reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Ideální sprchový gel existuje, tohle vás možná šokuje!

 
celý článek | Jana Burešová | přečteno: 30455x 2017.07.23

Bambucké máslo

 
celý článek | Darina Adámková | přečteno: 30410x 2013.07.23

Partneři

 
celý článek | Superadmin | přečteno: 33544x 2014.01.18

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

VYZNEJTE SE V BARVÁCH ČOČKY – JAK A ČÍM SE OD SEBE LIŠÍ?

 
VYZNEJTE SE V BARVÁCH ČOČKY – JAK A ČÍM SE OD SEBE LIŠÍ?

Je toho hodně známo o prospěšnosti luštěnin, mezi které náleží právě čočka. K dostání je však hned několik barevných druhů. V čem spočívá jejich rozdíl, jak se od sebe liší a co obsahují? Čočka je luštěninou, která by neměla být opomenuta ve vašem jídelníčku. Proč?

 

 

 

Čočka je k dostání v obchodech a to hned v několika barevných variantách, které se od sebe výrazně liší v mnoha směrech. Nejedná se rozhodně jen o estetický rozdíl v rámci barev. Nejznámější je samozřejmě hnědá a tmavozelená čočka, která je používána v kuchyni nejdéle, už naše prababičky ji používaly. K dostání je však i červená a černá čočka.

HNĚDÁ A TMAVOZELENÁ ČOČKA

Jedná se o výživnou a energetickou luštěninu, která se vyznačuje nízkým obsahem tuku, je bohatým zdrojem kyseliny listové a železa. Jde o jednu z nejstarších pěstovaných plodin. Především senioři jsou zvyklí na tento druh čočky, kdy nejčastěji připravují klasickou čočku na kyselo či čočkovou polévku. Typické pro tento druh čočky je to, že se musí před vařením namočit ve studené vodě, kterou však na vaření nepoužívejte, obsahuje látky, které mimo jiné způsobují nadýmání.

ČERVENÁ ČOČKA

Červená čočka v sobě ukrývá značné množství vlákniny a bílkovin, které jsou důležitou stavební jednotkou svalstva i orgánů. Dále tento druh čočky obsahuje vitamín B, jenž má vliv i na kvalitu kůže, zlepšuje psychický stav a zmírňuje ranní nevolnosti v těhotenství. Rovněž je červená čočka vhodná pro všechny, kdo se snaží regulovat váhu a chtějí se zbavit nějakého toho kila. Jde o to, že červená čočka zasytí na delší dobu, tudíž nemáte brzy po jídle chuť na něco dobrého či sladkého.

Konzumací červené čočky dochází ke snížení hladiny cholesterolu, k pozitivnímu vlivu na hladinu krevního cukru. Červená čočka díky vysokému obsahu železa zlepšuje krvetvorbu a vláknina zase má příznivý vliv na činnost střev.

ČERNÁ ČOČKA

Tento druh čočky můžete znát a v obchodě spatřit rovněž pod označením beluga. Černá čočka vyniká dvojnásobným množstvím bílkovin, obsahuje vlákninu, antioxidanty, vitamín B, minerály. Výhodou je, že tento druh čočky není třeba před přípravou namáčet, je tedy i v tomto směru rychlejší, což šetří čas při přípravě pokrmů. Další zajímavostí je, že černé bobulky si zachovávají tvar při vaření. Zkrátka černou čočku nemůžete rozvařit.

Tento druh čočky svým tvarem připomíná kaviár a dokonce lze tímto druhem čočky i nahradit pravý kaviár na jednohubkách. Černá čočka zaujme nejen tvarem, rychlou přípravou, barvou, oříškovou chutí, ale dokonce tento druh luštěniny nenadýmá. A jedná se o potravinu, která je přirozeně bezlepková, tudíž ji můžete servírovat i celiakům.

 

 

2019.03.29 | Kateřina Lulková | přečteno: 30515x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: čočka barevná čočka luštěniny kuchyně zdraví

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Upcyklace šatníku aneb Jak ze starých kousků vytvořit znovu nositelné oblečení

Zachování životního prostředí a udržitelnost jsou stále více důležitými tématy, která ovlivňují i módní průmysl. Jedním ...
 
celý článek | Lea Kubová | 2023.09.21 | přečteno: 960x

5 jednoduchých tipů, jak předcházet bolestem nohou

Dokážete si představit, jak by vypadaly vaše každodenní aktivity bez zdravých nohou? Bolesti nohou mohou ovlivnit nejen ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.04.22 | přečteno: 30545x

Bábovka jako klasika v netradičním hávu

Bábovka - zní to tak obyčejně a přitom neznám téměř nikoho, kdo by ji neměl rád. Je to prostě klasika, která nikdy ne...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.06.05 | přečteno: 30874x

Jako v bavlnce aneb fusaky a deky pro naše nejmenší

Také máte někdy pocit, že je apríl? Chvíli zima, chvíli jaro. Sněhovou vánici střídá během několika málo minut slunce...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.02.18 | přečteno: 30605x
 

Portál pro ženy