Nepřehlédněte
Seriál o grilování: 10. díl – Jak se správně starat o gril?
Jaké jsou? Koukněte na nové legíny Nike sezóny 2013!
Máte doma skladiště? Vestavěná skříň může pomoci!
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Cuketa. Zdravá sezónní plodina, kterou si snadno vypěstujete
Kdo by neznal cuketu. Zeleninu, která na první pohled připomíná okurku, ale řadí se mezi tykvovité plodiny. Snadno si ji vypěstujete i doma a můžete z ní připravit snad nekonečné množství pokrmů - od salátů po bábovku.
Cuketa zkrátka výborně chutná, a to nejen ta grilovaná. Je tvořena z 90 % z vody, ale také z vlákniny, vitamínů a minerálů. Navíc není kalorická. Pro představu: 100 g v syrovém stavu odpovídá 85 kJ. Proto je vhodnou surovinou během hubnutí. Můžete ji jíst denně a vaše tělo vám poděkuje.
Jak ji pěstovat
Jak již bylo zmíněno, pro cuketu nemusíte ani do obchodu, ale bez problému si ji vypěstujete i na vlastní zahradě. A je to jednoduché. Zasaďte ji už klidně v květnu. Ale dejte si pozor, je náchylná na mrazíky, a proto ji vysaďte, až když pominou nebo ji zatím schovejte do tepla. Této sazenici se nejlépe daří na slunném místě, chráněném proti větru. Rostlina je po čase košatá, proto jí dopřejte dostatek prostoru. Také ji dostatečně zalévejte, nejlépe odstátou dešťovou vodou.
Náš tip!
Sklízejte spíše menší či střední cuketu (kolem 7-15 cm). Nenechte ji přerůst, jinak bude příliš vodnatá, a to ovlivní její konzistenci i výslednou chuť.
Využití v kuchyni
Je skvělá jako příloha k jídlům, tak i jako hlavní chod. Je ideální syrová i pečená, ve slané verzi do salátů, na gril, jako příloha k masu, ale i ve sladké verzi, jako ingredience do bábovky a jiných koláčů. Existují stovky receptů, jen si vybrat, na co máte zrovna chuť.
Recept naslano
Cuketa je vděčnou zeleninou, kterou můžete jíst bez problému syrovou nebo ji přidat jako hlavní ingredienci třeba do slaného cuketového koláče. Na jeden takový recept si připravte:
- 4 vejce
- 1 cibule
- 1 cuketa
- česnek, sůl, pepř (podle chuti)
- salám a tvrdý sýr
Cuketu si nastrouhejte a nechte odkapat. Mezitím si nastrouhejte sýr a salám. Oloupejte si cibuli a nakrájejte na kostičky. Všechny tyto suroviny smíchejte s vejci, přidejte olej a koření podle své chuti. Dobře promíchejte a vložte na vymazaný plech. Pečte v troubě na 220 °C asi 25 minut.
Recept nasladko
Máte-li velkou úrodu cukety a už nevíte, co s ní, zaměřte se i na sladké pokrmy. Vděčným zákuskem je cuketová bábovka, která bude chutnat všem, dokonce i náročnějším strávníkům. Na bábovku si připravte:
- 1 ½ hrnku polohrubé mouky
- 2 vejce
- ½ hrnku mléka
- ¼ hrnku řepkového oleje
- 1 najemno nastrouhaná cuketa
- kypřicí prášek, 1 lžíce kakaa, špetka soli
- něco na doslazení – například banán, med, cukr (a to dle vaší chuti)
- ½ hrnku nasekaných ořechů (podle chuti, vyberte ty, které máte nejraději)
Nejdříve si smíchejte zvlášť sypké a zvlášť tekuté suroviny. Poté spojte v jeden celek, čímž vznikne hladké polotekuté těsto. Vymažte si formu a vysypte moukou (či strouhankou) a těsto vlijte dovnitř. Pečte ve vyhřátě troubě na 180 ° asi 45 minut.
Dobrou chuť!
Poslat článek
Tisk
Štítky: cuketa pěstování recepty cuketa naslano cuketa nasladko zelenina vitamíny