newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Třená buchta pro milovníky hanáckých koláčů

 
 

Chuť kynutých koláčů a vůni, která provází jejich pečení, asi nenahradí žádná třená buchta. A vlastně to není ani účel tohoto receptu. Vyzkoušet ho ale každopádně stojí za to. Těsto je lehké, příprava snadná a rychlá. Tvarohová náplň společně s povidly mu dodávají neodolatelnou příchuť a možná právě nedělní kávička s kouskem této pochoutky vás přenese zpět do dětství…

Jak na to a co vlastně budete potřebovat?

Množství surovin v receptu odpovídá pekáči menších rozměrů nebo formě s vyšším okrajem. Na klasický plech použijte dvojitou dávku, ale myslete přitom na to, že těsto snadno vyskočí.

 

TĚSTO

  • 2 celá vejce
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka pokojové teploty
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva


TVAROHOVÁ NÁPLŇ

  • 2 měkké tvarohy (pokud použijete vaničkové, uberte množství mléka asi na ¾ hrnku)
  • ½ hrnku cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 2 celá vejce
  • 1 hrnek mléka


POVIDLOVÁ NÁPLŇ

  • asi ½ hrnku povidel
  • několik lžic rumu na rozředění

 

PŘÍPRAVA

Těsto připravíme vyšleháním všech tekutých přísad a přisypáním mouky s práškem do pečiva. Opatrným vypracováním vznikne vláčné a lehoučké těsto, které snadno vylijeme do pečící formy. Tu můžeme vymazat tukem a vysypat moukou nebo vyložit pečícím papírem navhlčeným vodou.

Na první vrstvu syrového těsta pak nalijeme polotekutou tvarohovou náplň, kterou připravíme vymícháním všech uvedených surovin. Posledním stupněm, který přivede tuto sladkou záležitost k dokonalosti, je náplň z povidel a rumu, kterou můžeme na povrch buď pokládat lžičkou (stejným způsobem jako třešně na bublaninu) nebo pomocí cukrářského sáčku, který nám umožní rovnoměrně rozvrstvit náplň nebo například vytvořit vzor podobný hanáckému koláči. Pokud chceme, můžeme navrch nasypat drobenku. Buchtu pečeme pozvolna při 160 °C, než dostane zlatavou barvu.

Dobrou chuť!

| přečteno: 30808x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: třená buchta s chutí hanáckých koláčů, recept na třenou buchtu s tvarohem a povidly

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Zuzana Osako – v tradicích je kus domova, který si můžete vzít kamkoliv

Zuzana Osako je úspěšnou ilustrátorkou, módní návrhářkou a majitelkou oděvní značky Tradice. Právě návrat k tradicím a j...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.04.17 | přečteno: 30916x

Soutěž o knihu Tvarytmy

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme všem výhercům! ...
 
celý článek | Admin | 2015.04.20 | přečteno: 30486x

Na co si dát pozor při výběru fotoobrazu

Chtěli byste si ozdobit svůj pokoj originálně, a ještě do něj uložit vzpomínky? Už vás nebaví tuctové dekorace do bytu? ...
 
celý článek | Admin | 2019.03.12 | přečteno: 30406x

Péče o pleť po kosmetických zákrocích

Péče o pleť je důležitá v každém věku. V případě podstoupeného kosmetického zákroku je ale důležitá dvojnásob....
 
celý článek | Nina Albertová | 2024.07.08 | přečteno: 569x
 

Portál pro ženy