newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Léčba stromy na jaře

 
Léčba stromy na jaře

Léčba stromy samozřejmě není zdaleka jen o tom, že je budete objímat nebo se mezi nimi procházet. Detoxikačním a léčebným účelům poslouží také listy, kůra nebo jehličí. Právě na jaře jsou stromy nejsilnější a skvěle podpoří detoxikaci organismu či pomohou načerpat nové síly. A jak si připravit nálevy a k čemu konkrétnímu je použít? Věřte, že stromy fungují na výbornou.

 

Léčba stromy listnatými

Bříza bělokorá

Mladé, svěže zelené lístky břízy vám mohou předat trochu své síly a houževnatosti. Nálev z nich připravený podporuje metabolismus, a je proto oblíbený právě při jarní očistě. Celkově pomáhá při trávicích obtížích a při zánětech močových cest. Dokáže podpořit vylučování moči, aniž by přitom dráždil ledviny.

Březové koupele prokrvují pokožku, zlepšují její pevnost a pružnost, zmírňují projevy celulitidy, revmatických potíží a tiší bolesti kloubů. Nálev z mladých lístků dobře poslouží i jako skvělý kondicionér pro zdravé a lesklé vlasy. Lístky je ovšem potřeba sbírat mladé, do dvou měsíců po rozvinutí, tedy obvykle od března do května.

                                                                     

Náš tip na přípravu nálevu

Jednu polévkovou lžíci čerstvých nadrcených lístků zalijte šálkem vroucí vody a nechejte pod pokličkou louhovat asi 10 minut. Nálev poté popíjejte 1 až 3 x denně v 3 týdny trvající očistné kúře.

Dub

Z dubu letního i z dubu zimního se k léčebným účelům používá především mladá kůra. Využití ale najdou i mladé listy. Listy sice obsahují méně tříslovin než kůra, ale i tak vám bude jejich chuť možná připadat hodně hořká. Účinkují sice mírněji, ale spolehlivě.

                                                                     

Listy dubu můžete podrtit a přikládat formou obkladu na bolavé svaly a klouby. Aby obklad dobře zafungoval, nechte jej vždy přiložený alespoň hodinu. Nálev ze lžičky listů a šálku horké vody pak poslouží při trávicích potížích, ale i jako účinná pleťová voda, která čistí mastnou pleť a stahuje póry.

Líska obecná

Chutné plody této odolné a skromné dřeviny nejsou rozhodně jejím jediným přínosem. Nálev z listů pomáhá opět při potížích s trávením, především při léčbě průjmových stavů. Uklidňuje totiž střevní peristaltiku a hojí sliznici. Mladé listy působí mírně, starší mají vyšší obsah svíravých látek a jejich účinek je velmi silný. Pupeny a mladé listy působí hlavně jako výborný detox jater, proto jsou skvělou součástí právě jarní ozdravné procedury.

                                                                     

Náš tip na přípravu oplachu

Polévkovou lžíci sekaných listů přelijte šálkem vroucí vody, nechejte 15 minut odstát a sceďte. Až klesne teplota, opláchněte odvarem unavenou pleť nebo jej použijte jako obklad na místa, které potřebujete osvěžit. Oplach i obklady jsou výtečné také při léčbě ekzémů a hemoroidů.

Léčba stromy jehličnatými

Modřín

Jehličky modřínu opadavého obsahují silice, které dokážou pročistit dýchací cesty a osvěžit dech. Jestliže je podrtíte a nasypete do vroucí vody, poslouží vám k inhalaci. Inhalace modřínového jehličí je skvělá při léčbě nachlazení, pro uvolnění dutin, ale také vám pomůže při stresu a vyčerpání. Odvar můžete přidat i do posilující jarní koupele, která má blahodárné účinky při stavech únavy, při nachlazení nebo revmatických potížích.

                                                                     

Náš tip na přípravu odvaru

Hrst svazečku jehliček promněte, vložte do litru vody, přikryjte pokličkou a pomalu přiveďte k varu. Krátce povařte, 1 až 2 minuty úplně postačí, a poté nechejte ¼ hodiny odstát.

Právě v době, kdy se stromy začínají rozvíjet, nastává čas, abyste je využili pro své vlastní zdraví.

 

2023.04.08 | Jana Brandtlová | přečteno: 30148x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: stromy léčba pomocí stromů léčivé stromy odvar z listů odvar z jehličí

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Slevové kódy šetří váš čas i peníze

Nakupování přes internet dnes už většina z nás bere jako naprostou samozřejmost a mnozí si bez něj neumí život a...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2017.04.25 | přečteno: 30218x

Všechny cesty vedou do Itálie

I když by se mohlo zdát, že první měsíce roku nejsou k cestování příznivé, opak je pravdou. Pro znalé je toto období pra...
 
celý článek | Lea Kubová | 2024.01.31 | přečteno: 387x

Jahody pro zdraví i krásu

Čerstvě natrhané zralé jahody jsou jedním z nejlepších darů přírody - jsou sladké, chutnají ohromně a obsahují výjime...
 
celý článek | Vendula Králová | 2013.07.02 | přečteno: 30048x

Léčba neplodnosti – cesta k vytouženému dítěti

Najít si partnera a založit s ním rodinu je přirozenou součástí života téměř každé ženy. Bohužel ne všechny páry...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.07.27 | přečteno: 30053x
 

Portál pro ženy