Nepřehlédněte
Podzimní dýňobraní aneb jaké druhy určitě stojí za pozornost
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
CO SE DĚJE S VAŠÍM TĚLEM, KDYŽ NEJÍTE DOST VLÁKNINY
Co je vláknina?
Jedná se o nestravitelnou složku rostlinného původu a existují dva druhy – rozpustná a nerozpustná.
Rozpustná dokáže absorbovat vodu a bobtnat, navozuje pocit sytosti a v těle slouží jako prebiotikum. Nerozpustná se nerozkládá a mechanicky čistí střeva. Nabaluje na sebe další zplodiny, čímž čistí tělo od nežádoucích látek.
Kolik je doporučení množství?
Udává se, že denní příjem by měl činit asi 20 – 30 g pro dospělého a 10 g pro děti.
Potraviny obsahující vlákninu
Vysoké množství vlákniny najdete v obilovinách, luštěninách (především čočce, fazolích a sójových bobech), ovoci a zelenině, bramborách a výrobcích z nich. Ze sušeného ovoce jsou výborným zdrojem vlákniny švestky, z ořechů mandle, dopřávejte si pravidelně ovesné vločky a celozrnné potraviny.
Signály, že vaše tělo potřebuje více vlákniny:
- zácpa a nepravidelné vyprazdňování
- neustálý hlad a chuť na sladké
- přibírání na váze
- vysoký cholesterol
- akné a vyrážka
- ospalost a únava
Všeho s mírou
Nic se nemá přehánět, i nadměrné množství vlákniny vám může způsobit potíže. Komplikace si můžete přivodit konzumací více než cca 60 g vlákniny za den. Potrápit by vás mohlo nadýmání, plynatost a bolesti břicha. Proto je vhodné ji do své stravy přidávat postupně a doplňovat její příjem dostatkem tekutin.
Poslat článek
Tisk
Štítky: vláknina, střeva, zažívání, hubnutí