newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak vařit fenykl

 
Jak vařit fenykl

Aromatický fenykl není v naší kuchyni až tak obvyklý. To je škoda, protože je skvělým lékem na trávicí potíže a mnoho dašího.

 

Méně tradiční zelenina je fenykl, bílá bulva s typickým aroma není až tak obvyklá při vaření. Fenykl je však přírodní lék pro zažívací soustavu, odstraňuje nadýmání, uklidňuje podrážděný žaludek a upravuje správné trávení. Navíc je podporuje tvorbu mléka kojících matek, nemocným ulehčuje odkašlávání, poradí si s červy v uších a také má močopudné účinky.

Fenykl má silné aroma, které nemusí každý dobře snášet. Při vaření je tak dobré zavřít všechny dveře do kuchyně a naopak otevřít veškerá okna. Je skutečně výtečným lékem na trávicí soustavu i při nachlazení, proto to občas zkuste přetrpět. Vhodné je nakrájet na kousky a ty povařit v osolené vodě. Poté již je dobré připravovat podle chuti.

Gulášová polévka z fenyklu

Bude chutnat jako opravdová gulášová polévka, akorát nemusíte použít ani gram masa či uzeniny. Stačí, když do hrnce s povařeným fenyklem vhodíme na kostičky nakrájené dvě až tři brambory, bobkový list, pár kuliček nového koření, také několik kuliček pepře, přisolíme, a zamícháme sladkou papriku (lepší je pálivá, ale každý nemusí ostré). Opět necháme povařit, až jsou brambory uvařené a dochutíme. Koření zahubí fenyklové aroma a polévka skvěle chutná.

Zapečený fenykl s žampiony

Pokud vám typická fenyklová chuť a aroma nevadí, vyzkoušejte zapečený fenykl, na jehož přípravu budete potřebovat asi kilo a půl oloupaných a na plátky nakrájených brambor, pět hlíz fenyklu, kilo žampionů, česnek, olivový olej, sůl a pepř.

Nejprve si připravíme žampiony, které nakrájíme na plátky a na rozpálené pánvi s pár stroužky prolisovaného česneku osmahneme. Přidáme trochu vody a vaříme, dokud se voda nevypaří. Na další pánvi (nebo na té stejné, když žampiony vyjmeme) opět rozpálíme olej, osmahneme česnek a nakrájený fenykl. Smažíme asi 10 minut a poté přidáme brambory. Jakmile jsou trochu změklé, přidáme žampiony, sůl a pepř a klademe na plech nebo do zapékací mísy a pečeme asi půl hodiny, dokud nejsou brambory měkké.

Zdroje: http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-trendy-krasa/102883/pestry-svet-zeleniny.html

2013.07.08 | Darina Adámková | přečteno: 10185x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: fenykl vaření aroma brambory polévka zapečené žampiony trávení žaludek nadýmání nachlazení nemoc

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Roztančete léto v rozevlátých šatech! 45 nádherných kousků jen pro vaše oči...

K létu šaty prostě patří, pouzdrové, rozevláté, dlouhé či krátké... bez nich je léto jen prázdným slovem. Pojďme se t...
 
celý článek | Lucie Martináková | 2013.06.30 | přečteno: 11014x

Manželství - nutnost či přežitek?

Asi každá z nás čeká na ten den, kdy před námi náš drahý poklekne a vysloví tu posvátnou větu: Vezmeš si mě? Do očí s...
 
celý článek | Zuzana Ditzelová | 2014.03.21 | přečteno: 9698x

Vyhrajte vstupenky na jarní Floru Olomouc

Soutěž už skončila. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům Martinovi S., Anně Š., Miluši Š., Jiřímu B. a Evě H.! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.04.11 | přečteno: 756x

Zázrak jménem arganový olej - vaše vlasy jej budou milovat

Znáte to. Mrazivé počasí, chlad a neustále nošení čepic či klobouků vaše vlasy dokonale unaví. Po zimě je čas zrevita...
 
celý článek | Admin | 2015.03.24 | přečteno: 9618x
 

Portál pro ženy