newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Bětka (34): Trápí mě nadváha, ale nevím si s ní rady

 
Bětka (34): Trápí mě nadváha, ale nevím si s ní rady

S váhou jsem byla na štíru prakticky od puberty, i když to nebylo nijak vážné. Nikdy jsem sice nebyla štíhlá, ale ani vyloženě tlustá. Spíš taková oplácaná, ale velká prsa a pěkný zadek mi to vyvažovaly a u mužů jsem měla úspěch, takže jsem netrpěla nízkým sebevědomím. Byla jsem taky hodně aktivní, v práci i ve volném čase. Po dvou dětech jsem ale hodně přibrala, a to nejen těhotenstvím. Najednou nebyl čas na nějaké velké aktivity, ze stresu jsem začala sahat stále častěji po jídle a postupně jsem se dostala z 80 kilo na nynějších téměř 110 kilogramů. Stydím se i před svým manželem, i když ten říká, že se mu stále líbím. Snažila jsem se držet různé diety, ale moc to nepomohlo. Ke sportu jsem neměla nikdy blízko, ale občas nějaké cvičení vyzkouším. Problémem ale je, že u ničeho dlouho nevydržím. Nevěřím si, že to dokážu, a tak to raději vzdám. Takto už ale vypadat nechci. Navíc mě začalo všechno unavovat a bolí mě celé tělo. Chtěla bych se dostat zpátky na svou váhu nebo se jí aspoň trochu přiblížit. Jak mám vydržet a opravdu nastartovat změnu?

 

 

Milá Bětko,

chce se mi říct, ať se netrápíte. Objektivně vzato, obezita je problém čím dál častější, protože náš současný životní styl moc pohybu nevyžaduje. Nikdy dřív nebylo tolik obézních dětí, a navíc je pravda, že mnoho mužů upřednostňuje právě pořádně zakulacené ženské tvary.

Nicméně, to Váš problém neřeší. Přestože se stáváme pěkně oplácanou populací, pohled společnosti na tlouštíky stále nese stopy diskriminace, respektive jistého pohrdání (viz například článek Lékaři jsou na tlouštíky zlí).

Je jasné, že to na sebevědomí nepřidá. A jasné je i to, že se se svými kily necítíte dobře, a to jak psychicky, tak i fyzicky. Nejhorší mi na tom ale přijde fakt, že neustálými snahami o zhubnutí, které potom nedotáhnete do konce, si své sebevědomí stále více shazujete.

Takže v první řadě bych začala u Vaší psychické pohody. Sama říkáte, že po sladkém saháte ve stresu, takže se pokuste úroveň stresu zmírnit. Pokud se stresujícím situacím nemůžete vyhnout, určitě do svého běžného programu zařaďte nějaké relaxační metody, a hlavně se soustřeďte na kvalitní spánek. Jakmile se dostanete do duševní pohody, vše bude rázem snazší.

Když nevydržíte u sportu a diet, mám pro Vás dobrou zprávu. Zhubnout se totiž dá i bez diety! Návod najdete v článku Pravidla, jak zhubnout bez diety, ale základ Vám stručně shrnu zde.

Základem je stanovený plán včetně toho, kolik chcete zhubnout. Vytvořte si cíl, který je reálně dosažitelný a pořiďte si „hubnoucí deníček“, kam budete zapisovat výsledky svého snažení. Monitorovat byť i minimální úspěchy je zásadní pro Vaši motivaci a povzbuzení ve chvílích, kdy se přestává dařit.

Ideální je, dát si ráno malou rozcvičku. Ať už se rozcvičíte nebo ne, hned po ránu a před snídaní vypijte sklenici teplé vody s citronem. Všude, kde jsou schody, vyhněte se výtahu a choďte po nich. Chůze do schodů je tím nejefektivnějším pohybem vůbec, a ani se přitom nemusíte převlékat do sportovního oblečení.

Každé jídlo jezte pomalu a pořádně rozkousejte každé sousto. Čím pomaleji budete jíst, tím méně toho sníte. Také se doporučuje jíst především doma, abyste jídlo měla co nejméně kalorické, bez přidaného cukru a konzervantů.

Hlídejte si velikost porcí a poctivě sledujte svůj příjem a výdej kalorií. Můžete využít některou z mobilních aplikací, která Vám bude nápomocná. Pozor ovšem na to, že i když budete jíst zdravě, ale ve velkém množství, můžete stejně dál přibírat.

Myslím, že duševní pohoda a těchto pár pravidel Vás může skvěle nastartovat a Vy si postupně můžete stanovovat další a vyšší cíle. Také by pro Vás mělo být snazší zapojit se do nějakého pravidelného cvičení, protože se začnete víc, a hlavně nenásilně, hýbat.

A kdyby nezabralo ani to, stále jsou tu bariatrické operace, tedy operace, které zmenšují velikost žaludku. Není to nic, za co byste se měla stydět, určitě i to stojí za to, abyste se ve svém těle cítila dobře.

Zkuste a uvidíte. Přeji Vám mnoho úspěchů a shozených kil.

JB

 

Máte nějaký dotaz nebo problém, se kterým si nevíte rady? Napište na e-mailovou adresu jana.b@portalprozeny.cz naší psycholožce Janě Brandtlové.

 

 

2021.03.23 | Jana Brandtlová | přečteno: 30152x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: obezita tloušťka psychická nepohoda trápení dieta cvičení

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak udržet v pořádku věci vašeho mazlíčka?

Než si ho přivedeme domů, obvykle musíme koupit základní výbavu pro psa. Existuje několik věcí, bez kterých se neob...
 
celý článek | Admin | 2021.01.22 | přečteno: 30043x

Velikonoční osení - dekorace i vitamínová bomba

Velikonoce jsou za dveřmi a první jarní den už přímo klepe na dveře. Je tedy nejvyšší čas pozvat jaro k vám domů. Jedním...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.03.16 | přečteno: 30210x

Jak dosáhnout pocitu štěstí? Začít musíte u sebe

Cítíte se unaveně a mizerně, i když se za každou cenu snažíte, abyste byla šťastná vy i vaše rodina? Možná jen moc tlačí...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.11.11 | přečteno: 30061x

Jak správně vybrat školní aktovku nebo batoh?

Jestliže máte doma budoucího prvňáčka, který už nemůže dospat, až půjde do školy, zřejmě už vybíráte aktovku nebo školní...
 
celý článek | Adéla Hessová | 2021.06.22 | přečteno: 30158x
 

Portál pro ženy