newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Slovníček wellness pojmů - 2. díl

 
Slovníček wellness pojmů - 2. díl

Pokračujeme druhým dílem lexikonu wellness a spa. Znáte všechny termíny?

 

 

Chlorella

Sladkovodní řasa užívaná jako doplněk stravy pro podporu imunity. Nejčastěji se prodává ve formě tablet. Žádnou studií nebyly dosud prokázány imunostimulační ani protirakovinné účinky, které by měla dle výrobců chlorela mít, nicméně mezi lidmi je tento doplněk stravy stále velmi populární. Prokazatelně konzumace chlorely dodává tělu spoustu vitamínů a minerálu, které obsahuje.

Infrasauna

Sauna, která jako zdroj tepla využívá infračervené záření. Infračervené záření je pro lidský organismus neškodné a prohřívání je tak velmi přirozené. Saunování v infrasauně není tak náročné jako v jiných druzích saun, je tedy vhodné např. i pro kardiaky a astmatiky.

Jogging

Světově rozšířené označení pro druh běhu, při kterém běžec udržuje nízkou rychlost a jeho cílem je běžet co nejdéle, ne nejrychleji. Jedná se o skvělý způsob, jak začít budovat kondici. Správný jogger chodí běhat pravidelně alespoň na půl hodiny a to několikrát do týdne.

Kryoterapie

Tzv. terapie mrazem funguje na principu krátkodobého (v řádu několika minut) pobytu ve velmi mrazivém prostředí. V kryokomoře neboli poláriu je udržována teplota okolo -120 °C. Pravidelné návštěvy kryoterapie mohou pozitivně ovlivnit obranyschopnost a vitalitu, pomoci při rehabilitaci nebo zmírňování příznaků chronických chorob.

Lymfatická masáž

Druh masáže, při které se stimuluje lymfatický oběh těla. Cílem je aktivovat proudění lymfy a urychlit vyplavování škodlivých látek z těla. Aby byla masáž účinná a šetrná, měl by ji vždy provádět proškolený lymfoterapeut. Základní lymfodrenáž se poté může naučit i klient a provádět ji pravidelně doma. Kromě prokázaných lékařských účinků na lidské tělo má také lymfatická masáž velmi dobré výsledky při odbourávání celulitidy.

Moxování

Léčebná metoda využívaná zejména v tradiční čínské medicíně. Jedná se o nahřívání jednotlivých částí těla a to nejčastěji zapáleným svitkem bylin (pelyněk, zázvor). Teplo dodává energii do potřebných akupunkturních bodů a tím dochází k jejich stimulaci. Moxování má v tradiční východní medicíně tisíciletou tradici a s úspěchem je využíváno dodnes.

Nordic walking

Oblíbený sport, při kterém se podnikají dlouhé procházky s vycházkovými hůlkami. Je to nenáročný způsob jak zlepšit kondici v jakémkoliv věku a navíc příjemně na čerstvém vzduchu a v kolektivu.

Otrubová koupel

Otruby jsou v podstatě odpadní produkty vznikající při mletí obilí. Koupele ze zejména ovesných otrub se využívají při léčbě kožních onemocnění a to hlavně nejrůznějších druhů ekzémů. Pozitivních výsledků bývá dosaženo zejména u koupání kojenců, kteří na atopický ekzém trpí.

 

2016.02.29 | Nikol Mohoritová | přečteno: 30023x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: wellness spa zdraví

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Dárek pro babičku a dědu – překvapte své blízké jedinečnými dárky

Když dáváme svým blízkým dárky, je to pro nás mimořádný zážitek, který většině z nás přináší velkou radost a uspokojení....
 
celý článek | Lea Kubová | 2023.12.18 | přečteno: 431x

Jak najít kvalitní kadeřnictví nebo kosmetiku za rozumnou cenu?

Hledáte novou kadeřnici nebo kosmetičku? Je pro vás důležitá kvalita, ale také cena? Pokud nemáte doporučení na konkr...
 
celý článek | Admin | 2015.08.19 | přečteno: 30065x

Vyhrajte napínavý thriller Zabij mě znovu

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast, gratulujeme výhercům a přejeme krásné počtení! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.03.29 | přečteno: 30087x

Udělat z komára velblouda? Na to jsem mistr!

Po kom to dítě je? Nejspíš po nás. Taky máme svoje mouchy. A komáry s velbloudy jakbysmet. ...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.03.20 | přečteno: 30046x
 

Portál pro ženy