
Nepřehlédněte
S příchodem jara začíná první sběr bylinek. Po kterých se porozhlédnout?

Respirátory FFP2 od GOOD MASK patří mezi nejkvalitnější na trhu

Syndrom neklidných nohou vás může pořádně potrápit

newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Hokkaido dvakrát jinak

Zimu už máme na krku, ale dýním ještě zdaleka neodzvonilo. Naopak. Stále jsou k dostání a mohou vám zachutnat na milion způsobů. Jsou důležitým zdrojem vlákniny a dalších velmi prospěšných látek, zejména pak vitamínu B a C, které našemu organismu mohou v tomto období chybět.
Hokkaido, asi nejoblíbenější zeleninová dýně, může být vynikajícím zpestřením jídelníčku, a to nejen na podzim a v zimě. Její výhoda spočívá v tom, že se nemusí loupat, protože její slupka při vaření krásně změkne. Stačí ji pouze zbavit semínek a dát se do přípravy.
Pojďte se tedy zahřát snadnou a výživnou dýňovou polévkou a osladit si život dýňovým koláčem s ořechy.
Rychlá dýňová polévka
Potřebujeme následující suroviny:
4 menší cibule
1 menší celer
1 mrkev
1 brambor
2 lžíce rajčatového protlaku
500 g dýně hokkaido
olej, sůl, pepř, bobkový list, muškátový oříšek, strouhaný nebo mletý zázvor podle chuti
asi 1 litr zeleninového vývaru (nejlépe domácího)
smetana dle chuti (obyčejná nebo zakysaná)
bazalka, petržel, libeček, řeřicha nebo jiná oblíbená bylinka na ozdobu
Postup
Cibule nakrájíme a necháme zesklovatět na malém množství oleje. Přidáme nakrájený celer, brambor, mrkev, dýni, protlak, bobkové listy, muškátový oříšek a zázvor podle chuti. Zalijeme vývarem a vaříme asi 20 minut. Poté vyndáme bobkový list a polévku rozmixujeme ponorným mixérem.
Při podávání můžeme přidat lžíci smetany a snítku čerstvých bylinek.
Polévku podáváme s pečivem, chlebovými nebo dýňovými krutóny ochucenými česnekem.
Dýňový koláč s ořechy
Jaké ingredience budeme potřebovat?
Těsto:
250 g mouky (nejlépe polohrubé a celozrnné špaldové v poměru 1:1)
125 g másla
75 g cukru
1 vejce
špetka soli
Náplň :
asi 400g dýně hokkaido
2 větší jablka
3 lžíce třtinového cukru, případně medu
2 dl jablečného džusu (nemusí být, stačí voda)
200 g tvarohu
1 vejce
citronová šťáva (stačí z půlky citrónu)
lžička skořice
dvě hrsti sekaných vlašských ořechů
Postup
Ze surovin uhněteme těsto, které zabalíme do folie a dáme asi na půl hodiny odpočinout do lednice.
Dýni a jablka pokrájíme na menší kousky, smícháme s cukrem a skořicí, zalijeme v hrnci jablečným džusem a podusíme doměkka. Poté rozmixujeme na pyré. Po vychladnutí směsi přidáme citrónovou šťávu a vmícháme tvaroh s vejcem.
Těsto rozválíme, vložíme do koláčové nebo dortové formy a posypeme hrstí ořechů. Potom navršíme dýňové směs a posypeme druhou hrstí ořechů. Pečeme v předehřáté troubě na 180 asi 35 - 40 minut.
Foto: Josef Sládek
Přeji vám dobrou chuť!
Image courtesy of Stoonn, tiramisustudio at FreeDigitalPhotos.net
Poslat článek
Tisk
Štítky: Hokkaido dýně recept dýňová polévka dýňový koláč