Nepřehlédněte
Podzimní veletrh FOR BEAUTY je za dveřmi! Na co se můžete těšit již za pár dní?
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Bylinky v kuchyni
Máme tu červen, dobrý měsíc po "zmrzlých mužích" - naše zahrádky už se pyšní množstvím barevných květů a bylinky se vesele rozrůstají. Možná jste si bylinkový koutek ještě nezaložili, nebo byste ho jen chtěli obohatit o nějakou další zajímavou rostlinku. Dnes se podíváme na tradiční i méně obvyklé bylinky, které můžeme využít v kuchyni.
Majoránka
Jedna ze středomořských bylinek, sestra oregána a dobromysli, která u nás doslova zdomácněla. Ať už se vám právě vybavily bramboráky, nejrůznější zapečené pokrmy, grilované maso nebo pořádná česká bramboračka, obejít se bez ní v kuchyni prostě nedokážeme. Sáček koření koupený v obchodě sice po majoránce voní, pokud si ji ale vypěstujete sami a budete používat při vaření čerstvou, povýšíte každý pokrm na úplně jinou úroveň. Majoránka se u nás pěstuje zpravidla jako jednoletá, příp. dvouletá bylinka. Na trhu se ale dá sehnat i trvalý kultivar, který je pro potřebu koření nejlepší. Vytrvalá majoránka vytváří v zahrádce krásné půdokryvné koberce a množí se jednoduše dělením trsů. Chceme-li si ji na zimu nasušit do zásoby, sklízíme lístky v době květu a pak na podzim, než přijdou mrazy. Sbíráme vždy za slunného počasí, nejlépe za poledne, tak, aby rostlina nebyla v době sběru vlhká. Majoránka se suší ve svazečcích ve stínu na vzdušném místě. Sušením na slunci nebo ve vysoké teplotě by ztratila to nejcennější, typickou vonnou silici.
Oregáno
Nejbližší příbuzný majoránky, který nejčastěji doprovází italská jídla jako jsou těstoviny s rajčaty a rajčatovými omáčkami na milion způsobů, pizza, ale i pečené a grilované ryby, zapékaná jídla nebo polévky. U nás je většinou známá a pěstovaná pod jménem dobromysl, i když poddruhů a kultivarů má tato rostlina nespočet. Pěstujeme ji jako trvalku, která velmi dobře odolává mrazu. Vůni dodá našim jídlům také nejlépe čerstvá, své vlastnosti si ale velmi dobře zachová i po usušení.
Vavřín
Všem hospodyňkám známý bobkový list, bez kterého by svíčková ani rajská nebyly pravými omáčkami. „ Bobek“ je vytrvalý zelený stromek, který může od jara do podzimu zkrášlovat naši předzahrádku nebo terasu, a lze ho velmi snadno tvarovat. Mimo polévek a již zmíněných omáček dodá příjemnou chuť sladkým jídlům jako je pudink nebo rýžové kaše a nákypy. Jako jednomu z mála koření nevadí bobkovému listu dlouhé vaření, ba právě naopak – chuť a vůně se do jídla mnohem lépe dostane.
Saturejka
Saturejka je bylinkou, která je nejlepším kořením do jídel z luštěnin. Nejen, že se k nim pro svou jemnou chuť hodí, dokáže ale také skvěle předcházet případnému nadýmání, které je po požití fazolí nebo čočky velmi časté. Saturejka patří do proslulé provensálské aromatické směsi koření. Hodí se stejně dobře do sekané, vaječných pokrmů, polévek nebo dušené zeleniny. V našich podmínkách se pěstuje buď jako vytrvalá dekorativní varianta, nebo jako jednoletá bylinka s růžovými kvítky, jejíž lístky lze nejlépe ještě před rozkvětem sklízet a sušit.
Estragon
Bylinka, bez které se francouzský kuchař neobejde. Úzké zelené lístky na polodřevnatém keříku nejsou v Čechách příliš známé a možná je to škoda. Estragon není na pěstování náročný, miluje slunce, ale nesnáší přemokření ani kropení na list. Je mrazuvzdorný, stačí ho zasypat chvojím nebo listím, při silných mrazech obalit netkanou textilií. Pro svou typickou nasládlou chuť s troškou pepřového podtónu dodá chuť omáčkám, polévkám, pokrmům z hub, hodí se ale i ke grilování nebo do letních ovocných koktejlů. Zajímavou vlastností estragonu je, že dokáže osvěžit váš dech. Stačí rozžvýkat malou snítku jeho lístků a uvidíte sami.
Smil
Smil italský je u nás známý jako bylinka „maggi“ (někdy se tak nazývá i libeček), častěji pak „kari“. Můžete ji také objevit pod názvem italská slaměnka. Svými stříbřitými lístky vám může připomínat levanduli, nejčastěji ho ale asi znáte v podobě výrazných žlutých kvítků v suchých podzimních vazbách, protože si i po usušení zachovává stejně pěkný vzhled. Smil nepatří k mrazuvzdorným trvalkám, opravdu velmi snadno vymrzne. V kuchyni s ním ale dokážete ochutit jak česká, tak exotická jídla. Hodí se k zeleninovým jídlům, do rizota nebo kuskusu, zvýrazní chuť polévek, ale i grilovacích marinád na ryby nebo drůbež. Stačí k tomu pouhých pár lístků nebo malá snítka. Nejaromatičtější vlastnosti má tato rostlinka po dešti.
Přesvědčte se, že pěstování bylinek není nikterak náročná disciplína. Vyzkoušejte, jaké kouzlo dodají vašim oblíbeným jídlům i méně známé druhy aromatických rostlin. Jejich chutí a vůní budete mile překvapeni.
Image courtesy of BrianHolm, artur84, Suat Eman, dan, James Barker at FreeDigitalPhotos.net
Poslat článek
Tisk
Štítky: bylinky bylinky v kuchyni vaření majoránka oregáno dobromysl smil vavřín bobkový list saturejka estragon