newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Květa (57): Bydlím se svým bývalým a jeho přítelkyní

 
Květa (57): Bydlím se svým bývalým a jeho přítelkyní

Mám velký problém se svým bývalým manželem. I po rozvodu spolu dál bydlíme ve společné domácnosti, ale je to strašné. Časem si přivedl i novou přítelkyni, takže tam teď bydlíme všichni tři, ale já bych se s nimi vůbec nechtěla potkávat. Bohužel, obývák a kuchyně jsou společné, takže se vídáme dost často. Dohadujeme se o všem, o místě v lednici, co komu patří, prostě pořád něco. Chtěla jsem ho z bytu vyplatit, ale on nechce, že za takové peníze žádné jiné bydlení nesežene. Je to peklo a já nevím, jak z toho ven. 

 

 

Vážená paní Květo,

takovýto způsob soužití je neskutečně náročný a jen málokdo ho zvládne. Je k tomu zapotřebí velké psychické síly. Důležité také je, z čí strany byl rozvod iniciován, a zda ve Vás přeci jen nehlodá žárlivost, nebo naopak nenávist. Po všem čase, kdy jste byli s manželem spolu, vlastně není možné, aby Vám to citově bylo lhostejné a šlo jen o potyčky ohledně rozdělení si míst a věcí v domácnosti. Ale zpět k tomu, co píšete.

Klubko vztahů, které popisujete, se postupně začne různě zaplétat, konflikty budou vznikat mezi vámi všemi, ze zkušenosti si myslím, že dlouhodobě takový typ soužití není možný. Pouze v případě, že by Váš byt byl dostatečně velký a bez průchozích pokojů, pak to lze uskutečnit a vyčlenit si jasné hranice. Jestliže se nemůžete nebo nechcete ani jeden odstěhovat, byla by třeba reálná nějaká rekonstrukce bytu, která by Vám umožnila žít relativně odděleně?

Společná kuchyně a koupelna sice nejsou nic příjemného, ale lidé často žijí ve společných bytech, chce to samozřejmě dostatek tolerance a ochoty ke spolupráci. Pokud jste ve stavu, že si spíš děláte naschvály, situace se může jedině zhoršovat. Hlavně pokud jsou přítomny nezpracované city a emoce.

Nevím, jak probíhalo rozvodové řízení, respektive majetko - právní vyrovnání, ale tyto věci se obvykle řeší už u rozvodového soudu. Možná bych se v tuto chvíli obrátila na nějakého právníka, který by Vám vysvětlil, jaké jsou možnosti. Existují i bezplatné poradny, v první řadě se opravdu pokuste vyřešit tyto praktické věci. A hned poté bych doporučovala najít si psychologa nebo terapeuta.

Možná máte pocit, že nic takového nepotřebujete, ale věřte, že typ soužití, ve kterém fungujete, se na Vás podepisuje a je dobré mít nějakou oporu či podporu. Vaše situace se nedá zvládnout tím, že spolu s exmanželem budete bojovat, jde to pouze při vzájemné vstřícnosti a toleranci.

Terapeut Vám určitě poradí, jak zvládnout konkrétní slovní přestřelky a určitě s ním můžete vyřešit i emocionální stránku věci. Nepíšete, jak se chová přítelkyně Vašeho ex, ale jak už jsem zmínila, jde o vztahové klubko, kde se mění, kdo je s kým a proti komu, je to skutečně velká psychická zátěž, kdy vznikají pocity sblížení, následované pocity hněvu a mnoha dalšími emocemi.

Držím Vám palce, ať se Vám podaří úspěšně se z toho všeho vymotat a mít klid sama pro sebe.

JB

 

Máte nějaký dotaz nebo problém, se kterým si nevíte rady? Napište na e-mailovou adresu jana.b@portalprozeny.cz naší psycholožce Janě Brandtlové.

 

2021.09.07 | Jana Brandtlová | přečteno: 30239x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: rozvod společné bydlení ex partner přítelkyně majetek soužití vztahy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Slevové kódy šetří váš čas i peníze

Nakupování přes internet dnes už většina z nás bere jako naprostou samozřejmost a mnozí si bez něj neumí život a...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2017.04.25 | přečteno: 30224x

Boty Nike Roshe Run – styl a pohodlí pro každý den

Tenisky jsou obuví, která se již dlouho nenosí jen na sportování. Dají se nosit do města, na nákupy, na kafíčko s&nbs...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.05.09 | přečteno: 30121x

Vlasový příčesek dokáže zázraky aneb krásné vlasy za pár minut

Patříte mezi ženy, kterým vlasy příliš rychle nerostou a mají vlasy jemné? Hledáte způsob, jak rychle a snadno prodlouži...
 
celý článek | Admin | 2019.06.16 | přečteno: 30427x

Tereza Balonová - kytara a já patříme k sobě

Mladou písničkářku Terezu Balonovou jsem poprvé viděla teprve nedávno, na koncertě kapely Jelen, kde vystupovala jako př...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.01.31 | přečteno: 30172x
 

Portál pro ženy