrkový med má tmavě hnědou až načervenalou barvu, překrásně voní, perfektně chutná a hlavně doopravdy účinně pomáhá a léčí. Vyrobte si ho a uvidíme sami. Pospěšte si, právě nyní je nejvhodnější doba.

 

TIP: Do smrkového medu můžete při louhování přidat také čerstvé lístky lesních či zahradních jahod. Zjemní se tak jeho chuť. Tuto inspiraci jsem dostala od významného bylinkáře pana Váni osobně, tímto mu děkuji "tam nahoru". 

 

    

 

Olej pro studenou i teplou kuchyni

 

Ze smrkových výhonků můžete připravit i vynikající a voňavý olej, který je možné použít v kuchyni jako chutnou zálivku do salátů, k pečivu, grilování masa i zeleniny nebo výrobě domácí majonézy. Mimo jiné ho lze také užívat při problémech se zácpou, a to i u dětí. K výrobě vám postačí 1 litr kvalitního olivového oleje, který zahřejete na teplotu zhruba 50°C, nalijete do sklenice a přidáte asi 2 hrnky čistých a suchých smrkových výhonků. Potom sklenici dobře zavřete a dáte na 2 týdny do lednice. Olej poté není nutné cedit, lze ho rovnou použít. Směs nejen úžasně voní a chutná, ale zajímavě i vypadá, takže může sloužit jako efektní, přitom praktická ozdoba slavnostní tabule.

 

Dobrou chuť!

 

Image courtesy of Vitolef at FreeDigitalPhotos.net

2016.05.16 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30804x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: smrkový med med ze smrkových výhonků smrkový sirup recept na smrkový med smrkový olej

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Poslední letní zastavení

Léto pomalu a nenávratně skončilo a s ním i prázdniny. Zase začíná to davové šílenství, ten koloběh ranního vstá...
 
celý článek | Mgr. Martina Fabšičová | 2015.09.07 | přečteno: 30015x

Jan Onder – život v tanečním rytmu

Jméno Jan Onder je na poli sportovního tance pojmem, ale tvář tohoto charismatického tanečníka zná i mnoho televizníc...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.03.17 | přečteno: 30176x

Bez hřejivé fleecové mikiny už ani ránu!

S přicházejícím jarem, kdy nás první sluneční paprsky pozvolna začínají lákat k venkovním aktivitám, nastává d...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2017.02.20 | přečteno: 30128x

Hledáte ten pravý originální dárek? Zkuste mapu hvězdné oblohy!

Vymýšlet dárky pro blízké osoby je častokrát velmi složité. Někdy si nejsme jistí, co by se dané osobě mohlo líbit, jind...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.07.16 | přečteno: 30291x
 

Portál pro ženy