Glykemický index známý i tajemný
Pokud pracujete na snížení hmotnosti, jste diabetici nebo se hlouběji zajímáte o zdravou stravu, problematice glykemického indexu se nevyhnete.
GI neboli glykemický index je nenápadné číslo u potravin. Čím menší, tím obecně lepší. Avšak pozor, v některých případech potřebujeme i potraviny, jejichž glykemický index je v červených číslech. Máte plné právo se s nimi kamarádit po sportovním výkonu (naopak před ním dělejte, že je ale vůbec neznáte).
A co tedy vlastně glykemický index vyjadřuje? Rychlost, jakou se glukóza vstřebá do těla. Naším cílem je zabránit, aby nám hladina glukózy v krvi vylétla vzhůru a pak strmým pádem vyvedla náš organismus z rovnováhy, jako by se, chudák, projížděl nedobrovolně na horské dráze. Obzvláště nebezpečné je takové počínání u diabetiků, ale ani zdraví lidé by si neměli takto zahrávat. Zkrátka, pokud budete papat jídlo s vysokým GI, krátkodobě si pochutnáte, ale po chvíli budete mít zase neskutečný hlad, protože uvolnění glukózy do krve proběhlo příliš rychle. Naopak u potravin s nízkým GI se budete cítit déle sytí, protože se glukóza bude do těla uvolňovat postupně. Nic složitého.
Nemá smysl zde vypisovat všechny potraviny a jejich glykemický index, protože tyto tabulky lze bez potíží dohledat. Uvedeme si proto jen nejzajímavější z nich. Měli bychom se převážně držet těch, které nevyrostly výše než do čísla 50.
VAŘENÉ BRAMBORY 85
MED 85
CORNFLAKES 75
DÝNĚ 75
MELOUN 70
BÍLÁ MOUKA 70
KUKUŘICE 70
KUSKUS 65
RÝŽE 55
ŠPAGETY 50
-----------------
BÍLÝ JOGURT 35
MLÉKO 30
CIZRNA 30
ČOČKA 30
HOŘKÁ ČOKOLÁDA 25
FRUKTÓZA 20
VLAŠSKÉ OŘECHY 15
HOUBY 10
RAJČATA 10
BROKOLICE 10
Image courtesy of Serge Bertasius Photography at FreeDigitalPhotos.ne
Poslat článek
Tisk
Štítky: glykémie strava zdraví