Nepřehlédněte
Jak nakupovat chytře a výhodně? Přes internet a se slevovými kupóny
Soutěž o doplňky stravy Inca Botanika pro štíhlé a zdravé tělo
Dámský overal – pohodlí při nošení a módní vzhled v jednom
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Podzimní recepty, které zahřejí
Chladný a sychravý podzim je obdobím, kdy si rádi dopřejeme něco teplého, co nás zároveň pořádně zasytí. Ideálním nápadem jsou proto vydatné polévky bohaté na ingredience, pro které nemusíme chodit daleko. Brambory, houby nebo kořenová zelenina? To vše by nám v těchto měsících v kuchyni rozhodně nemělo chybět. Pokud hledáte inspiraci, vsaďte na naše kulinářské tipy!
Brambora jako královna podzimu
Původně jídlo pro chudé, které lidstvo několikrát zachránilo před hladomorem, dnes patří mezi nejoblíbenější základní suroviny vůbec. I když se někteří stále domnívají, že brambory poslouží nejlépe jako tradiční příloha, možnosti jejich využití jsou daleko širší a způsobům přípravy se meze nekladou. Jejich chuťová bohatost, v kombinaci s množstvím zdraví prospěšných látek, nám dává spoustu důvodů, proč si je jednoduše zamilovat. Tradiční polévky s bramborami v hlavní roli tak zachutnají i těm největším gurmánům! Pokud si chcete být skutečně jisti jejich kvalitou a výjimečnými chuťovými charakteristikami, dávejte vždy přednost bramborám od českých farmářů.
Jihočeská kulajda
Kulajdu můžete díky její vydatnosti bez problému podávat i jako hlavní chod. Pokud navíc holdujete voňavému kopru, tento recept je pro vás to pravé!
Suroviny:
- 2 hrsti sušených lesních hub
- špetka kmínu
- 4 české brambory
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 polévkové lžíce pšeničné mouky
- zakysaná smetana
- nasekaný kopr
- 1 vejce
- ocet na dochucení
Postup: Houby nakrájíme na větší kousky, zalijeme zhruba litrem vody, osolíme a necháme povařit do změknutí. Přisypeme kmín a oloupané, nakrájené brambory. Vaříme asi čtvrt hodiny, dokud brambory nezměknou. Ve smetaně ke šlehání rozmícháme mouku, vlijeme do polévky a opět povaříme. Přidáme zakysanou smetanu a nasekaný kopr. Nakonec rozklepneme vejce, zlehka ho upustíme do polévky a zamícháme. Dochutíme solí, případně octem.
Staročeská zelňačka
Vsaďte na neodolatelné trio! Brambory, zelí a klobása, to je kombinace, která zasytí a skvěle chutná.
Suroviny:
- 500 gramů kysaného zelí
- 6 českých brambor
- 1 kvalitní klobása
- 1 cibule lžíce sladké papriky
- sůl
- máslo
- pečivo
Postup: Do osolené vody přidáme kmín, vložíme oloupané, nakrájené brambory a dáme povařit na skus. Na mírném ohni dáme vařit i zelí s trochou vody, nálev ze zelí necháme stranou. Ve větším hrnci dozlatova orestujeme na másle nakrájenou cibuli. Přidáme pokrájenou klobásu a opečeme, poté posypeme sladkou paprikou. Brambory a zelí scedíme a vsypeme do hrnce. Přidáme nálev ze zelí, podlijeme ¾ litrem vody, vaříme pod pokličkou zhruba 10 minut. Poté můžeme servírovat spolu s pečivem.
Poctivá bramboračka
Která polévka je s bramborami spjatá více, než česká bramboračka? Tradiční pokrm našich babiček na podzim potěší nejednoho labužníka.
Suroviny:
- 3 hrsti sušených hub
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 4 české brambory
- 1 mrkev polovina bulvy celeru
- 2 cibule
- 1 kořenová petržel
- 1 vejce
- 4 stroužky česneku
- sůl, pepř
- sušená majoránka
Postup: Houby zalijte asi půllitrem vody a povařte, dokud nezměknou. Ve větším hrnci rozpusťte máslo a na něm dozlatova opražte mouku. Jíšku zalijte přibližně litrem a půl vody (nebo vývaru) a zamíchejte. Dále přidejte oloupané a pokrájené brambory, zeleninu nakrájenou na kostičky, přilijte houby i s vývarem, okořeňte a přiveďte k varu. Vařte do změknutí přibližně čtvrt hodiny. Nakonec dochuťte česnekem se solí.
Poslat článek
Tisk
Štítky: polévky recepty brambory podzim