Nepřehlédněte
Krabičková dieta – neomezujte se, jezte kvalitně!
Jak se oblékat elegantně, když útočí jarní mrazíky? Tyhle tipy si zamilujete
Vyhrajte kvalitní povlečení a spěte jako v pohádce
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Nádoby na domácí bioodpad
Bioodpad byl vždy cennou surovinou pro výrobu kompostu, kterým jsme obohacovali půdu o potřebnou organickou hmotu, humus a živiny. Dnes přichází renesance péče o zdraví krajiny a odpovědný přístup k bioodpadům je neoddělitelnou součástí této péče. Bioodpad je jediným druhem odpadu, který lze v domácích podmínkách velmi kvalitně recyklovat na cenné organické hnojivo. Je nás mnoho, kteří domácí bioodpad již třídí, jiní se sběrem kuchyňského odpadu vůbec nezabývají a vesele ho hází do odpadkového koše, ale jsou i tací, kteří by se do separace kuchyňských zbytků rádi pustili, ale neví, jak na to. Možná najdou inspiraci a několik základních rad a pravidel v následujících řádcích.
Co patří do kuchyňského bioodpadu?
Domácí bioodpad tvoří především ovocné a zeleninové slupky, zeleninová nať, skořápky, ale také čajové sáčky či kávová sedlina, zbytky tvrdého chleba apod.. To vše lze následně zkompostovat. A nejen to. Citrusové plody nebo banánové slupky sice mezi bioodpad samozřejmě také patří, ale není vhodné je shromažďovat ve větším množství, protože snadno podléhají plesnivění. Do bioodpadu však nepatří zbytky živočišného původu jako maso (i vařené, pečené), kosti, mléčné výrobky, tuky, ani zbytky kuchyňsky upraveného jídla (např. polévky).
Kam bioodpad ukládat?
Bioodpad shromažďujeme odděleně od ostatního odpadu. Výhodné je ukládat ho do nádob, které umožňují jeho odvětrávání a vysoušení. Významně se tak snižuje hnití a tím i zápach bioodpadu. V uzavřeném koši se u dna může vytvořit zvodnělý výluh, ve kterém odpad začne velmi brzy zahnívat. Pokud přemýšlíte, jakou nádobu na bioodpad zvolit, máte několik možností. Bydlíte-li v bytě bez zahrady a bioodpad si vozíte jednou týdně či jednou za 14 dní na zahradu u chaty či chalupy, případně jej vynášíte do speciální popelnice na bioodpad svážené na obecní kompostárnu, osvědčila se keramická nádoba nebo odvětrávaný koš nebo jejich vzájemná kombinace. Do obou je možno vložit kompostovatelné sáčky, které lze kompostovat i s bioodpadem. Na spodu víka keramických nádob bývá umístěn filtr, který zabraňuje šíření zápachu. Ve víčku jsou otvory, které umožňují větrání a vysoušení odpadu. Je to velmi komfortní způsob třídění bioodpadu, kdy jej stačí vynášet jedenkrát týdně a při menší produkci bioodpadu i méně často. Koše lze pověsit na dveře kuchyňské linky nebo mohou stát volně na chodbě nebo na balkóně a keramickou či nerezovou nádobu elegantního tvaru můžeme umístit na kuchyňskou linku. Je nejen užitečná, ale také ozdobí interiér kuchyně. A pokud nám bude líto do nádoby ukládat odpad, můžeme ji použít i jinak. Naši zákazníci si ji někdy odnášejí se slovy: „..nesu si domů buclák na rychlokvašky či zelí“, „vypadá jako hydrant“. Nebo ji můžeme mít pouze jako dekoraci či jako originální dárek pro přátele a známé.
K mání jsou různé druhy nádob, vybere si téměř každý. Velmi originální jsou výrobky pocházející z dílny Magdy Brožové. Jedná se o nádoby pálené dřevem. Každá nádoba je jedinečná, výsledek není nikdy zaručen. Právě pestrost povrchů glazur a barev vykouzlených ohněm a redukční atmosférou v peci je důvod, proč řada keramiků opět využívá ke své tvorbě pece na dřevo, i když je celý proces nesrovnatelně pracnější a namáhavější.
Jako staročeské bucláče vypadají nádoby vyráběné ručně na hrnčířském kruhu. Materiály použité na výrobu jsou zdravotně nezávadné, bez přítomnosti olova a jiných těžkých kovů. Je tak 100% jistota, že nedojde ke kontaminaci bioodpadu a následně kompostu. Nádoba má praktickou, nerezovou rukojeť. Velmi pěkné jsou i nerezové nádoby vyrobené z kvalitní, odolné nerezové oceli. A že jsou keramické nádoby na bioodpad užitečné i z jiného hlediska, o tom nám může vyprávět Eliáš.
Eliáš má nádobu pro každou kuchyň
Chráněná keramická Dílna Eliáš zařadila do produkce zbrusu nový výrobek – kuchyňskou nádobu na drobný bioodpad. Projekt vznikl na základě podnětu Kateřiny Hodkové z občanského sdružení Ekodomov, které podobné nádoby prostřednictvím internetového obchodu ekonakup.cz již prodává. Díky finanční podpoře Nadace OKD se nápad nyní proměňuje ve skutečnost. „Musíme přece chránit přírodu, protože i my jsme součást přírody,“ sděluje své přesvědčení Standa, jeden z klientů Dílny Eliáš. Typickými výrobky z Eliáše jsou drobné dekorační předměty z pálené hlíny – zvířátka, svícny, aromakameny a nyní i nádoby na sběr kuchyňských zbytků.
Projekt ukazuje, že i postižení lidé dokáží jít příkladem. „Naše výroba se neorientuje jen na výkon. Hlavní náplní naší činnosti je terapie, které musíme přizpůsobit pracovní tempo i všechny pracovní postupy. Podíl ruční práce u nás bude vždy velký a věřím, že si keramické nádoby z dílny Eliáš najdou své místo na trhu,“ upřesňuje Ondřej Němeček.
A na závěr - kam se separovaným bioodpadem?
Shromážděný bioodpad nakonec ukládáme do domácího kompostéru, na zahradní kompost či do sběrné nádoby na bioodpad. Máte-li zahrádku u domu, stačí vynést nádobu na kompost podle množství bioodpadu zhruba jednou za tři dny.
Nemáte-li možnost bioodpad z kuchyně vynést do venkovního kompostéru či do sběrné nádoby na bioodpad, nabízí se ve světě oblíbené domácí vermikompostování. Vermikompostér můžete umístit i do kuchyně a bioodpad házet rovnou do něj. Jak výzkumy a rozbory opakovaně potvrzují, výsledný vermikompost má nejvyšší možnou kvalitu, jaké lze při kompostování jak domácím, zahradním, tak průmyslovém dosáhnout. Cennou hmotu - vermikompost můžete použít na přihnojení pokojových či venkovních rostlin, ušetříte tak za nákup hnojiva. Vermikompost lze rovněž promísit s výsevním substrátem nebo jej jako originální dárek věnovat přátelům či rozhodit na trávník před domem. Blíže si ale o vermikompostování můžeme povědět někdy příště.
Více informací najdete na:
http://www.ekonakup.cz/
Petra Stránská
Poslat článek
Tisk
Štítky: