Nepřehlédněte
Splněný sen každého dítěte - vlastní hřiště na zahradě
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Hokkaido dvakrát jinak
Zimu už máme na krku, ale dýním ještě zdaleka neodzvonilo. Naopak. Stále jsou k dostání a mohou vám zachutnat na milion způsobů. Jsou důležitým zdrojem vlákniny a dalších velmi prospěšných látek, zejména pak vitamínu B a C, které našemu organismu mohou v tomto období chybět.
Hokkaido, asi nejoblíbenější zeleninová dýně, může být vynikajícím zpestřením jídelníčku, a to nejen na podzim a v zimě. Její výhoda spočívá v tom, že se nemusí loupat, protože její slupka při vaření krásně změkne. Stačí ji pouze zbavit semínek a dát se do přípravy.
Pojďte se tedy zahřát snadnou a výživnou dýňovou polévkou a osladit si život dýňovým koláčem s ořechy.
Rychlá dýňová polévka
Potřebujeme následující suroviny:
4 menší cibule
1 menší celer
1 mrkev
1 brambor
2 lžíce rajčatového protlaku
500 g dýně hokkaido
olej, sůl, pepř, bobkový list, muškátový oříšek, strouhaný nebo mletý zázvor podle chuti
asi 1 litr zeleninového vývaru (nejlépe domácího)
smetana dle chuti (obyčejná nebo zakysaná)
bazalka, petržel, libeček, řeřicha nebo jiná oblíbená bylinka na ozdobu
Postup
Cibule nakrájíme a necháme zesklovatět na malém množství oleje. Přidáme nakrájený celer, brambor, mrkev, dýni, protlak, bobkové listy, muškátový oříšek a zázvor podle chuti. Zalijeme vývarem a vaříme asi 20 minut. Poté vyndáme bobkový list a polévku rozmixujeme ponorným mixérem.
Při podávání můžeme přidat lžíci smetany a snítku čerstvých bylinek.
Polévku podáváme s pečivem, chlebovými nebo dýňovými krutóny ochucenými česnekem.
Dýňový koláč s ořechy
Jaké ingredience budeme potřebovat?
Těsto:
250 g mouky (nejlépe polohrubé a celozrnné špaldové v poměru 1:1)
125 g másla
75 g cukru
1 vejce
špetka soli
Náplň :
asi 400g dýně hokkaido
2 větší jablka
3 lžíce třtinového cukru, případně medu
2 dl jablečného džusu (nemusí být, stačí voda)
200 g tvarohu
1 vejce
citronová šťáva (stačí z půlky citrónu)
lžička skořice
dvě hrsti sekaných vlašských ořechů
Postup
Ze surovin uhněteme těsto, které zabalíme do folie a dáme asi na půl hodiny odpočinout do lednice.
Dýni a jablka pokrájíme na menší kousky, smícháme s cukrem a skořicí, zalijeme v hrnci jablečným džusem a podusíme doměkka. Poté rozmixujeme na pyré. Po vychladnutí směsi přidáme citrónovou šťávu a vmícháme tvaroh s vejcem.
Těsto rozválíme, vložíme do koláčové nebo dortové formy a posypeme hrstí ořechů. Potom navršíme dýňové směs a posypeme druhou hrstí ořechů. Pečeme v předehřáté troubě na 180 asi 35 - 40 minut.
Foto: Josef Sládek
Přeji vám dobrou chuť!
Image courtesy of Stoonn, tiramisustudio at FreeDigitalPhotos.net
Poslat článek
Tisk
Štítky: Hokkaido dýně recept dýňová polévka dýňový koláč