newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Bábovka jako klasika v netradičním hávu

 
Bábovka jako klasika v netradičním hávu

Bábovka - zní to tak obyčejně a přitom neznám téměř nikoho, kdo by ji neměl rád. Je to prostě klasika, která nikdy neomrzí, nezklame a má nespočet možných variant. Také ji milujete?

 

 

Už od dětství patřila u nás doma na nedělní stůl, aby měla případná návštěva co zakousnout ke kafíčku. Ani u babičky nikdy nechyběla její typická vůně linoucí se celým bytem. Vyzkoušela jsem jich mnoho druhů, ale pravidelně se vracím ke klasické dvoubarevné olejové, ta je prostě nejlepší. Co mě ale zaujalo, jsou všemožné formy na bábovky, díky kterým se tato klasika promění téměř v umělecké dílo. Některé by jistě mé návštěvy ohromily na první pohled a z obyčejné bábovky by se s trochou zdobení klidně mohl stát pěkný dort. Co na ně říkáte?

Pro návštěvu nebo slavnostní chvíli:

 

Na dětskou oslavu:

 

Kromě inspirace na zajímavé formy samozřejmě nemůže chybět ani několik osvědčených receptů:

 

Olejová bábovka

  • 25 dkg hladké mouky

  • 20 dkg cukru krystal

  • 1 vanilkový cukr

  • 1 dcl oleje

  • 1 dcl teplé vody

  • 1 prášek do pečiva

  • 4 vejce

  • kakao

Smícháme mouku, cukry, olej, vodu, žloutky a prášek do pečiva, přimícháme sníh z bílků. Půlku těsta nalijeme do formy, do druhé poloviny zamícháme kakao podle chuti, poté také nalijeme do formy. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova.

 

Bábovka s vaječným likérem

  • 125 g polohrubé mouky

  • 125 g škrobové moučky (solamyl)

  • 180 g moučkového cukru

  • ¼ l oleje

  • ¼ l vaječného likéru

  • 1 prášek do pečiva

  • 5 vajec

Vejce utřeme s cukrem do pěny a přilijeme olej a vaječný likér, poté přidáme mouku smíchanou se škrobovou moučkou a práškem do pečiva. Vše zamícháme a nalijeme do formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi hodinu.

 

Bábovka Margot

  • 2 hrnky polohrubé mouky

  • 1 hrnek mletého cukru

  • 1 vanilkový cukr

  • ¼ l mléka

  • ½ hrnku oleje

  • 3 vejce

  • prášek do pečiva

  • 1 čokoláda Margot

  • 3 lžíce rumu (nemusí být)

Smícháme mouku, cukry, olej, mléko, žloutky, prášek do pečiva, nastrouhanou čokoládu a podle chuti rum, poté vmícháme sníh z bílků. Nalijeme do formy a pečeme asi 45 minut dozlatova.

 

Jogurtová bábovka

  • 200 g hladké mouky

  • 200 g cukru krupice

  • 1 vanilkový cukr

  • 200 g bílého jogurtu

  • 100 ml oleje

  • 3 vejce

  • 1 prášek do pečiva

V míse smícháme suché ingredience, poté přidáme vejce, jogurt a nakonec olej. Pečeme ve formě asi 45 minut.

 

Máte také nějaký oblíbený recept, kterému nikdo neodolá? Podělte se o něj s námi.

Zdroj fotografií: www.bonami.cz

2014.06.05 | Martina Limbergová | přečteno: 30299x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Recepty; pečení; bábovka

 
archiv

Nejzajímavější články

 

3 tipy jak pečovat o pokožku krku a dekoltu

I přesto, že dekolt je mnohdy prvním místem, kam míří pohledy ostatních, a pokožka na krku je někdy spolehlivým ukazatel...
 
celý článek | Admin | 2014.06.06 | přečteno: 30028x

JAK VYČISTIT MYČKU RYCHLE A ÚČINNĚ

V domácnosti máme spoustu spotřebičů, které nám pomáhají s úklidem, a někdy zapomeneme na to, že i ony potřebují pravide...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.02.26 | přečteno: 30194x

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ

Patříte mezi ty, co si vždy před koncem roku dávají předsevzetí? Daří se vám je dodržovat nebo vaše odhodlání mizí sp...
 
celý článek | Aneta Vlkanová | 2013.12.31 | přečteno: 30105x

Jak mluvit s obětí sexuálního traumatu?

Nejen kauzy Dominka Feriho, Jana Cimického a Pavla Trávníčka ukazují, že naše společnost stále neumí otevřeně mluvit o z...
 
celý článek | Admin | 2022.01.14 | přečteno: 30099x
 

Portál pro ženy