newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Podzimní dýňobraní aneb jaké druhy určitě stojí za pozornost

 
Podzimní dýňobraní aneb jaké druhy určitě stojí za pozornost

Podzim a dýně, to patří neodmyslitelně k sobě. Malé, velké, oranžové, žluté, bílé nebo vícebarevné... Sezóna dýní začíná a brzy jich bude na zahrádkách i pultech obchodů plno. Vyznáte se v nich ale? Víte, který druh se nejlépe hodí na polévku, z jaké si udělat kompot na zimu a jakou nechat raději jen na ozdobu?

 

Dýně patří mezi nejoblíbenější podzimní zeleninu. V kuchyni má pestré využití, vyzkoušet můžete nepřeberné množství receptů od slaných jídel po sladké dezerty. Prospěje i vašemu zažívání díky velkému množství vlákniny a navíc je nízkokalorická, takže vás zasytí, ale neohrozí štíhlou línii. Obsahuje také důležité živiny jako vitamíny A, C, E a K či beta-karoten.

Dýně Hokkaido

Jak už název napovídá, tento druh dýně pochází z ostrova severního Japonska a u nás se pěstuje od 90. let 20. století. Především v posledních letech si získala dýně Hokkaido velkou popularitu. Díky snadnému pěstování je to totiž jedna z nejdostupnějších odrůd. A navíc je její příprava jednoduchá a rychlá, protože se jako jediná z dýní nemusí loupat. Slupka vařením změkne a navíc se pod ní nachází spousta vitamínů, kterých by byla škoda. Jen je potřeba vybrat semínka, kterých může mít hodně. Lákavá je i její sytá oranžová barva a jemná plná chuť, po uvaření podobná batátům. Právě třeba jako nízkokalorická příloha místo brambor se dá využít, můžete ji upéct v troubě jen s trochou oleje, soli a bylinek. Jinak se z ní nejčastěji připravují husté krémové polévky, pyré a omáčky. A skvělá je i do sladkých moučníků, dělají se z ní koláče, muffiny i lívance. Máte chuť na vydatnou krémovou polévku? Recept najdete v článku Hokkaido dvakrát jinak

Muškátová dýně

Tato dýně má výraznější chuť připomínající oříšky, což nemusí každému vyhovovat. I tak byste jí ale měli dát šanci a vyzkoušet z ní upéct třeba sladký dýňový koláč. A možná si její chuť naopak zamilujete a budete ji používat nejen do moučníků a dezertů, ale i k vaření polévek nebo zapékání.

Máslová dýně

Do polévek, pyré, pečených pokrmů a dezertů je výborná také máslová dýně, která patří pod muškátové dýně. Má jemně nasládlou chuť a svou konzistencí opravdu připomíná máslo. V obchodě ji poznáte podle tvaru hrušky a béžovo-oranžové barvy slupky. Recept na skvělý dýňový koláč najdete v našem článku Dýně poslouží nejen jako ozdoba

Špagetová dýně

Oválná dýně se žlutou barvou má nevýraznou chuť, o to lépe ji ale můžete využít v kuchyni. Když ji rozkrojíte, vyblabete semínka a dáte zhruba na půl hodinky upéct do trouby, rozpadne se její dužina na jemná vlákna. Pak stačí tuto dužinu vybrat vidličkou a máte skvělou dietní náhradu klasických špaget, kterou můžete dochutit různými omáčkami, nebo s ní zahustit polévku místo nudlí.

Dýně Goliáš

Dýně velkoplodá zvaná Goliáš je využívána především na Halloween k vyřezávání dýňových luceren. Byla by ale škoda dužinu z ní vyhodit. Skvěle se hodí k zavařování, kdy si z ní uděláte kompot chutí podobný konzervovanému ananasu.

Patizon

Patizony svým tvarem připomínají létající talíř. Typickou barvu mají bílou, vyšlechtěny byly už ale i v různých barevných variacích. Kdysi se těšily velké oblibě, patizonové smažené řízky v trojobalu patřily mezi lahůdky české kuchyně. Pak ale patizony tak trochu upadly v zapomnění a až v posledních letech se zase dostávají na výslunní. Kromě zmíněných řízků a jiných smažených pokrmů je můžete připravit i zapečené v troubě nebo z nich uvařit chutnou polévku.

Okrasná dýně

Tyto dýně jsou také jedlé, ale byla by s nimi velká práce a málo užitku. A některé navíc bývají i hořké. Okrasné dýně jsou menší, krásně vybarvené a se zajímavou strukturou. Udělají parádu v každé podzimní dekoraci, ať už si chcete vytvořit stylové zátiší s barvami podzimu v jídelně nebo venku na zápraží.

2024.09.22 | Martina Limbergová | přečteno: 424x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: dýně podzim vaření kuchyně

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Mandle

O mandlích se všeobecně ví, že prospívají zdraví, jsou chutné a navíc nám pomohou zachránit situaci, když nám během hrom...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.12.28 | přečteno: 30555x

3. díl cvičení se ZWOW

Hurá, máme za sebou polovinu tréninkového programu! Přichází chvíle, kdy se můžeme poplácat po zádech a pochválit se ...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.09.20 | přečteno: 30577x

Posilovací vs. dynamické sporty

,,Cardio cvičení je fajn, ale musíš si občas zacvičit i něco pořádnýho". Proč jsou rychlé formy cvičení utlačová...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.04.07 | přečteno: 31328x

LED žárovky prosvětlí váš domov moderně, úsporně a spolehlivě

  Používáte doma ještě pořád klasické žárovky? Pak je nejvyšší čas na změnu. Pořiďte si místo nich LED žárovky. ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.07.19 | přečteno: 30358x
 

Portál pro ženy