newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Vánoční mokré řezy aneb moučník s chutí Vánoc

 
 

 

Tento recept jsem před mnoha lety dostala od mé dobré kamarádky a musím říct, že se u nás zabydlel. Už spoustu let prostě neodmyslitelně patří k době adventní a vánoční, a to je důvod, proč se o něj chci podělit i s vámi. Je to jednoduchý, rychlý a přitom velmi tvárný recept, který si vlastně úplně každý může uzpůsobit své chuti. My ho ale máme rádi takto:

 

VÁNOČNÍ „MOKRÉ“ ŘEZY

Suroviny:

1 Hera

2 lžíce kvalitního kakaa

1 hrnek vody

1-1,5 hrnku hnědého třtinového cukru

2 lžíce medu (možno vynechat)

Dále:

2 hrnky polohrubé mouky

1 kypřící prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

3 celá vejce

asi 3 lžičky koření na svařák nebo na perník (může být i samotná skořice)

trochu citrónové a pomerančové kůry (z dobře umytých citrusů)

 

Postup:

Heru, kakao, vodu, cukr a med rozvaříme v hrnci a ze vzniklé tekutiny si odlijeme stranou asi 1 hrníček. Zbytek necháme lehce zchladnout, přelijeme do zadělávací mísy a přimícháme ostatní suroviny – mouku s práškem do pečiva, vanilkový cukr, vejce, čerstvě strouhanou kůru a koření. Vymícháme v hladké těsto, které vlijeme na plech a upečeme podle zkušeností s vlastní troubou (cca 30 minut při 170 stupních). Na ještě horký moučník rozetřeme předem odlitou směs. HOTOVO!

Krájíme na řezy nebo čtverce, jak se komu líbí. Povrch řezu zůstane díky polevě lesklý a sladký, proto další zdobení není nutné (pouze pro efekt). Vánoční mokré řezy chutnají podobně jako medový perník, jsou však daleko šťavnatější a vláčnější. U nás se po nich zapráší během několika hodin.

TIP: Těsto se dá stejně dobře upéct a pomašlovat v papírových, silikonových nebo teflonových formičkách na muffiny. Stojí za to vyzkoušet!

 

              

 

Dobrou chuť v pohodovém předvánočním čase!

 

| přečteno: 30814x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: vánoční moučník, recept na vánoční řezy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Wellness slovníček 3. díl

  Poslední díl slovníčku z oblasti wellness a zdravého stylu.       ...
 
celý článek | Nikol Mohoritová | 2016.05.05 | přečteno: 30385x

OBOHAŤTE SVŮJ JÍDELNÍČEK O SÓJOVÝ SÝR - TOFU

Tofu je výživná a všestranně použitelná potravina vyráběná srážením mléka ze sójových bobů. Ačkoliv se jedná o japonské ...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.04.08 | přečteno: 30650x

To je ale počasíčko aneb takové to domácí žehrání

Zdá se, že Češi jsou tím proslulí už minimálně po Evropě. Nic není dobré, všechno je hrůza a katastrofa a svět a spol...
 
celý článek | Lucie Martináková | 2013.06.30 | přečteno: 30400x

Pitný režim dodržujte po celý rok, nejen v létě!

Bez jídla se dá vydržet i několik měsíců, bez vody organismus chřadne podstatně rychleji. Paradoxní je, že většina li...
 
celý článek | Admin | 2016.05.31 | přečteno: 30496x
 

Portál pro ženy