newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

reklama 6 v magazínu pro ženy

Podzimní recepty, které zahřejí

 
Podzimní recepty, které zahřejí

Chladný a sychravý podzim je obdobím, kdy si rádi dopřejeme něco teplého, co nás zároveň pořádně zasytí. Ideálním nápadem jsou proto vydatné polévky bohaté na ingredience, pro které nemusíme chodit daleko. Brambory, houby nebo kořenová zelenina? To vše by nám v těchto měsících v kuchyni rozhodně nemělo chybět. Pokud hledáte inspiraci, vsaďte na naše kulinářské tipy!

 

Brambora jako královna podzimu

Původně jídlo pro chudé, které lidstvo několikrát zachránilo před hladomorem, dnes patří mezi nejoblíbenější základní suroviny vůbec. I když se někteří stále domnívají, že brambory poslouží nejlépe jako tradiční příloha, možnosti jejich využití jsou daleko širší a způsobům přípravy se meze nekladou. Jejich chuťová bohatost, v kombinaci s množstvím zdraví prospěšných látek, nám dává spoustu důvodů, proč si je jednoduše zamilovat. Tradiční polévky s bramborami v hlavní roli tak zachutnají i těm největším gurmánům! Pokud si chcete být skutečně jisti jejich kvalitou a výjimečnými chuťovými charakteristikami, dávejte vždy přednost bramborám od českých farmářů.

Jihočeská kulajda

Kulajdu můžete díky její vydatnosti bez problému podávat i jako hlavní chod. Pokud navíc holdujete voňavému kopru, tento recept je pro vás to pravé!

Suroviny:

  • 2 hrsti sušených lesních hub
  • špetka kmínu
  • 4 české brambory
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 polévkové lžíce pšeničné mouky
  • zakysaná smetana
  • nasekaný kopr
  • 1 vejce
  • ocet na dochucení

 

Postup: Houby nakrájíme na větší kousky, zalijeme zhruba litrem vody, osolíme a necháme povařit do změknutí. Přisypeme kmín a oloupané, nakrájené brambory. Vaříme asi čtvrt hodiny, dokud brambory nezměknou. Ve smetaně ke šlehání rozmícháme mouku, vlijeme do polévky a opět povaříme. Přidáme zakysanou smetanu a nasekaný kopr. Nakonec rozklepneme vejce, zlehka ho upustíme do polévky a zamícháme. Dochutíme solí, případně octem.

Staročeská zelňačka

Vsaďte na neodolatelné trio! Brambory, zelí a klobása, to je kombinace, která zasytí a skvěle chutná.

Suroviny:

  • 500 gramů kysaného zelí
  • 6 českých brambor
  • 1 kvalitní klobása
  • 1 cibule lžíce sladké papriky
  • sůl
  • máslo
  • pečivo

 

Postup: Do osolené vody přidáme kmín, vložíme oloupané, nakrájené brambory a dáme povařit na skus. Na mírném ohni dáme vařit i zelí s trochou vody, nálev ze zelí necháme stranou. Ve větším hrnci dozlatova orestujeme na másle nakrájenou cibuli. Přidáme pokrájenou klobásu a opečeme, poté posypeme sladkou paprikou. Brambory a zelí scedíme a vsypeme do hrnce. Přidáme nálev ze zelí, podlijeme ¾ litrem vody, vaříme pod pokličkou zhruba 10 minut. Poté můžeme servírovat spolu s pečivem.

Poctivá bramboračka

Která polévka je s bramborami spjatá více, než česká bramboračka? Tradiční pokrm našich babiček na podzim potěší nejednoho labužníka.

Suroviny:

  • 3 hrsti sušených hub
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 4 české brambory
  • 1 mrkev polovina bulvy celeru
  • 2 cibule
  • 1 kořenová petržel
  • 1 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • sušená majoránka

 

Postup: Houby zalijte asi půllitrem vody a povařte, dokud nezměknou. Ve větším hrnci rozpusťte máslo a na něm dozlatova opražte mouku. Jíšku zalijte přibližně litrem a půl vody (nebo vývaru) a zamíchejte. Dále přidejte oloupané a pokrájené brambory, zeleninu nakrájenou na kostičky, přilijte houby i s vývarem, okořeňte a přiveďte k varu. Vařte do změknutí přibližně čtvrt hodiny. Nakonec dochuťte česnekem se solí.

 

2021.11.14 | Lea Kubová | přečteno: 196x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: polévky recepty brambory podzim

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vitalvibe

Vitalvibe nabízí přírodní zdroje výživy pro moderního člověka, které jsou tělu přirozené a pomáhají i tam, kde ostatn...
 
celý článek | Admin | přečteno: 14938x

Dobroty z málo známých druhů ovoce

Aronie, kdoule, mišpule, moruše, oskeruše… To nejsou zaklínadla z příběhů Harryho Pottera, ale jména...
 
celý článek | Mgr. Martina Fabšičová | 2015.11.11 | přečteno: 19413x

Kult družiček

Když jsem se poprvé zmínila, že toužím mít družičky na svatbě, dívali se na mě jako na blázna. Ale proč ne? Vždyť nem...
 
celý článek | Zuzana Ditzelová | 2014.03.30 | přečteno: 13598x

Sedmero rad pro bylinkovou zahrádku za oknem

Toužíte mít čerstvé bylinky pořád po ruce, ale nevlastníte zahradu, kde by se daly úspěšně pěstovat? Nevadí. Voňavým ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.03.22 | přečteno: 14508x
 

Portál pro ženy