newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Plevel na talíři

 
 

V posledních několika letech se spousta lidí pokouší o návrat k přírodě a nejsou to jen vyznavači zdravého životního stylu. S tím je spojeno i pídění se po co nejkvalitnějších potravinách. Přitom nám rostou takřka pod nosem – na zahrádce nebo u paneláku! Jsou zadarmo a stoprocentně BIO! Obsahují velké množství minerálů, vitamínů a stopových prvků, které nenajdete v žádné pěstované zelenině. Žijí s námi totiž od té doby, co člověk začal pěstovat první rostliny pro svou obživu. Ještě na počátku 20. a 30. let minulého století se na vesnici, zejména na jaře, některé plevele v kuchyni bohatě využívaly – ať už jako příloha typu „špenát“, či zavářka do polévek a omáček a nebo přísada do nádivek a salátů.

Místo klasického špenátu je možné použít kromě obligátních mladých kopřiv (pozor – před použitím spařit horkou vodou) též merlík bílý (Chenopodium album), lidově zvaný také lebeda. Na zahrádce ho potkáme nejčastěji mezi řádky brambor, v okolí paneláků se vyskytuje  na rumištích, skládkách a v okolí staveb. Výborně se hodí rozmixovaný v kombinaci se slaným sýrem Feta jako náplň do taštiček z listového těsta. K pivu a vínu je to mňamka, která nemá konkurenci!

Další z častých plevelů má opravdu poetické jméno – ptačinec žabinec (Stellaria media). To sice ke kulinářským orgiím přímo nenabádá, spíše naopak, ale nenechme se mýlit! Jeho nať má jemně oříškovou chuť podobně jako třeba dnes tak populární rukola a výborně se hodí do salátů a k ochucení pomazánek, polévek, omáček a nákypů. Stejné využití lze nalézt i pro popenec břečťanovitý (Glechoma hederacea) a „obyčejnou“ pampelišku. Její poupata můžete naložit do „okurkového láku“ a máte vynikající kapary!

Některé z plevelů mají velké jedlé květy, které se výborně hodí i ke zdobení sladkých jídel a dezertů. Například květy sedmikrásky (Bellis perennis) nebo fialky (Viola odorata) můžete v zavařovačce zasypat krystalovým cukrem a uložit do ledničky. V chladu vydrží i několik týdnů. Hodí se ke zdobení dortů, pudinků a zmrzlinových specialit.

Vydávám se tedy vyplenit ledničku, kde mám od včerejška  mističku tiramisu s kandovanými lístky růže stolisté... V těchto horkých dnech je to tedy lahoda! A jak jste na tom vy?

 

 

| přečteno: 30506x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: plevele, merlík, ptačinec, popenec, pampeliška

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Třená buchta pro milovníky hanáckých koláčů

Druhá polovina srpna se v řadě našich měst a obcí nese ve znamení oslav Posvícení či Pouti. K takové přílež...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.08.16 | přečteno: 30808x

Hikkaduwa aneb ta pravá exotika na Srí Lance

Hikkaduwa na jižním pobřeží Srí Lanky je jedním z nejproslulejších resortů na celém ostrově, kterému dalo jméno nedaleké...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.02.27 | přečteno: 30671x

Skoro Pavlovy s malinami

  Aneb pusiny jedna báseň!! ...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.06.28 | přečteno: 30572x

Splňte si sen o dlouhých a hustých řasách se sérem No. 1 Lash

Magicky dlouhé, husté, ale přitom přirozené řasy jsou snem každé ženy. Výrazné řasy opticky zvětší oči a zajistí svůdný ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2024.10.03 | přečteno: 311x
 

Portál pro ženy