Nepřehlédněte
Odstranění chloupků – 3 způsoby, jak docílit krásné pokožky
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
OBOHAŤTE SVŮJ JÍDELNÍČEK O SÓJOVÝ SÝR - TOFU
Zajímavé je, že vzniklo zřejmě náhodou. I když sójové boby nepatří technicky mezi obilí, má se za to, že Číňané považovali sóju za jedno z pěti posvátných zrn spolu s rýží, pšenicí, prosem a ječmenem. Pravděpodobně tedy připravovali sóju podobným způsobem jako obilí, tedy sušením, rozemletím a vařením. Přidáním soli se nejen výsledný produkt dochutil, ale také působila jako tuhnoucí činidlo vytvářející hrudkovitou hmotu podobnou tvarohu. Tento proces je používán výrobci až do dnešní doby.
Jelikož se jedná o potravinu rostlinného původu, tofu je hojně vyhledávané vegetariány i lidmi preferující zdravý životní styl. Existuje několik druhů, např. natural (bez příchutě), uzené a marinované, česnekové, bylinkové aj.
Obsahuje řadu prospěšných látek pro naše zdraví:
- vysoký obsah bílkovin
- nenasycené mastné kyseliny
- vlákninu
- vitaminy skupiny B
- minerální látky – vápník, železo, hořčík
- fytoestrogeny (upravují hormonální nerovnováhu)
Výhody zařazení tofu do vašeho jídelníčku:
- je bohaté na živiny
- lze použít jako náhrada masa
- jednoduchá příprava pokrmů
- univerzální použití
- snadno stravitelné
- snižuje cholesterol
- neobsahuje lepek
- předchází vzniku osteoporózy
Z tofu můžete vyrobit nejrůznější pokrmy a má opravdu všestranné využití. Můžete zkusit vyrobit například majonézu, pomazánky, sladký krém, různá zapékaná jídla a nákypy nebo si udělat zdravou formu řízků či guláše. Na internetu najdete velké množství receptů s touto výživnou potravinou.
Poslat článek
Tisk
Štítky: tofu, sójový sýr, bílkoviny, zdravá strava, vegetariánství