Nepřehlédněte
K ekologické domácnosti stačí málo: jak jí dosáhnout?
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Bábovka jako klasika v netradičním hávu
Bábovka - zní to tak obyčejně a přitom neznám téměř nikoho, kdo by ji neměl rád. Je to prostě klasika, která nikdy neomrzí, nezklame a má nespočet možných variant. Také ji milujete?
Už od dětství patřila u nás doma na nedělní stůl, aby měla případná návštěva co zakousnout ke kafíčku. Ani u babičky nikdy nechyběla její typická vůně linoucí se celým bytem. Vyzkoušela jsem jich mnoho druhů, ale pravidelně se vracím ke klasické dvoubarevné olejové, ta je prostě nejlepší. Co mě ale zaujalo, jsou všemožné formy na bábovky, díky kterým se tato klasika promění téměř v umělecké dílo. Některé by jistě mé návštěvy ohromily na první pohled a z obyčejné bábovky by se s trochou zdobení klidně mohl stát pěkný dort. Co na ně říkáte?
Pro návštěvu nebo slavnostní chvíli:
Na dětskou oslavu:
Kromě inspirace na zajímavé formy samozřejmě nemůže chybět ani několik osvědčených receptů:
Olejová bábovka
-
25 dkg hladké mouky
-
20 dkg cukru krystal
-
1 vanilkový cukr
-
1 dcl oleje
-
1 dcl teplé vody
-
1 prášek do pečiva
-
4 vejce
-
kakao
Smícháme mouku, cukry, olej, vodu, žloutky a prášek do pečiva, přimícháme sníh z bílků. Půlku těsta nalijeme do formy, do druhé poloviny zamícháme kakao podle chuti, poté také nalijeme do formy. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova.
Bábovka s vaječným likérem
-
125 g polohrubé mouky
-
125 g škrobové moučky (solamyl)
-
180 g moučkového cukru
-
¼ l oleje
-
¼ l vaječného likéru
-
1 prášek do pečiva
-
5 vajec
Vejce utřeme s cukrem do pěny a přilijeme olej a vaječný likér, poté přidáme mouku smíchanou se škrobovou moučkou a práškem do pečiva. Vše zamícháme a nalijeme do formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi hodinu.
Bábovka Margot
-
2 hrnky polohrubé mouky
-
1 hrnek mletého cukru
-
1 vanilkový cukr
-
¼ l mléka
-
½ hrnku oleje
-
3 vejce
-
prášek do pečiva
-
1 čokoláda Margot
-
3 lžíce rumu (nemusí být)
Smícháme mouku, cukry, olej, mléko, žloutky, prášek do pečiva, nastrouhanou čokoládu a podle chuti rum, poté vmícháme sníh z bílků. Nalijeme do formy a pečeme asi 45 minut dozlatova.
Jogurtová bábovka
-
200 g hladké mouky
-
200 g cukru krupice
-
1 vanilkový cukr
-
200 g bílého jogurtu
-
100 ml oleje
-
3 vejce
-
1 prášek do pečiva
V míse smícháme suché ingredience, poté přidáme vejce, jogurt a nakonec olej. Pečeme ve formě asi 45 minut.
Máte také nějaký oblíbený recept, kterému nikdo neodolá? Podělte se o něj s námi.
Zdroj fotografií: www.bonami.cz
Poslat článek
Tisk
Štítky: Recepty; pečení; bábovka