newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Bábovka jako klasika v netradičním hávu

 
 

Už od dětství patřila u nás doma na nedělní stůl, aby měla případná návštěva co zakousnout ke kafíčku. Ani u babičky nikdy nechyběla její typická vůně linoucí se celým bytem. Vyzkoušela jsem jich mnoho druhů, ale pravidelně se vracím ke klasické dvoubarevné olejové, ta je prostě nejlepší. Co mě ale zaujalo, jsou všemožné formy na bábovky, díky kterým se tato klasika promění téměř v umělecké dílo. Některé by jistě mé návštěvy ohromily na první pohled a z obyčejné bábovky by se s trochou zdobení klidně mohl stát pěkný dort. Co na ně říkáte?

Pro návštěvu nebo slavnostní chvíli:

 

Na dětskou oslavu:

 

Kromě inspirace na zajímavé formy samozřejmě nemůže chybět ani několik osvědčených receptů:

 

Olejová bábovka

  • 25 dkg hladké mouky

  • 20 dkg cukru krystal

  • 1 vanilkový cukr

  • 1 dcl oleje

  • 1 dcl teplé vody

  • 1 prášek do pečiva

  • 4 vejce

  • kakao

Smícháme mouku, cukry, olej, vodu, žloutky a prášek do pečiva, přimícháme sníh z bílků. Půlku těsta nalijeme do formy, do druhé poloviny zamícháme kakao podle chuti, poté také nalijeme do formy. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova.

 

Bábovka s vaječným likérem

  • 125 g polohrubé mouky

  • 125 g škrobové moučky (solamyl)

  • 180 g moučkového cukru

  • ¼ l oleje

  • ¼ l vaječného likéru

  • 1 prášek do pečiva

  • 5 vajec

Vejce utřeme s cukrem do pěny a přilijeme olej a vaječný likér, poté přidáme mouku smíchanou se škrobovou moučkou a práškem do pečiva. Vše zamícháme a nalijeme do formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi hodinu.

 

Bábovka Margot

  • 2 hrnky polohrubé mouky

  • 1 hrnek mletého cukru

  • 1 vanilkový cukr

  • ¼ l mléka

  • ½ hrnku oleje

  • 3 vejce

  • prášek do pečiva

  • 1 čokoláda Margot

  • 3 lžíce rumu (nemusí být)

Smícháme mouku, cukry, olej, mléko, žloutky, prášek do pečiva, nastrouhanou čokoládu a podle chuti rum, poté vmícháme sníh z bílků. Nalijeme do formy a pečeme asi 45 minut dozlatova.

 

Jogurtová bábovka

  • 200 g hladké mouky

  • 200 g cukru krupice

  • 1 vanilkový cukr

  • 200 g bílého jogurtu

  • 100 ml oleje

  • 3 vejce

  • 1 prášek do pečiva

V míse smícháme suché ingredience, poté přidáme vejce, jogurt a nakonec olej. Pečeme ve formě asi 45 minut.

 

Máte také nějaký oblíbený recept, kterému nikdo neodolá? Podělte se o něj s námi.

Zdroj fotografií: www.bonami.cz

| přečteno: 30878x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Receptypečeníbábovka

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vaporizace – využijte účinky bylinek na maximum

Bylinky jsou skvělým lékem na mnohé neduhy a inhalace je jedním z nejlepších způsobů, jak jejich léčivých látek využí...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.08.17 | přečteno: 30530x

Nádoby na domácí bioodpad

Bioodpad byl vždy cennou surovinou pro výrobu kompostu, kterým jsme obohacovali půdu o potřebnou organickou hmotu, hu...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30718x

Luxusní plavba lodí – zážitek, který vás posadí na zadek!

Přemýšlíte, že byste rádi upustili od dovolené, na kterou se dopravíte autobusem, vlakem popřípadě letadlem? Zároveň ...
 
celý článek | Admin | 2014.07.23 | přečteno: 30358x

Sex na jednu noc? Ano, ale nezapomínejte na důležitá pravidla!

Být single má určité výhody, ale také nevýhody. Mezi ně patří i nedostatek sexu. Jistě, autoerotika je občas příjemná, a...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.08.18 | přečteno: 30632x
 

Portál pro ženy