newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Výměna vychovatelek USA, výměna služek ČR

 
Výměna vychovatelek USA, výměna služek ČR

Ačkoliv ženská emancipace už se vyhřívá na výsluní mnoho let, reality show Výměna manželek její základní principy popírá a proměňuje ženu v objekt, který má povinnost uklízet, vařit, krotit rozjívené děti a navíc být stále milá. To jsou totiž základní dovednosti, jejichž úroveň muži v průběhu Výměny hodnotí.

 

Výměnu manželek můžete buď sledovat, nebo nad ní kroutit hlavou a snažit se ji ignorovat. Každopádně zná tuto reality show každý, pokud máte doma televizi, nemáte šanci se jí vyhnout. Navíc bývá její obsah často druhý den tématem číslo jedna v tramvajích, kancelářích i jídelnách a kritikou se nešetří. Česká verze je variací amerického originálu Wife Swap. V USA však pojímají Výměnu poněkud jinak. Nechme stranou extrémní případy, kdy některé rodiny opravdu vůbec nefungují, zanedbávají své děti atd., zaměřme se na klasický průměr. Zatímco u nás se hodnotí, jak žena uklízí, vaří a stará se o děti, především ve smyslu organizace jejich času, v americké verzi, kterou můžeme také v televizi sledovat, se převážně řeší výchova dětí, tedy jestli nejsou svými rodiči zbytečně přetěžovány nebo naopak ochuzovány v důsledku nedostatku podnětů.

A samozřejmě skoro vždy ta druhá rodina dělá všechno špatně. Jedná se o reality show, což samo o sobě směřuje k výběru zcela protichůdných rodin s rozdílnými názory i životním stylem. To zaručuje šanci na konflikty a vyšší sledovanost, protože cizí neštěstí vždycky potěší díky zjištění, že "u nás jsme naštěstí všichni normální". Dalším typickým prvkem je manipulace s dětmi ve stylu dotazů, jestli je opravdu baví dělat tolik sportů najednou, zda by se jim líbilo, kdyby s nimi rodiče trávili víc času a dalších výroků, stavících rodinu pomalu do pozice tyranů a děti do role ubohých obětí. Výměna manželek USA mívá podezřele stejný scénář, ženy se vymění, zavedou nový režim, což se pánům nelíbí, začnou se s ženami hádat, případně je i vyhazovat z domu, aby na konci zjistili, že vlastně měly v mnoha věcech pravdu a že je v konečném výsledku inspirovaly a některé věci hodlají převést do života i po návratu své ženy. A většinou se to týká přístupu k dětem. Na rozdíl od české verze se štáb vrací po pár měsících na místa činu a zjišťuje, jaké se zde udály změny. To v české verzi chybí a určitě by to v mnoha případech bylo zajímavé.

U nás má výměna často také stále se opakující scénář. Ženy se vymění a jsou zkoušeny, zda umí vařit, prát, uklízet, starat se o děti. Tyto čtyři činnosti stačí k posouzení jejich osobnosti. Muži jsou buď spokojeni, ale žena není spokojena s nimi - hle, máme konflikt, případně muž není spokojen s kvalitou odvedených služeb a hle - máme konflikt a většinou také plačtivé scénky. No a vše končí u rozhovoru párů mezi osmi očima, kdy muži hodnotí, jak byli s ženami spokojeni. Ženy se samozřejmě také vyjadřují k tomu, co se jim nelíbí a co by změnily, případně, co je naopak skvělé a co je inspirovalo. Zde se však už scénáře liší. Totožné jsou pouze po hodnocení ženských prací. Jak je to s rodinami pár měsíců po natáčení se nedozvíme, musíme se spokojit s vlastní fantazií nebo internetovým bulvárem a jeho skandálními odhaleními.

Opravdu se naše role ve svém základu zúžila na starost o děti a domácnost, přičemž vše ostatní už je navíc a tudíž nepodstatné? A co opravňuje chlapy k hodnocení "udržování ohně v krbu", když by si často bez svých drahých poloviček ani čisté ponožky nenašli? Kde mají bizona přes rameno, pokud trvají na tak typickém rozdělení mužských a ženských povinností? A je jedno, v jaké podobě. Není tato reality show chvílemi až ponižující, když staví ženy primárně do role služek?

Zajímavý by byl určitě pořad Výměna manželů. Jak by asi vypadal jejich manuál každodenních prací? Nechci generalizovat, je spousta mužů, kteří jsou doma pracovití a věnují se naplno i dětem. Nicméně je jich bohužel pouze menšina. Většina preferuje pohodlí a přenechává vše na bedrech své ženy, protože je mu to vlastně jedno, jak to doma vypadá, tak proč by se on o něco snažil. Zajímavé je, že jakmile tento zajetý stereotyp dostane trhliny nebo dojde ke změně a doma není vše tak, jak je zvykem, nešetří kritikou a často dokonce vezmou do ruky i prachovku (pokud zjistí, kde ji najít a jak vlastně vypadá).

 

 

Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

2015.06.04 | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30070x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: reality show etika senzace

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vaporizace – využijte účinky bylinek na maximum

Bylinky jsou skvělým lékem na mnohé neduhy a inhalace je jedním z nejlepších způsobů, jak jejich léčivých látek využí...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.08.17 | přečteno: 30099x

Silonky ve spreji? Říkáme "ano"!

Plesová sezóna ještě zdaleka neskončila a vy se chystáte vyrazit si s přáteli a provětrat nové šatičky? Že nepatří k ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.03.12 | přečteno: 30268x

Od rýmy a ucpaného nosu vám pomůže nosní spray NeoRhin Phyteneo

  Nenechte se omezovat rýmou! Vyzkoušejte nosní spray NeoRhin Phyteneo a dejte sbohem rýmě i ucpanému nosu. ...
 
celý článek | Admin | 2016.04.16 | přečteno: 30134x

Saunování nevynechávejte ani v letních měsících!

Léto sice ještě nezačalo, ale sluníčko už hřeje některé dny na maximum. Užívejte si horkých letních dní, ale nezapomínej...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.04.29 | přečteno: 30037x
 

Portál pro ženy