newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

7 zajímavých důvodů, proč pít levandulový čaj

 
7 zajímavých důvodů, proč pít levandulový čaj

Něžná a voňavá levandule patří k nejoblíbenějším bylinkám. Je ceněná v aromaterapii, nezastupitelné místo má v kosmetice a oblíbená je také v gastronomii. Jen málokoho ale napadne vychutnat si ji v podobě čaje. Přitom právě on se může pochlubit celou řadou okouzlujících vlastností.

 

1. Pro klidný spánek

Dejte si šálek aromatického levandulového čaje před ulehnutím a dopřejte si ničím nerušený spánek. Levandule navozuje relaxaci a uvolňuje tělo i mysl. Proto dokáže efektivně přispět k lepší kvalitě spánku, případně zkrátit dobu potřebnou k usnutí.

2. Zmírnění menstruačních bolestí

Pokud patříte k té skupině žen, kterou trápí každý měsíc bolestivé křeče a nepohodlí v podbřišku, můžete vyzkoušet levanduli. Tato léčivá rostlina se může pochlubit protizánětlivými vlastnostmi, celkově uklidňuje, a navíc umí ulevit od svalových křečí.

                                                                

3. Posílení imunity

Existuje spousta kouzelných bylinek, které posilují imunitu. Levandule lékařská mezi ně rozhodně patří také. Popíjení levandulového čaje napomáhá správnému fungování přirozené obranyschopnosti organismu, a proto představuje zajímavou prevenci nejen před nachlazením.

4. Zlepšení trávení

Ať už vás trápí nadýmání, žaludeční neuróza nebo třeba plynatost, zkuste si udělat voňavý šálek levandulového čaje. Nejenže se po něm budete cítit lépe, ale zároveň může přispět k úlevě od uvedených potíží.

                                                                

5. První pomoc proti úzkosti

Levandule se osvědčila jako účinný bylinný pomocník proti úzkostem, které dokážou znepříjemnit každodenní život. Pravidelné pití čaje z levandule eliminuje pocity stresu a úzkosti. A příjemným bonusem je skutečnost, že pozitivně ovlivňuje i náladu.

6. Proti bolestem hlavy

I migréna dokáže člověka pořádně potrápit a na určitý čas až znemožnit běžné každodenní aktivity. Ukazuje se ale, že právě levandule má blahodárný efekt na zmírnění bolestí včetně bolestí hlavy.

                                                                

7. Na alergické dýchací potíže

Protože se levandule pyšní protizánětlivými vlastnostmi a zároveň podporuje správnou funkci imunitního systému, předpokládá se, že by mohlo mít pití levandulového čaje příznivý vliv na respirační potíže, za jejichž vznikem stojí alergie.

Levandulový čaj si připravíte velice snadno. Do šálku nasypte 1 čajovou lžičku sušené levandule nebo dvojnásobné množství čerstvé bylinky. Obsah šálku zalijte vroucí vodou. Nechte přibližně 5 minut louhovat. Poté sceďte, a ještě teplý čaj můžete popíjet.

2024.07.14 | Jana Brandtlová | přečteno: 291x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: levandule levandulový čaj bylinky bylinkový čaj zdraví přínosy pro zdraví spánek bolesti trávení alergie

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Ani s příchodem podzimu nezanedbávejte péči o svá chodidla

V jarních a letních měsících většina z nás žen dbá na pravidelnou pedikúru. Uzavřené boty totiž vystřídají sandálky a je...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.10.02 | přečteno: 30377x

Jogurtový dort s ovocem

Chladných dní stále přibývá, ale letní bezstarostnou atmosféru si můžete připomenout alespoň na talíři. Vyzkoušejte l...
 
celý článek | Adela Rychtáriková | 2015.09.14 | přečteno: 30488x

Jak vybrat to nejlepší povlečení do své ložnice?

Při kvalitě spánku hraje roli nejen volba vhodné postele, roštu a matrace. Na čem si dát ještě záležet? Na výběru pov...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.02.04 | přečteno: 30339x

Vyhněte se jarní únavě, pomáhá pitný režim

Malátnost, ztráta energie nebo celkové vyčerpání se velmi často projevuje v jarních měsících. Je to z toho důvodu, že...
 
celý článek | Admin | 2017.03.23 | přečteno: 30258x
 

Portál pro ženy