newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Plevel na talíři

 
Plevel na talíři

Máte zahrádku? Pokud ano, jistě se jako já potýkáte několikrát ročně s pleveli roztodivných forem. A přiznejme si - nejčastěji končí v kompostu. Ale víte, že některé z nich lze s úspěchem využít v kuchyni? Že ne? Tak čtěte dál...

 

V posledních několika letech se spousta lidí pokouší o návrat k přírodě a nejsou to jen vyznavači zdravého životního stylu. S tím je spojeno i pídění se po co nejkvalitnějších potravinách. Přitom nám rostou takřka pod nosem – na zahrádce nebo u paneláku! Jsou zadarmo a stoprocentně BIO! Obsahují velké množství minerálů, vitamínů a stopových prvků, které nenajdete v žádné pěstované zelenině. Žijí s námi totiž od té doby, co člověk začal pěstovat první rostliny pro svou obživu. Ještě na počátku 20. a 30. let minulého století se na vesnici, zejména na jaře, některé plevele v kuchyni bohatě využívaly – ať už jako příloha typu „špenát“, či zavářka do polévek a omáček a nebo přísada do nádivek a salátů.

Místo klasického špenátu je možné použít kromě obligátních mladých kopřiv (pozor – před použitím spařit horkou vodou) též merlík bílý (Chenopodium album), lidově zvaný také lebeda. Na zahrádce ho potkáme nejčastěji mezi řádky brambor, v okolí paneláků se vyskytuje  na rumištích, skládkách a v okolí staveb. Výborně se hodí rozmixovaný v kombinaci se slaným sýrem Feta jako náplň do taštiček z listového těsta. K pivu a vínu je to mňamka, která nemá konkurenci!

Další z častých plevelů má opravdu poetické jméno – ptačinec žabinec (Stellaria media). To sice ke kulinářským orgiím přímo nenabádá, spíše naopak, ale nenechme se mýlit! Jeho nať má jemně oříškovou chuť podobně jako třeba dnes tak populární rukola a výborně se hodí do salátů a k ochucení pomazánek, polévek, omáček a nákypů. Stejné využití lze nalézt i pro popenec břečťanovitý (Glechoma hederacea) a „obyčejnou“ pampelišku. Její poupata můžete naložit do „okurkového láku“ a máte vynikající kapary!

Některé z plevelů mají velké jedlé květy, které se výborně hodí i ke zdobení sladkých jídel a dezertů. Například květy sedmikrásky (Bellis perennis) nebo fialky (Viola odorata) můžete v zavařovačce zasypat krystalovým cukrem a uložit do ledničky. V chladu vydrží i několik týdnů. Hodí se ke zdobení dortů, pudinků a zmrzlinových specialit.

Vydávám se tedy vyplenit ledničku, kde mám od včerejška  mističku tiramisu s kandovanými lístky růže stolisté... V těchto horkých dnech je to tedy lahoda! A jak jste na tom vy?

 

 

2015.08.01 | Mgr. Martina Fabšičová | přečteno: 30701x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: plevele merlík ptačinec popenec pampeliška

 
archiv

Nejzajímavější články

 

S JARNÍ OČISTOU VÁM POMŮŽE OSTROPESTŘEC

Ostropestřec mariánský je bylina s fialovými květy pocházející původem ze Středomoří. Přirozeně roste také v Malé Asii, ...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.03.10 | přečteno: 30825x

Chytré hodinky vám pomohou zhubnout

Hubnutí nikdy nejde samo od sebe. Vždycky je potřeba dosáhnout většího výdeje kalorií než příjmu. Jak to uděláte, je pou...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.08.26 | přečteno: 30837x

Už víte, co budete pít na Silvestra?

Advent a vánoční svátky se nesou ve znamení setkávání s přáteli a večírků, tou nejslavnostnější party pak vítáme nový ro...
 
celý článek | Nina Albertová | 2024.12.27 | přečteno: 472x

Výměna vychovatelek USA, výměna služek ČR

Ačkoliv ženská emancipace už se vyhřívá na výsluní mnoho let, reality show Výměna manželek její základní principy pop...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.06.04 | přečteno: 30688x
 

Portál pro ženy