newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Vaporizace – využijte účinky bylinek na maximum

 
Vaporizace – využijte účinky bylinek na maximum

Bylinky jsou skvělým lékem na mnohé neduhy a inhalace je jedním z nejlepších způsobů, jak jejich léčivých látek využít. Klasickou představou domácí inhalace je hrnec s bylinným odvarem a ručník přehozený přes hlavu skloněnou nad ním, avšak existuje daleko účinnější metoda. Je jí vaporizace, inhalování bylinek pomocí speciálního přístroje.

 

Vaporizace není kouření

Moderní přístroj zvaný vaporizér (latinsky vapor = pára) umožňuje inhalaci léčivých látek z bylin různých druhů, aniž by tyto byliny byly spalovány. Nejde tak o kouření, při kterém vznikají škodlivé zplodiny a cenné látky se stejně ve velké míře hořením zničí. Vaporizér je parní přístroj, který pomocí pozvolného zahřátí mění pevné nebo tekuté skupenství látek na plynné. K tomu se využívají teploty v rozmezí zhruba 80 – 220 °C podle konkrétního druhu rostliny. Vzniklá pára neobsahuje žádné škodlivé vedlejší produkty spalování a příjemně voní bylinami, neobtěžujete tak okolí nepříjemným zápachem jako při kouření.

Maximum účinných látek

Obsah účinných látek v páře vzniklé ve vaporizéru je až 95 %. Vzhledem k vyšším teplotám, které některé bylinky k uvolnění svých prospěšných složek potřebují, je tato metoda lepší než louhování bylin v horké vodě. Využít můžete vaporizaci bylin například při léčbě nachlazení a dalších respirační potíží, při problémech s trávící soustavou, u různých zánětů, ale také například pro zmírnění stresu. Inhalovat se dají nejen bylinky, ale také tabák, takže je vaporizér i výborným pomocníkem pro kuřáky. Takto mohou získávat nikotin bez toho, aniž by dále vdechovali jedovaté zplodiny z klasických cigaret.

Bylinky všeho druhu

Je mnoho bylin, které se dají takto využít, záleží na vašich konkrétních zdravotních potížích. Inhalovat můžete například heřmánek, levanduli, bazalku, aloe veru, anýz, rozmarýn, tymián, mučenku, lékařské konopí, eucalyptus, meduňku, mátu a další léčivé rostliny. Dále pak zmiňovaný tabák, ale také třeba zelený čaj. Rostlinu je nutné před použitím nakrájet na co nejmenší části, aby přes ni dobře procházela pára. Pak už stačí jen vložit do vaporizéru a nechat zahřívat.

Kvalitní přístroj je základ

Rozhodli jste se pro nákup vaporizéru? Dejte si záležet při jeho výběru a v první řadě se zajímejte o jeho kvalitu. Na trhu jsou k dostání levné čínské výrobky, které ovšem mohou uvolňovat škodlivé látky z nekvalitních materiálů. Raději si připlaťte, jde o vaše zdraví. Kvalitní vaporizéry koupíte například v e-shopu kvalitnivaporizer.cz. A najdete tu i spoustu rad a tipů, jak vybrat ten pravý přístroj a jak jej používat.

 

Image courtesy of franky242 at FreeDigitalPhotos.net

2015.08.17 | Martina Limbergová | přečteno: 30113x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: vaporizace inhalace bylinky zdraví

 
archiv

Nejzajímavější články

 

4 top střihy plavek, které jsou nadčasové

Léto je tady za pár týdnů, a proto je nejvyšší čas začít se poohlížet po zbrusu nových plavkách. Protože ty loňské rozho...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.04.19 | přečteno: 30568x

Nízkokalorické svačiny: jaké sušené ovoce a ořechy?

V tomto článku najdete: Nízkokalorické svačiny, jaké přesně? Jaké svačiny mají nejméně kalorií? Pokud máte ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.11.06 | přečteno: 457x

Máte doma skladiště? Vestavěná skříň může pomoci!

Nevíte, kam dát všechno oblečení a další nezbytné věci? Čím menší velikost bytu, tím je potřeba chytře řešeného úložného...
 
celý článek | Lea Kubová | 2020.01.09 | přečteno: 30096x

Nebraňte se rychlovkám

Většinou jsou to muži, kdo by si alespoň čas od času rádi dopřáli rychlou akci bez dlouhé předehry. Prostě šaty dolů ...
 
celý článek | Lea Kubová | 2014.03.03 | přečteno: 30163x
 

Portál pro ženy