newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak vybrat dámské kolo

 
Jak vybrat dámské kolo

Cyklistika je úžasný způsob, jak si odpočinout od každodenních starostí a načerpat novou energii. A tak se může rychle stát vaším koníčkem, způsobem, jak se zbavit stresu i cestou k vysněné postavě. Ale jak zvolit to pravé? To vám poradíme v dnešním článku.

 

Typy dámských kol  

Podívejme se nyní blíže na kola pro ženy. Mají svůj význam? Určitě! Dámské kolo má svá specifika a výhody, které ocení jen ženy. Jestliže dáváte přednost výletům v přírodě a terénu, pak vybírejte z horských kol s koly, která mohou mít průměr 27,5 nebo 29 palců. Velikost kol 27,5 je snáze ovladatelná. Větší varianta je zase o něco rychlejší. Na silnice nebo vyasfaltované cyklostezky je vhodné kolo silniční. A pokud chcete střídat silnici s lehčími povrchy, tak volte kolo krosové. Městská kola a skládací kola mají konstrukci uzpůsobenou tomu, aby byla maximálně pohodlná, a obvykle jsou v základu doplněna o blatníky, osvětlení a nosič. Celou jednu velkou kategorii tvoří kola elektrická. Najdete v ní všechny výše uvedené typy kol. Jejich úkolem je vám maximálně usnadnit překonávání vzdáleností. Dalším kritériem výběru je samozřejmě cena. Jestliže nemáte žádné závodní ambice, ale jde vám spíše o pohodové projížďky, postačí vám kolo z nižší cenové kategorie.

Od velikosti rámu po komponenty

Nyní se pojďme na kolo pro ženy podívat podrobněji. Dámská kola mají oproti pánským kolům jinou geometrii. Mají kratší rám, tj. řídítka jsou blíže sedlu. S tím souvisí délka představce, který slouží k uchycení řídítek k přední vidlici. Ten mívá délku 5 až 8 cm. Díky tomu je kolo snáze ovladatelné.

Velikost rámu vybírejte podle své výšky. Setkáte se s velikostmi uváděnými stejně, jako je tomu u textilu (S, M, L, XL) nebo s údaji v palcích. Přehlednou tabulku velikostí kol mívá na svých stránkách uvedenou každý dobrý prodejce kol. V ní si vyhledáte svou výšku a k ní patřičnou velikost rámu horského, silničního nebo krosového kola. Řídítka. Pro ženy jsou vhodné zejména kratší typy. A gripy sloužící k jejich držení bývají užší, aby je pohodlně sevřely i drobné dámské dlaně.

Dalším důležitým prvkem pro vaše pohodlí během jízdy je sedlo, to by mělo být přizpůsobeno potřebám žen. Bývá kratší a širší a uprostřed mívá měkký gel. Kliky (zajišťují šlapání do pedálů) bývají také kratší. Obvyklá délka je kolem 170 mm. Prakticky neodmyslitelnou součástí dnešního horského kola je odpružená vidlice. Ta by měla bez problému reagovat na lehčí ženské tělo, proto je ideální vidlice vzduchová. U vidlice se ještě setkáte s různými možnostmi zdvihu. Pro rekreační ježdění vám jistě postačí rozsah 80–100 mm. Jakmile propadnete jízdě v terénu, jistě se poohlédněte po kole celoodpruženém. A v neposlední řadě ještě neopomeňte před nákupem kola zkontrolovat pláště u kol. Lepší přilnavost a stabilitu kola zajistí širší pláště s výraznějším vzorkem. K rychlosti vám naopak pomohou pláště užší s ne příliš výrazným vzorkem.

Zdá se, že výběr kola není nic jednoduchého. Nejde jen o barvu, i když by to bylo mnohem jednodušší. Ničeho se nebojte, každý dobrý a zkušený prodejce vám s výběrem poradí. A pokud je to možné, kolo si před nákupem vyzkoušejte. Stačí se krátce projet a hned uvidíte, jak se vám na kole sedí, zda je pro vás pohodlné nebo budete hledat dál.

 

2020.01.17 | Martina Limbergová | přečteno: 30390x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: sport cyklistika dámské kolo jak vybrat

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Bylinná vlasová voda - vaše vlasy ji budou milovat

Jsou vaše vlasy unavené, zplihlé, lámavé - vypadají zkrátka nezdravě? Máte lupy a vlasová pokožka vás nepříjemně svědí? ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.04.03 | přečteno: 30273x

Jalovec je stále oblíbenější rostlinou pro široké využití v zahradách

Jalovec je stále oblíbenější rostlinou pro široké využití v zahradách. Tato obliba je dána jak jeho krásným a všestranný...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.04.13 | přečteno: 30147x

POSILTE IMUNITU JEDNODUŠE A PŘÍJEMNĚ - SPÁNKEM

Ke správnému fungovaní imunitního systému se váže mnoho doporučení, jedno je ale velmi jednoduché a navíc příjemné. Nemu...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2020.04.21 | přečteno: 30095x

Ruku v ruce

  Vodíte se rádi s partnerem ruku v ruce? Žmouláte si dlaně každou chviličku? Nebo jdete každý raději sám a ...
 
celý článek | Zuzana Ditzelová | 2014.07.09 | přečteno: 30091x
 

Portál pro ženy