newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Třená buchta pro milovníky hanáckých koláčů

 
 

Chuť kynutých koláčů a vůni, která provází jejich pečení, asi nenahradí žádná třená buchta. A vlastně to není ani účel tohoto receptu. Vyzkoušet ho ale každopádně stojí za to. Těsto je lehké, příprava snadná a rychlá. Tvarohová náplň společně s povidly mu dodávají neodolatelnou příchuť a možná právě nedělní kávička s kouskem této pochoutky vás přenese zpět do dětství…

Jak na to a co vlastně budete potřebovat?

Množství surovin v receptu odpovídá pekáči menších rozměrů nebo formě s vyšším okrajem. Na klasický plech použijte dvojitou dávku, ale myslete přitom na to, že těsto snadno vyskočí.

 

TĚSTO

  • 2 celá vejce
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka pokojové teploty
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva


TVAROHOVÁ NÁPLŇ

  • 2 měkké tvarohy (pokud použijete vaničkové, uberte množství mléka asi na ¾ hrnku)
  • ½ hrnku cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 2 celá vejce
  • 1 hrnek mléka


POVIDLOVÁ NÁPLŇ

  • asi ½ hrnku povidel
  • několik lžic rumu na rozředění

 

PŘÍPRAVA

Těsto připravíme vyšleháním všech tekutých přísad a přisypáním mouky s práškem do pečiva. Opatrným vypracováním vznikne vláčné a lehoučké těsto, které snadno vylijeme do pečící formy. Tu můžeme vymazat tukem a vysypat moukou nebo vyložit pečícím papírem navhlčeným vodou.

Na první vrstvu syrového těsta pak nalijeme polotekutou tvarohovou náplň, kterou připravíme vymícháním všech uvedených surovin. Posledním stupněm, který přivede tuto sladkou záležitost k dokonalosti, je náplň z povidel a rumu, kterou můžeme na povrch buď pokládat lžičkou (stejným způsobem jako třešně na bublaninu) nebo pomocí cukrářského sáčku, který nám umožní rovnoměrně rozvrstvit náplň nebo například vytvořit vzor podobný hanáckému koláči. Pokud chceme, můžeme navrch nasypat drobenku. Buchtu pečeme pozvolna při 160 °C, než dostane zlatavou barvu.

Dobrou chuť!

| přečteno: 30349x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: třená buchta s chutí hanáckých koláčů, recept na třenou buchtu s tvarohem a povidly

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Buďte štíhlejší, papejte tuky

Chcete zhubnout? Přestaňte jíst tučné výrobky! Kupujte jen nízkotučné potraviny! Odtučněná varianta je úplně nejlepší...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.08.28 | přečteno: 30182x

KALANETIKA: EFEKTIVNÍ CVIČENÍ VHODNÉ PRO KAŽDÉHO!

Cvičení, jehož zlatá éra byla v 80. letech, je doposud v mnoha směrech bezkonkurenční. Však dle zakladatelky se jedna ho...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2019.04.12 | přečteno: 30242x

Všechno zlé je pro něco dobré

  Říká se to tak a zatím se mi to pokaždé potvrdilo. Přestože si někdy připadám v takovém průšvihu, že ...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.03.23 | přečteno: 30185x

Anti-aging v průběhu věků

Před tisíciletími své touze po mladistvém a atraktivním vzhledu bez vrásek lidé jistě neříkali anti-aging, ale to neznam...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.12.09 | přečteno: 30179x
 

Portál pro ženy