reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Jen tak si skočit...

 
celý článek | Martina Limbergová | přečteno: 30097x 2014.04.24

Muž na józe: procitnutí

 
celý článek | Jan Kodl | přečteno: 30043x 2013.02.12

Jak správně pečovat o suchou a mastnou pleť?

 
celý článek | Martina Limbergová | přečteno: 30046x 2014.12.02

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Říká se, že oko je oknem do duše. A tělo je zrcadlem duše

 
Říká se, že oko je oknem do duše. A tělo je zrcadlem duše

Někteří lidé zastávají názor, že tělo je ve skutečnosti pouhým oděvem naší duše. Funguje jako jakýsi skafandr, který duchu umožňuje procházet zkušenostmi života. Podle toho, co v životě zažíváme, se naše tělo tvaruje a mění.

 

Pravdou je, že všechny emoce, které zažíváme, vyvolávají také tělesné reakce – zatínání zubů, zvedání ramen, schovávání hrudníku, skřípání zuby a podobně – to vše přímo zrcadlí naše prožitky a pomáhají nám čelit výzvám, které přicházejí z vnějšího světa.

Pokud si nemůžeme dovolit projevit emoce naplno a z našich emočních reakcí se stanou stále se opakující nevědomé vzorce, tělo začne v konkrétních místech dlouhodobě tuhnout, ztrácí flexibilitu a schopnost volně se pohybovat a my se můžeme stát svými vlastními zajatci uvnitř neprostupného brnění našeho těla. Když tělo zapomene, že všechny jeho části jsou přirozené a svobodné a mohou se volně pohybovat, často dochází k prvním stádiím nejrůznějších nemocí.

                                                                

Již naší dávní předci věděli

S těmito skutečnostmi, s tím, jak důležité je rozbít nastavená brnění, rozhýbat je a rozpustit, pracuje například jóga a ájurvéda. Ovšem nejznámější a nejvíce účinnou se ukázala indická škola Aithein, která se zabývá holistickým léčením a prastarou naukou marma terapie.

Škola Aithein

Škola Aithein vás může prostřednictvím léčivé práce s vědomým dotekem naučit navracet se ke zdrojové energii uvnitř sebe sama a k přirozené síle těla, jeho vitalitě a schopnosti sebeléčení. Aithein znamená „znovuoživit“ a při této praxi se odhalují vzorce ukryté hluboko ve svalech a tkáních. Skrze masáže zatuhlých míst a vědomou prací s nimi je možné dotknout se nejenom fyzické schránky člověka, ale také mysli, emocí a duše. Tímto způsobem lze rozpouštět staré vzorce a postupně proměňovat základní nastavení tělo – duše.

                                                               

Marma terapie

Marma terapie je nejstarší systém léčení pocházející od 18 indických učenců. Po tisíciletí bylo toto učení předáváno pouze ústně z učitele na žáka. Tato forma terapie je způsobem práce s tělem za využití marma bodů – tedy míst v těle, kde se setkávají svaly, cévy, kosti, vazivová tkáň a/nebo klouby.

Obecně lze říct, že marma terapie revitalizuje a regeneruje orgány, zlepšuje imunitu i spánek a harmonizuje poměr elementů v těle – jak je známe z ájurvédy: kaphu (země, voda), pittu (oheň, voda) a vátu (vzduch, éter).

Mr, mar a marma dokáže ublížit

Mr a mar v sanskrtu znamená zranit nebo usmrtit. V těle je celkem 107 hlavních marma bodů + 108. marma bod tvoří samotná mysl. Marmy jsou „zranitelné“ nebo „citlivé“ body na těle. Skrze místa, kde jsme citliví a zranitelní, se nám také může dostat léčba nebo uvolnění konkrétních tělesně – emočních bloků, se kterými právě terapie pracuje.

V minulosti bylo toto významné učení zneužito ve válkách. Marmy jsou totiž také místem, kde můžeme člověka násilným úderem fatálně zasáhnout.

Samozřejmě, že v současné době se praktikuje pouze léčivá práce s těmito body a v Indii je dokonce marma součástí studia chirurgie – řezy vedené podle marem se totiž mnohem lépe hojí.

                                                                

Marma terapie u nás

Odborníci na marma terapii si všimli, že u českých pacientů nejlépe funguje takzvaný bod indrabasti. Citlivost obvykle indikuje zátěž nebo dysbalanci, protože marmy slouží také k diagnostice. Indrabasti znamená „brána do střev“ a je lokalizován na přechodu mezi oběma polovinami lýtkového svalu a Achillovou šlachou.

Terapii pomocí indrabasti můžete vyzkoušet i sami na sobě: s výdechem uvolněte nohy a bod stiskněte na obou nohách současně po dobu asi 6 vteřin. Volně dýchejte a sledujte, co se děje.

Tato marma uvolňuje prostor střev, a tím také stabilizuje mysl a eliminuje emoční nepohodu. Dále potom působí preventivně proti všem střevním problémům – zácpě, průjmu, hemeroidům či nadýmání. Příznivě působí také při PMS a jako prevence menstruačních bolestí.

Tuto marmu ale nestlačujte, pokud právě menstruujete, máte v místě bodu otok, trombózu nebo křečovou žílu. Jiné kontraindikace nejsou známy a terapie by měla být zcela bezpečná.

2022.06.12 | Jana Brandtlová | přečteno: 30165x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: tlakové body marma terapie marmy masáž léčba dotekem škola Aithein ájurvéda jóga

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Tipy na vánoční dárky 1

Vánoce jsou za rohem! Možná se vám toto prohlášení zdá zbytečně unáhledné, když je za námi teprve polovina listopadu, na...
 
celý článek | Markéta Zuziaková | 2020.11.19 | přečteno: 30137x

Není smrádek, jako smrádek

Jsem netolerantní… a ani se za to moc nestydím, opravdu nesnáším zápach, ať ten co produkují hygienu zanedbáva...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.03.28 | přečteno: 30096x

Proč byste si místo bazénu měli pořídit venkovní vířivku?

Máte rádi vodní radovánky? Vadí vám, že venkovní bazén můžete využívat jen několik dní v roce, a to, když je venku te...
 
celý článek | Admin | 2016.09.23 | přečteno: 30262x

Kuchyně v sezóně, aneb jablkový závin na dva způsoby

Touto dobou už bývají jabloně obtěžkané zralými plody a přišel čas úrodu sklidit. Miluju plné bedny vonících jablek, ...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.09.29 | přečteno: 30057x
 

Portál pro ženy