Nepřehlédněte
Každý milujeme trochu jinak aneb Vztahy proměnlivé a komplikované
Zazařte ve výprodejích! 15 krásných letních topů do 300 korun!
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Vánoční mokré řezy aneb moučník s chutí Vánoc
Tento recept jsem před mnoha lety dostala od mé dobré kamarádky a musím říct, že se u nás zabydlel. Už spoustu let prostě neodmyslitelně patří k době adventní a vánoční, a to je důvod, proč se o něj chci podělit i s vámi. Je to jednoduchý, rychlý a přitom velmi tvárný recept, který si vlastně úplně každý může uzpůsobit své chuti. My ho ale máme rádi takto:
VÁNOČNÍ „MOKRÉ“ ŘEZY
Suroviny:
1 Hera
2 lžíce kvalitního kakaa
1 hrnek vody
1-1,5 hrnku hnědého třtinového cukru
2 lžíce medu (možno vynechat)
Dále:
2 hrnky polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
3 celá vejce
asi 3 lžičky koření na svařák nebo na perník (může být i samotná skořice)
trochu citrónové a pomerančové kůry (z dobře umytých citrusů)
Postup:
Heru, kakao, vodu, cukr a med rozvaříme v hrnci a ze vzniklé tekutiny si odlijeme stranou asi 1 hrníček. Zbytek necháme lehce zchladnout, přelijeme do zadělávací mísy a přimícháme ostatní suroviny – mouku s práškem do pečiva, vanilkový cukr, vejce, čerstvě strouhanou kůru a koření. Vymícháme v hladké těsto, které vlijeme na plech a upečeme podle zkušeností s vlastní troubou (cca 30 minut při 170 stupních). Na ještě horký moučník rozetřeme předem odlitou směs. HOTOVO!
Krájíme na řezy nebo čtverce, jak se komu líbí. Povrch řezu zůstane díky polevě lesklý a sladký, proto další zdobení není nutné (pouze pro efekt). Vánoční mokré řezy chutnají podobně jako medový perník, jsou však daleko šťavnatější a vláčnější. U nás se po nich zapráší během několika hodin.
TIP: Těsto se dá stejně dobře upéct a pomašlovat v papírových, silikonových nebo teflonových formičkách na muffiny. Stojí za to vyzkoušet!
Dobrou chuť v pohodovém předvánočním čase!
Poslat článek
Tisk
Štítky: vánoční moučník, recept na vánoční řezy